Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
21. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Milivoje Novakovič Zdenko Verdenik Nejc Pečnik Zlatan Ljubijankić Klemen Lavrič

Sreda, 21. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zaradi Milivoja Novakovića je navezal stik s Slovenijo

Japonec, ki obožuje slovenske nogometaše

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Kazuki Kon je 47-letni Japonec in strasten navijač tamkajšnjega nogometnega kluba Omiye Ardije, skozi katerega je šlo veliko slovenskih nogometašev. Vzljubil jih je in postal njihov velik oboževalec.

Kazuki Kon in Nejc Pečnik | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kazuki Kon in Nejc Pečnik Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "V nogomet sem se zaljubil v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sem videl tekmo med japonsko reprezentanco in New York Cosmosom. Od takrat ga redno spremljam in ne morem brez njega," pravi Kazuki Kon, velik nogometni navdušenec in strasten navijač Omiye Ardije, japonskega prvoligaša, katerega član je danes Nejc Pečnik. Ta je le eden v nizu Slovencev, ki so se zvrstili v njem.

Prvi je prišel Klemen Lavrič pred skoraj desetimi leti, leta 2008. Potem še trener dr. Zdenko Verdenik in nogometaša, ki so ju navijači Omiye Ardije leta 2012 sprejeli z velikimi pričakovanji - Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković.

Prav zaradi zadnjega in njegove zadnje tekme v nogometu nasploh - poslovil se je z golom v dresu Slovenije na tekmi proti Malti - je tale članek sploh nastal.

"Ogromno Japoncev je gledalo Novakovićevo poslovilno tekmo. Že pred tem smo zaradi njega in tudi drugih vaših nogometašev pogosto spremljali dogajanje v Sloveniji. Imate odlične nogometaše," nas je, ko je stopil v stik z nami, nagovoril Kon in nas prosil, naj Novakoviću, če se le da, prenesemo sporočilo.

Sporočilo za Milivoja Novakovića

"Nova, hvala ti za vse. Upam, da nas boš še kdaj obiskal," je napisal. No, morda bo Novaković te besede res prebral in se, zleknjen na kavč, zadovoljno spomnil na 17 mesecev, ki jih je med letoma 2012 in 2013 preživel kot član Omiye Ardije.

Milivoje Novaković je v slabem letu in pol v Saitami pustil globok pečat. | Foto: Getty Images Milivoje Novaković je v slabem letu in pol v Saitami pustil globok pečat. Foto: Getty Images

"Zelo sem si želel, da bi se upokojil pri nas. Prepričan sem, da je sposoben še igrati. Res je, da je na Japonskem starejšim nogometašem težje, poleti se temperature povzpnejo na 35 stopinj Celzija in več, a tako dober in vrhunski profesionalec, kot je Nova, bi to zmogel zlahka," je 38-letnega svežega upokojenca pohvalil Japonec.

Veverice, za katere navija starejši srednji sloj

Navijači Omiye Ardije | Foto: Getty Images Navijači Omiye Ardije Foto: Getty Images Omiya Ardija je japonski prvoligaš iz mesta Saitama, ki ima več kot 1,2 milijona prebivalcev. Ustanovljen je bil leta 1969, za njim že od takrat stoji podjetje NTT, ki spada med najboljša telekomunikacijska podjetja na svetu.

Omiya, ki je po 15 odigranih prvenstvenih krogih nove sezone na 16. mestu, se je v prvo ligo prvič uvrstila leta 2005. Od takrat le eno sezono, leta 2015, ko se je ekspresno vrnila, ni bila prvoligaš. Najvišjo uvrstitev na lestvici je dosegla lani, ko je bila peta. Pred tem višje od 12. mesta ni prišla.

Tekme igra na štadionu NACK5, ki sprejme 15.500 gledalcev. Navijači tega kluba so miroljubni starejši pripadniki srednjega sloja. V povprečju jih na domače tekme prihaja okoli enajst tisoč. Maskota kluba je veverica.

Največji tekmec Omiye so Urawa Red Diamonds, torej ravno klub, v katerega je iz Ardije odšel Ljubijankić.

Pohvalil se je s fotografijo in vprašal, zakaj se nikoli ne smeji

Konova hči med poziranjem z Novakovićem | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Konova hči med poziranjem z Novakovićem Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Leta 2012 je za nas zabil hat trick in postal prvi nogometaš v zgodovini Omiye, ki mu je to uspelo v prvi japonski ligi. To je moj najlepši spomin nanj. Nova je naša legenda in kralj. Predvsem zaradi njega si želim, da bi nekoč obiskal Slovenijo," je s hvalospevi legendarnemu napadalcu slovenske reprezentance nadaljeval oče dveh otrok Kon in ponosno pokazal fotografijo, na kateri njegova starejša hči pozira z Novakovićem.

"Škoda je le, da se nikoli ne zasmeji," je ob tem v šali pristavil Japonec in pokazal na značajsko lastnost, po kateri slovi zdaj že nekdanji slovenski nogometaš.

Eden izmed štirih, ki so oblekli dres Omiye in igrali v milijonski Saitami. Vse naš sogovornik zelo dobro pozna. Zelo lepe spomine ima tudi na Ljubijankića, ki je v klub leta 2012 prišel skupaj z Novakovićem.


