Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 10. 2014,
15.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 15. 10. 2014, 15.08

7 let, 12 mesecev

Kaj je tako razburilo Srbe in kdo je upravljal letečo igračko? (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zastava z zemljevidom Velike Albanije, veliko večje od današnje, letnico 1912 ter podobama zgodovinskih junakov, Ismaila Qemalija in Ise Boletinija, je spravila ob živce srbske navijače.

Zemljevid tako imenovane Velike Albanije zajema nekatere dele današnje Srbije, Črne gore, Makedonije in Grčije, zastavo pa sta dopolnjevala znana in že davno pokojna Albanca. Kdo sta sploh junaka, upodobljena na zastavi poleg zemljevida Velike Albanije? To sta Ismail Qemali in Isa Boletini. Prvi je bil velik politik in ustanovitelj velike albanske države na začetku 20. stoletja. Bil je njen prvi predsednik vlade ter zunanji minister. Drugi je bil goreč kosovski borec proti Turkom, Srbom in Črnogorcem. Rodil se je v vasi Boletin pri Mitrovici, ki je v 19. stoletju spadala pod Osmansko cesarstvo, leta 1910 je bil eden izmed vodij na tiranski vstaji, nato pa se je zapletel v številne krvave bitke s Turki, Srbi in Črnogorci. Njegov vzdevek je Kosovski lev, pred desetimi leti pa ga je predsednik Kosova Ibrahim Rugova nagradil z najvišjim priznanjem za junaštvo. Umrl je nasilne smrti, predstavlja pa simbol upora proti osovraženim sosedom.

Pred dobrimi stotimi leti (28. novembra 1912) se je Albanija končno znebila turške nadvlade ter ustanovila samostojno državo. Zamere med Srbi in Albanci, katerih lovke segajo krepko v preteklost, kuhale pa so se tudi v času nekdanje Jugoslavije, so tako v torek žal pokukale na plano ob nepravem času in na nepravem dogodku.

"Dejanja, ne pa le besede"

Kdo je sploh kriv za zaplet, ki ga je povzročil helikopter z visečo in provokativno zastavo? Kdo je z njim upravljal? To ni bil brat albanskega premierja, kot so le nekaj ur po incidentu namigovali nekateri srbski mediji. Na socialnem omrežju Facebook so se s podvigom pohvalili trije albanski navijači iz Makedonije in prevzeli odgovornost za dejanje, čeprav obstaja določen dvom, saj naj bi se model kvadrokopterja na njihovih slikah nekoliko razlikoval od tistega, ki je med tekmo v Beogradu prinesel zastavo.

Načina, kako spraviti ob živce skoraj 30 tisoč srbskih navijačev, naj bi se domislili trije Makedonci z albanskimi koreninami. So člani navijaške skupine Shvercerat, ki spremlja na delu albansko reprezentanco. S krilatico "Dejanja, ne pa le besede" poskuša javnost prepričati, da je ideja, ki je tekmo sprevrgla v kaos, zrasla na njihovem zelniku.

Ena najbolj nenavadnih, pa tudi unikatnih provokacij na športnih bojiščih si bo gotovo izborila pomembno mesto v zgodovini. Zaznamovali jo bodo prizori skupinskega šoka srbskih privržencev, ko so uzrli nepovabljenega gosta, drzno zastavo na letečem kvadrokopterju, nato pa se je na štadionu Partizana izgubil kompas. Na igrišče so pritekli navijači, Albanci so se hitro pognali proti slačilnici, od koder jih ni bilo več nazaj. Tekma je bila odpovedana, za rezultat pa bosta izbrani vrsti izvedeli šele za zeleno mizo.

Ne spreglejte