Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 1. 2015,
13.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Barcelona Real Madrid špansko prvenstvo Diego Simeone Luis Enrique

Nedelja, 11. 1. 2015, 13.24

7 let, 12 mesecev

Jan Oblak želi po Realu življenje zagreniti še Barceloni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Atletico Madrid želi po Realu, ki ga je tudi s pomočjo Jana Oblaka premagal v pokalnem nastopu, prekrižati načrte še Barceloni. Španski prvaki bi z zmago v Kataloniji zvečer poskočili na drugo mesto.

Na štadionu Camp Nou se je v prejšnji sezoni odločalo o naslovu. Usoda in žreb sta hotela, da sta se v zadnjem krogu pomerila neposrednega tekmeca za prvo mesto. Atletico je ostal neporažen pri Barceloni (1:1) in senzacionalno postal prvak, Katalonci pa so se obrisali pod nosom. Zdaj se bosta velikana iz Barcelone in Madrida pomerila v derbiju 18. kroga španskega prvenstva. Na lestvici sta izenačena, oba sta zbrala 38 točk, zmagovalec pa bi se vodilnemu Realu približal na točko zaostanka.

V prestolnici Katalonije vre. Strasti niso pomirjene tudi po visoki pokalni zmagi nad Elchejem (5:0). Ogromno se razpreda o nezadovoljstvu Lionela Messija nad prvim trenerjem Luisom Enriquejem, ki naj bi odgovorno mesto na Camp Nouu zapustil kaj kmalu. O tem so imeli veliko povedati žvižgi, ki so mu jih na zadnji tekmi namenili navijači Barcelone. "Če bi začutil, da igralci niso več na moji strani, bi takoj zapustil klub," je pojasnil strateg katalonskega velikana, ki je v prejšnji sezoni prvič po šestih letih ostal brez kakršnekoli lovorike.

Atletico res ni favorit za naslov?

"Ne obremenjujem se z vprašanjem, ali mi zaupa klubsko vodstvo, ampak se osredotočam le na svoje delovne izzive. Za nami je uspešna sezona, mnogi mi izražajo podporo," je še dejal Enrique ter novinarje opozoril na zvite poteze stanovskega kolega pri Atleticu, Diega Simeoneja. "V prejšnji sezoni je ob podobnem času govoril, da Atletico ni favorit za naslov, in nas prevaral. Zdaj skuša ponoviti stvar, a ne bomo še enkrat padli na isti trik." Barcelona je v nepredvidljivem obdobju, ko se napovedujejo ogromne spremembe. Morala bo zapolniti prazno mesto športnega direktorja, ki bo imel zvezane roke, saj ne bo mogel novačiti okrepitev vse do leta 2016. Barcelona je zaradi tega napovedala vojno Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), vedno glasnejše so tudi zahteve po novem, bolj odločnem predsedniku. Josep Maria Bartomeu ima vedno več kritikov, zato je za poletje napovedal volitve. Leto dni pred načrtovanim datumom.

Navijači od zvezdnikov pričakujejo spektakularne predstave, najbolj od južnoameriškega "atomskega" napada, ki ga sestavljajo Messi, Neymar in Luis Suarez. "Barcelona ima odlične igralce na vseh mestih. Obožujejo igro z visokim odstotkom posesti in ostajajo ena najboljših ekip na svetu," s spoštovanimi besedami opisuje tekmeca Simeone.

Jan Oblak marljivo čaka na svojo priložnost

Atletico na zadnjih šestih tekmah z Barcelono ni izgubil, je pa zmagal le enkrat, preostale tekme so se končale z remijem, prav na nobenem srečanju pa ni nobena ekipa dosegla več kot gol. Za dvoboj bo po večletni odsotnosti kandidiral tudi povratnik Fernando Torres. Ko se je zadnjič v dresu Atletica spopadel z Barcelono, so rdeče-beli izgubili doma kar z 0:6. V sredo je sodeloval pri odmevni zmagi nad Realom.

Dvoboj je začel od prve minute, tako kot mladi slovenski vratar, ki je uresničil sanje ravno na 22. rojstni dan. "Redno treniram, trdo delam in čakam na svojo priložnost," rad ponavlja Jan Oblak. V ligi prvakov in španskem pokalu je že branil za Atletico, v španskem prvenstvu pa še ni dočakal priložnosti. Tam greje klop, kar pa bi se lahko v kratkem spremenilo, saj je na zadnji pokalni tekmi proti madridskemu Realu zadržal mrežo nedotaknjeno in navdušil z odličnimi posredovanji.

Zdaj so mu začeli verjeti tudi navijači, ki so po prejšnjih nastopih, ko je prejemal kar veliko število zadetkov (tri od grškega prvaka Olympiakos in španskega nižjeligaša Hospitalet), začeli dvomiti o sposobnostih najdražjega vratarja v zgodovini španskega prvenstva. Škofjeločan je bil iz Benfice pripeljan za 16 milijonov evrov, argentinski trener Simeone pa ima po njegovi popolni predstavi proti Realu sladke skrbi, saj lahko računa na dva razpoloženega vratarja.

V prvenstvu ima za zdaj prednost Miguel Angel Moya, 22-letni Slovenec pa še čaka na krstni nastop. "Ne razmišljam o tem, da bi zasedel njegovo mesto. Razmišljam le o tem, da vsak dan dobro opravim svojo nalogo," je pred dnevi priznal v pogovoru za španski športni dnevnik Marca. Bo po izjemnem nastopu proti belim baletnikom dočakal še prvi nastop proti mogočni Barceloni? Derbi se bo začel ob 21. uri.

Ne spreglejte