Tole so navijači Omiye Ardije:


Ko sta prišla Slovenca, je zavladala evforija

"Bil je dober nogometaš in zelo prijazen fant. Navijači smo bili po njunem prihodu evforični. Takrat smo bili navijači Omiye prepričani, da se je nekaj spremenilo. Da se bo naš klub končno boril za velike stvari. Da bomo morda osvojili naslov, se uvrstili v ligo prvakov. Nekaj časa smo sanjali, a potem se ni izšlo," se Kon spominja obdobja, ko je Omiya - do zdaj je bila v prvenstvu daleč najboljša lani, ko je bila peti - igrala pod taktirko Verdenika in nekaj časa celo vodila.

"Potem je sledilo nekaj porazov in Verdenik je moral oditi, čeprav je delal super. Navijači smo bili začudeni. Takrat smo iskali odgovore pri predsedniku, a jih nismo dobili. Tudi zato smo takrat navijači Omiye začeli spremljati slovenske medije, saj smo upali, da bomo odgovore dobili tam. Zakaj je moral oditi, ne vemo še danes," se je Kon razgovoril ob omembi leta 2013.

Kon s hčerko pozira ob Pečniku s šalom njegovega nekdanjega kluba Crvena zvezda  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kon s hčerko pozira ob Pečniku s šalom njegovega nekdanjega kluba Crvena zvezda Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Nejca Pečnika navijači Jef Uniteda dobesedno častijo

Danes je član Omiye Pečnik. "Tudi on mi je zelo všeč, čeprav ga imajo še veliko raje navijači Jef Uniteda, ki ga dobesedno častijo," je pohvalo namenil tudi nekdanjemu slovenskemu reprezentantu, ki je na Japonsko prišel leta 2014. Dres Omiye nosi od začetka lanskega leta.

Tudi prvega Slovenca, ki je nosil oranžni dres, se dobro spominja. Lavriča, ki je v Saitami igral leta 2008. "Na koncu je bil nepripravljen. Imel je težave s čezmerno težo. Ni mi bil všeč," je Kon malce zameril nekdanjemu kapetanu slovenske reprezentance.

Slovenci, ki so pustili pečat

Nejc Pečnik trenutno igra za Omiyo. | Foto: Getty Images Nejc Pečnik trenutno igra za Omiyo. Foto: Getty Images Lavrič, ki že nekaj časa ne igra več nogometa, je bil julija 2008 prvi Slovenec, ki je oblekel dres Omiyje. Njen član je bil eno leto. V tem času je na 21 tekmah zabil pet golov.

Novaković je v Omiyo prišel avgusta 2012 in v Saitami ostal do januarja 2014, ko je prestopil v Shimizu S-Pulse (na Japonskem je zaigral še za Nagoyo Grampus). V tem času je na 44 tekmah zabil 21 golov.

Ljubijankić je Omiyo okrepil skupaj z Novakovićem in v njej ostal do januarja 2015, ko je odšel v Urawo Reds, katere član je še danes. Na 77 tekmah je dosegel 21 golov.

Pečnik je do zdaj za Omiyo odigral 42 tekem in se petkrat vpisal med strelce.

Nekdanji selektor Slovenije dr. Verdenik je bil trener Omiye Ardije od junija 2012 do avgusta 2013. V prvi sezoni je bil v prvi japonski ligi 14., medtem ko je v drugi nekaj časa celo vodil, a se moral potem po petih zaporednih porazih predčasno posloviti. Zanimivo, na klopi Omiye je nanizal kar 21 tekem brez poraza, kar je japonski rekord.

Že od leta 2012 sanja Kevina Kampla

Konov podpisan dres Slovenije | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Konov podpisan dres Slovenije Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Slovenski nogometaši so mi res zelo všeč. Ne samo meni, tudi drugim. Na tekmah Omiye lahko pogosto vidite slovenske zastave," je še povedal Kon in razkril veliko željo, ki jo ima že nekaj časa.

"Že od leta 2012 sanjam, da bi v Omiyo prišel Kevin Kampl," si je zaželel in v nadaljevanju potrdil, da slovenske nogometaše dobro pozna.

"Všeč so mi še Samir Handanović, Luka Zahović, Valter Birsa, Josip Iličić, Tim Matavž, Miha Zajc …" je našteval slovenske nogometaše. Zanimivo, z naskokom najbolj cenjenega ta hip, vratarja madridskega Atletica Jana Oblaka, ni omenil.

Ga ne pozna? "Seveda ga poznam. Številni Japonci so navdušeni nad njim, sem pa ga bolj malokrat spremljam, saj nimam televizijskih kanalov, ki prenašajo tekme španske lige. Odličen vratar," je za konec povedal pisarniški delavec in pritrdil tistim, ki govorijo, da so slovenski športniki v tujini pogosto bolj cenjeni kot doma.


Še nekaj fotografij:

Konova hči s slovensko zastavo | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Konova hči s slovensko zastavo Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Poslovilno tekmo Novakovića proti Malti je spremljal v prenosu. | Foto: Kazuki Kon, osebni arhiv Poslovilno tekmo Novakovića proti Malti je spremljal v prenosu. Foto: Kazuki Kon, osebni arhiv Reklama s podobo Pečnika v Saitami | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Reklama s podobo Pečnika v Saitami Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Reklama s podobo Ljubijankića v Saitami | Foto: Kazuki Kon, osebni arhiv Reklama s podobo Ljubijankića v Saitami Foto: Kazuki Kon, osebni arhiv

Ne spreglejte