Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 5. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Ajax Amsterdam Manchester United Liga Europa Jose Mourinho kbm

Četrtek, 25. 5. 2017, 11.55

6 let, 6 mesecev

Jose Mourinho po novem evropskem uspehu

Najpomembnejša lovorika v karieri Mourinha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Jose Mourinho | Foto Twitter

Foto: Twitter

Angleški klubski velikan Manchester United je po zaslugi zadetkov Paula Pogbaja in Henrikha Mkhitarjana premagal Ajax z 2:0, osvojil ligo Europa in si prislužil vozovnico za nastop v ligi prvakov. Trener Jose Mourinho je bil po novi evropski lovoriki srečen kot že dolgo ne. Z rdečimi vragi se je zapisal v zgodovino.

Rdeči vragi so osvojili lovoriko, ki jih je manjkala v klubski zbirki, navijači pa se že veselijo, da se United vrača v elitno tekmovanje, v katerem z roko v roki sodelujeta prestiž in bogastvo. Himna lige prvakov bo ponovno odmevala na Old Traffordu, kar je dosežek, ob katerem se je lahko Mourinho po ''skromnem'' šestem mestu v angleškem prvenstvu vidno oddahnil.

Mourinho se je valjal po tleh od sreče

Kako srečen je bil, dokazuje tudi proslavljanje na igrišču s sinom Josejem Jr., ki je pridrvel na igrišče in skočil slavnemu očetu v objem. Dala sta si duška, a je bil objem tako močan, da je trener Manchester Uniteda hitro izgubil ravnotežje in padel na tla. Tam sta obležala, se valjala in smejala. Mourinho je bil vesel kot že dolgo ne, njegov sin, oborožen s šalom Manchester Uniteda, prav tako.

Kako sta se veselila oče in sin po evropski lovoriki?

Opisal jo je kot najpomembnejšo lovoriko v karieri. ''Je najpomembnejša, ker je zadnja. Tako gledam na te stvari,'' je pojasnil v Stockholmu, kjer je po zadnjem pisku Damirja Skomine ponosno dvignil v nebo štiri prste. S tem je Portugalec pokazal, koliko evropskih lovorik je osvojil. Dve s Portom, eno z Interjem, zdaj še prvo z Manchester Unitedom. Postal je prvi strokovnjak, ki je obe tekmovanji – ligo prvakov in ligo Europa - osvojil z dvema različnima kluboma.

Veseli se že dvoboja v Skopju

Mourinhova trenerska kariera je dolga 17 let, v tem obdobju pa je osvajal državna prvenstva v štirih različnih državah (Portugalska, Italija, Španija in Anglija). ''Veliko raje imam način, da se v ligo prvakov uvrstim tako, kot pa da bi se z drugim, tretjim ali četrtim mestom v angleškem prvenstvu. Zdaj je United osvojil vse največje lovorike v nogometu.''

Mourinho je dal vsem vedeti, kako ponosen je na osvojitev že četrte evropske lovorike. | Foto: Twitter - Voranc Mourinho je dal vsem vedeti, kako ponosen je na osvojitev že četrte evropske lovorike. Foto: Twitter - Voranc

Čeprav je v preteklosti večkrat izjavil, da si osvajanja evropske lige, drugorazrednega evropskega tekmovanja, ne bi štel v čast, je bil po lovoriki Uniteda drugačnega mnenja. ''Ta lovorika nam pomeni ogromno. Je tretja v tej sezoni (po angleškem superpokalu in angleškem ligaškem pokalu), igrali bomo v ligi prvakov, pa tudi v evropskem superpokalu,'' se že veseli dvoboja z zmagovalcem lige prvakov, ki bo v središču pozornosti konec avgusta v Skopju, kjer se na modernem štadionu Filip II. obeta veliki nogometni spektakel.

Najtežja sezona v 17-letni karieri

''To je verjetno moja najtežja sezona, odkar sem trener,'' je spomnil na ponedeljkovo tragedijo v Manchestru, ko je po bombnem napadu samomorilca na koncertu ameriške pop zvezdnice Ariane Grande ugasnilo 22 življenj. ''Če bi lahko to lovoriko zamenjali za življenja, o tem ne bi dvakrat premišljevali,'' je priznal in bil ponosen na izbrance, da so v težkih dnevih za mesto Manchester ohranili misli pri nogometu in se dobro pripravili na srečanje z Ajaxom.

Ibrahimović prepričal pobiralce žog

V finalu ni mogel računati na prvega napadalca Zlatana Ibrahimovića, s katerim je odlično sodeloval že pri milanskem Interju. ''Storila se mu je velika krivica. Nogomet je včasih res nepravičen,'' mu je žal priljubljenega Šveda, ki se je poškodoval prejšnji mesec, nato pa opravil operacijo kolena v Miamiju, po kateri ga čaka dolgo okrevanje.

Po zmagi nad Ajaxom se je znašel na rokah nogometašev ostalih članov strokovnega vodstva. | Foto: Twitter - Voranc Po zmagi nad Ajaxom se je znašel na rokah nogometašev ostalih članov strokovnega vodstva. Foto: Twitter - Voranc

''Žal mi je, ker ni mogel igrati. Je pa igral za nas zunaj igrišča, ob naši klopi, skupaj z drugimi. Pobiralcem žog je povedal, naj v drugem polčasu počasneje vračajo žogo v igro. Zelo sem srečen, da je končno osvojil evropsko lovoriko v karieri,'' je dejal Mourinho in razkril javnosti zaslugo, ki jo je Ibra naredil Unitedu s pomočjo švedskega jezika in odličnega odnosa s pobiralci žog.

Njegovi izbranci so po njegovih besedah odlično izkoristili vse slabosti v igri Ajaxa, hkrati pa uničili njihove najboljše kakovosti. ''Zasluženo smo zmagali,'' je sporočil. V prvi sezoni je z Manchesterom Unitedom osvojil tri lovorike, avgusta se mu ponuja priložnost, da osvoji že četrto. Vprašanje je le, ali proti Juventusu ali Realu …

Ne spreglejte