Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
9. 9. 2016,
18.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Manchester City Manchester United Pep Guardiola Jose Mourinho nogomet Premier League angleško prvenstvo

Petek, 9. 9. 2016, 18.10

6 let, 7 mesecev

Jose Mourinho pred derbijem: City brez Agüera je bolj nepredvidljiv

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Jose Mourinho | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V soboto ob 13.30 se bo po Evropi in svetu ustavil čas. V četrtem krogu angleškega prvenstva se bosta namreč na Old Traffordu pomerila mestna rivala Manchester United in Manchester City.

Dvoboj bo še bolj zanimiv, saj se bosta prvič na klopi Uniteda in Cityja srečala Jose Mourinho in Pep Guardiola. Portugalec je, potem ko je lanskega decembra izgubil službo pri Chelseaju, poleti sedel na klop rdečih vragov, Katalonec pa se je po treh letih vodenja Bayerna usedel na klop Manchester Cityja.

"Vem, kaj derbi pomeni našim navijačem. Derbije sem igral po različnih državah in v mnogo mestih. Na takih tekmah je pomembno, da se ne prepustiš čustvom. Moraš se nadzorovati. To je zame le še ena tekma proti odličnemu nasprotniku. Če želiš naslov, vsako tekmo igraš na zmago. Če je tako, je derbi le še ena nova tekma. V igri so tako kot na vsaki drugi tekmi tri točke in nič več," strasti miri trener rdečih vragov Mourinho, ki je poln hvale na račun Cityja.

"Odkar so zamenjali lastnika, so zelo dobra ekipa. Imeli so odlične trenerje, tudi zdaj ga imajo. Ne samo to, imajo tudi odlične igralce. Od leta 2013, ko sem se sam vrnil na Otok, so vedno v igri za naslov in tudi zdaj ni nič drugače. To je treba spoštovati," je dodal portugalski strateg. 

Ne ve, kako se bo odzval Guardiola

Trenerja Manchester Cityja skrbi to, da ima United višjo ekipo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trenerja Manchester Cityja skrbi to, da ima United višjo ekipo. Foto: Guliverimage/Getty Images Mourinhovi ekipi bo lahko pomagal tudi Armenec Henrikh Mkhitaryan, ki se je poškodoval med reprezentančno akcijo, tako da bo imel trener na voljo vse igralce. Guardiola ne bo mogel računati na prvega napadalca in motorja ekipe Sergia Agüera, ki je zaradi udarca branilca West Hama Winstona Reida dobil tri tekme prepovedi igranja.

"To, da Agüera ne bo, za nas pomeni težave. Vsi vemo, kako igra Argentinec, vemo, kako takrat igra City in kakšna je njihova dinamika. Ko je zdrav, igra in lahko se pripraviš na to. Zdaj, ko ga ne bo, lahko naredijo marsikaj. Imajo izjemno ekipo in veliko rešitev. Na nas bo, da naredimo vse, da preprečimo presenečenja," prekaljeni maček Mourinho noče ničesar prepustiti naključju.

"Bravo je pripravljen"

Poleg Agüera še vedno ni pripravljen kapetan Vincent Kompany, medtem ko so Leroy Sane, Ilkay Gündogan in Claudio Bravo pripravljeni za največje napore. Če Saneja in Gündogana ne pričakujemo v prvi postavi, pa bo Bravo, ki se ga je pred dnevi lotil Zlatan Ibrahimović, zagotovo stal med vratnicama.

"Bravo je pripravljen. Je zelo izkušen in ve, kaj je njegova naloga," je s formo Brava zadovoljen​ Guardiola. Seveda ni pozabil na svojega starega prijatelja Mourinha, s katerim sta imela v preteklosti že kar nekaj vročih dogodivščin.

"Spoštujem Mourinha. Od njega sem se učil."

"Že večkrat sem povedal, da Mourinha zelo spoštujem. Vedno sem se učil od svojih kolegov in pri njem je enako. Rivalstvo, ki večkrat meji celo na sovraštvu, je zanimivo za navijače in medije, a na to ne morem vplivati. Bil je moj trener. Zadnje leto, ko sva bila v Španiji, sicer ni bilo vse tako, kot mora biti, a srečala sva se pred tremi tedni in se povsem sproščeno pogovarjala," je nadaljeval Katalonec.

Pep Guardiola je na 16 medsebojnih obračunih sedemkrat premagal Joseja Mourinha. Le trikrat je bil uspešen Portugalec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pep Guardiola je na 16 medsebojnih obračunih sedemkrat premagal Joseja Mourinha. Le trikrat je bil uspešen Portugalec. Foto: Guliverimage/Getty Images

Sprejel bo povabilo na kozarček

"Sprejel bom povabilo na kozarček vina, če me bo povabil. Ni dvoma," se je nasmejal Guardiola, ki že ve, kako se zoperstaviti Unitedu.

"Gledal sem vse štiri uradne tekme rdečih vragov. Vsako tekmo so igrali bolje, a tudi pri nas je bilo tako. V napadu so zelo dobri. Martial je odličen, Mata je vedno nevaren, tukaj sta tudi Rooney in Ibrahimović, ki ga je nemogoče zaustaviti pri prostih strelih. Višji so od nas in imajo res dobro ekipo," trener Cityja ni skoparil s pohvalami na račun Uniteda.

Bo še popravil medsebojni rekord?

Guardiola vseeno v soboto ne bo želel nič drugega kot na svojem 17. dvoboju z Mourinhem še osmič premagati velikega rivala. Portugalec je bil boljši trikrat, šestkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca.

Kdo bo zmagovalec velikega mestnega derbija?

  • Manchester United.
    67,10 %
    208 glasov
  • Manchester City.
    32,90 %
    102 glasov
Oddanih 310 glasov
Ne spreglejte