Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 8. 2016,
12.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa Aberdeen Jasmin Handanović NK Maribor NK Maribor

Petek, 5. 8. 2016, 12.22

6 let, 6 mesecev

Junak srečanja v Mariboru

Ni bolelo le Škota, ampak tudi junaka Handanovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Jasmin Handanović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Prvi vratar Maribora Jasmin Handanović je blestel že pretekli četrtek na Škotskem, nato pa je nogometašem Aberdeena živce paral še na povratni tekmi v Ljudskem vrtu in si prislužil naziv junaka napredovanja Maribora v zadnji krog kvalifikacij lige Europa.

Ko je bolgarski sodnik sredi prvega polčasa, takrat je semafor ob Mariboru in Aberdeenu kazal začetni rezultat 0:0, pokazal na belo točko, so navijači škotskega kluba poskakovali od sreče. Če bi izkoristili kazenski udarec, bi si priigrali dragoceno prednost v Ljudskem vrtu in pokvarili načrte Mariboru. Na pladnju so imeli vse potrebno za vodstvo, a so pozabili, da med vratnicama vijolic stoji Jasmin Handanović.

Izkušeni Ljubljančan je že na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa dokazal, da z 38 leti nikakor ne spada v staro šaro. Napadalci Aberdeena so si ga zapomnili že takrat, na tekmi v Mariboru pa je nekdanji slovenski reprezentant naredil še korak naprej in z nizom izjemnih posredovanj svoji ekipi tlakoval pot do napredovanja.

Enajstmetrovka je vedno loterija

Ljubljančan je ubranil strel z bele točke Adamu Rooneyju. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljubljančan je ubranil strel z bele točke Adamu Rooneyju. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mariboru je evropsko sezono podaljšal vsaj še za dve tekmi, hkrati pa ga približal uresničitvi velikega cilja, nastopa v skupinskem delu evropske lige. "To je naša želja. Letos je Evropa za nas veliko lepša kot lani, ko smo takoj izpadli proti Astani. Še vedno vztrajamo v evropskem tekmovanju, zdaj pa se želimo še bolje pripraviti za naslednje tekme," trezno sporoča Handanović, ki si je v četrtek v Ljudskem vrtu prislužil najglasnejši aplavz.

Najbolj zaradi ubranjenega strela z bele točke, ko je prelisičil starega znanca Adama Rooneyja. Z njim se je srečal že pred leti, ko je Maribor v skupinskem delu evropske lige odigral dve tekmi z Birmingham Cityjem. "Enajstmetrovka je vedno loterija. Bilo je zahtevno, ker je Rooney igralec, ki strelja v vse smeri. Tudi po sredini. Šlo je bolj za to, koliko časa ga bom čakal na črti," je pojasnil mariborski vratar. Njegov načrt je uspel. Čakal je skoraj do konca, nato pa krenil v pravo smer in mojstrsko ustavil strel najboljšega napadalca Aberdeena.

Postavil se je v vlogo Škota

Mariborska mreža je ostala nedotaknjena. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mariborska mreža je ostala nedotaknjena. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je že kazalo, da se bo dvoboj končal z 0:0, kar bi ustrezalo Mariboru, ki bi tudi v tem primeru napredoval v naslednji krog, so si Otočani zabili avtogol. Vratar Joe Lewis se je osmešil, saj je zgrešil žogo, ki mu jo je podal branilec, a je pred njim odskočila v najmanj zaželenem trenutku in ga prevarala.

Handanović je podoživljal usodo stanovskega kolega, s katerim si je po tekmi izmenjal dres. Ve, kako bolijo takšne napake, zato mu kot vratarju ni bilo do smeha.

"To so napake, ki se dogajajo po vsem svetu. Dogajajo se tudi najboljšim. Splet okoliščin je bil pač tak, da je žoga odskočila. Postavil sem se v njegovo vlogo. On je odličen vratar, a to je nogomet. Enkrat te nagradi, drugič ti nekaj vzame," je pojasnil surovo nogometno logiko, ki nekatere popelje do zmag, spet druge pa pahne v boleč svet porazov.

Priznal je tudi, da Mariborčanom v prvem polčasu igra ni stekla. Dolgo časa so se lovili, ko so strnili vrste in se dogovorili, kako bodo zaigrali v nadaljevanju, pa je bilo bolje. "V drugem polčasu je bilo boljše, priigrali smo si več priložnosti. Dobro smo bili pripravljeni na preskok v igri gostov in si na koncu zaslužili zmago."

Če bi določene stvari vedel že prej ...

Med vratnicama želi vztrajati še dolgo in nadaljevati niz osvajanj lovorik. | Foto: Sportida Med vratnicama želi vztrajati še dolgo in nadaljevati niz osvajanj lovorik. Foto: Sportida

Kako je lahko žoga v sodnikovem podaljšku odskočila tako visoko in prevarala vratarja Aberdeena? Handanović s tovrstnimi težavami v Ljudskem vrtu nima veliko izkušenj, je pa pojasnil, da se je igrišče z zalivanjem, potrebnim zaradi poletne sopare, nekoliko omehčalo, tako da je na površje pokukala tudi kaka ruša.

"To se lahko zgodi na sredini igrišča, zdaj pa se je pač tudi pred golom," je dejal starejši bratranec Samirja Handanovića. Ta ima z Interjem že zagotovljen nastop v skupinskem delu lige Europa, Jasmin pa je na dobri poti, da se pridruži sorodniku, s katerim je v preteklosti spisal veliko reprezentančnih zgodb.

Čeprav je star 38 let, se še ne namerava kar tako posloviti od vrhunskih nogometnih aren. Želi posnemati dolgoletnega sovrstnika in vzornika Gianluigija Buffona, ki še vztraja v vratih Juventusa in italijanske reprezentance. "Škoda, da mi niso določenih stvari, povezanih s treningom in prehrano, predstavili že prej. Če bi mi jih, bi bilo lahko morda kaj drugače," je namignil, da bi morda v tem primeru spremljali še boljšega Handanovića.

O tem je še prezgodaj govoriti

Z Aberdeenom je dobil dvoboj. S kom se bo pomeril v play-offu? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Z Aberdeenom je dobil dvoboj. S kom se bo pomeril v play-offu? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Noče se zaletavati z optimističnimi napovedmi, zato je na našo opazko, da bi bila lahko to, če se dan pozna po jutru, njegova odlična sezona, z mirnim glasom odgovoril:

"Prezgodaj je še govoriti o tem, saj je komaj začetek sezone. Kar zadeva mene, bo treba še malce vztrajati." Ob tem nam je namenil nasmešek, ki je izžareval zadovoljstvo po dobljeni evropski bitki s Škoti, zdaj že tradicionalno ugodnimi tekmeci NK Maribor v evropskih tekmovanjih (Celtic, Hibernian …).

Festival pomembnih tekem v Ljudskem vrtu se bo nadaljeval v ponedeljek, ko bo Maribor v večnem derbiju 4. kroga Prve lige Telekom Slovenije gostil vodilno Olimpijo.

Ne spreglejte