Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
20. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Juventus Atletico Madrid

Sreda, 20. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

V fokusu pred prvo tekmo osmine finala lige prvakov Atletico - Juventus

Jan Oblak se trese, v mestu je spet Cristiano Ronaldo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Cristiano Ronaldo, Jan Oblak | Cristiano Ronaldo ima lepe spomine na Jana Oblaka in še lepše na Atletico Madrid. | Foto Vid Ponikvar

Cristiano Ronaldo ima lepe spomine na Jana Oblaka in še lepše na Atletico Madrid.

Foto: Vid Ponikvar

Dobrega pol leta po tem, ko je poskrbel za prestop stoletja, kot so njegov odhod iz Reala v Juventus poimenovali številni, se Cristiano Ronaldo vrača v Madrid. Na štadionu Wanda Metropolitano se bo v prvi tekmi osmine finala lige prvakov udaril z Atleticom Madridom in poskušal premagati Jana Oblaka. Ta na tekme proti Portugalcu nima najlepših spominov.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Jana Oblaka čaka nova tekma izločilnih delov lige prvakov in lov na naslov evropskega prvaka. Že trikrat ga je na poti do najbolj dragocenega pokala, kar zadeva klubski nogomet - tistega z velikimi ušesi, kot lovoriki, ki jo v elitnem evropskem klubskem tekmovanju podeljujejo od daljnega leta 1967, pravijo mnogi -, ustavil prav zvezdnik, ki bo na nasprotni strani stal tudi tokrat. Cristiano Ronaldo, ki je Realu v devetih letih igranja v beli majici, v kateri je zabil kar 450 golov in podrl vse rekorde, prinesel kar štiri naslove evropskega prvaka, vse štiri v zadnjih petih letih. Poleti je v prestopu, ki je šokiral nogometni svet, za 117 milijonov evrov odšel v Juventus.

Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo je v Torinu naznanil smrt nogometa

Pustimo ob strani domače lovorike, za katere bo v Torinu počasi zmanjkalo prostora, petkratni najboljši nogometaš leta na svetu je na sever Apeninskega polotoka prišel le z eno misijo. Juventusu, ki na nov, tretji naslov evropskega prvaka, čaka že od leta 1996, želi prinesti evropsko slavo.

Klubi, proti katerim je Cristiano Ronaldo zabil največ golov:

27 golov – Sevilla (18 tekem)
23 – Getafe (14)
22 - Atletico Madrid (31)
20 – Celta (13)
18 – Barcelona (33)
...

Začel je odlično, ampak zdaj prihaja tisto, kar zares šteje

Za Juventus je do zdaj zabil 21 golov. | Foto: Getty Images Za Juventus je do zdaj zabil 21 golov. Foto: Getty Images Ronaldu gre v črnobelem dresu odlično. Juventusu je eno lovoriko že prinesel, ko je zadel za zmago nad Milanom v italijanskem superpokalu, medtem ko v prvenstvu Torinčani hitijo proti novi, že 36. lovoriki, ki bi bila že osma v nizu.

Tudi po zaslugi sijajnega Portugalca, ki je z 19 goli najboljši strelec italijanskega prvenstva. Pred najbližjim zasledovalcem imajo na domačih tleh 14 tekem pred koncem kar 13 točk naskoka.

Toda vsi goli, ki se jih je ob 31 nastopih v vseh tekmovanjih nabralo že 22, bi bili zaman, če bo najbolj zmagovitemu italijanskemu klubu spodrsnilo v Evropi. Če bo drugače, bo hitro pozabljen tudi za zdaj edini pravi spodrsljaj, ki si ga je privoščil Ronaldo s soigralci. Poraz z 0:3 v italijanskem pokalu proti Atalanti Josipa Iličića, po katerem je Juventus nepričakovano izpadel iz boja za eno izmed štirih lovorik, ki so na voljo.

Statistika Cristiana Ronalda proti Atleticu Madridu:

Nastopi Zmage Remiji Porazi Goli
31 15 8 8 22

Dva evropska naslova je osvojil proti Atleticu

S kakšnimi obeti se je Ronaldo vrnil v Madrid? Prišel je v odlični formi. Na zadnjih treh tekmah je vselej zadel in v tem času dosegel štiri gole. Na zadnjih desetih tekmah v vseh tekmovanjih pa je nasprotnikove mreže zatresel devetkrat. Čeprav je v začetku meseca dopolnil 34 let, je v nasprotnikovih kazenskih prostorih še vedno smrtonosen. Še bolj je lahko Portugalec optimističen, ko pogleda, kdo bo tokrat stal na drugi strani.

Proti Atleticu se je zvezdnik Juventusa veselil svojega prvega evropskega naslova v majici Reala v Lizboni leta 2014. | Foto: Getty Images Proti Atleticu se je zvezdnik Juventusa veselil svojega prvega evropskega naslova v majici Reala v Lizboni leta 2014. Foto: Getty Images

Ronaldu se ob omembi Atletica Madrida in spominih nanj verjetno na ustih izriše širok nasmešek. Na tekmah proti Atleticu je dosegel že 22 golov v 31 nastopih. Le dvema kluboma, Sevilli in Getafeju, je Portugalec v svoji bleščeči karieri zabil več golov.

Dva od petih evropskih naslovov, s katerimi se ponaša (enkrat je bil evropski prvak z Manchester Unitedom), pa je osvojil po tem, ko je v finalu premagal prav Atletico.

Ob tem je dvakrat velikega mestnega tekmeca iz časov, ki jih je prebil pri Realu, izločil takrat, ko je šlo v ligi prvakov na izpadanje. V sezoni 2014/15 v četrtfinalu in v sezoni 2016/17 v polfinalu.

Kdo bo napredoval v četrtfinale lige prvakov?

  • Atletico Madrid
    36,22 %
    67 glasov
  • Juventus
    63,78 %
    118 glasov
Oddanih 185 glasov

Dvakrat je proti Janu Oblaku dosegel hat-trick

Kako je z Ronaldom in Oblakom? Tudi tukaj je tehtnica nagnjena na stran prvega, a vseeno nekoliko manj. Do zdaj sta si nasproti stala na kar 13 tekmah. Trikrat je zmagal Oblak, kar šest tekem se je končalo brez zmagovalca, štirikrat se je zmage veselil Ronaldo.

Takole se je Portugalec leta 2016 po velikem finalu v Milanu veselil zmage proti Atleticu v ligi prvakov.  | Foto: Vid Ponikvar Takole se je Portugalec leta 2016 po velikem finalu v Milanu veselil zmage proti Atleticu v ligi prvakov. Foto: Vid Ponikvar

Zanimivo, na kar devetih tekmah mu ni uspelo premagati najboljšega slovenskega vratarja in po mnenju številnih tudi najboljšega na svetu, dvakrat je za njegov hrbet spravil dve žogi, dvakrat pa poskrbel, da se Oblak verjetno še danes trese, ko beseda nanese na nogometnega mojstra z Madeire.

Statistika Cristiana Ronalda proti Janu Oblaku:

Nastopi Zmage Remiji Porazi Goli
13 3 6 4 8

Ko se spomni, kaj se je dogajalo novembra 2016 in maja 2017, drugače ne more biti. Kaj se je zgodilo takrat?

Najprej je Ronaldo pri zmagi s 3:0 Oblaku zabil hat-trick v španskem prvenstvu na takratnem štadionu Atletica Vicente Calderon, potem ga je ponižal še pol leta pozneje, ko se je zgodba ponovila na Santiagu Bernabeu. Takrat je že v prvi tekmi polfinala lige prvakov razblinil vse dvome o tem, kdo se bo uvrstil v veliki finale, in z novim hat-trickom poskrbel za zmago s 3:0.

Hat-tricka Cristiana Ronalda v mreži Jana Oblaka:

19. november 2016, 12. krog španskega prvenstva 2016/17:
Atletico Madrid : Real Madrid 0:3 (0:1)
Ronaldo 23., 71., 78.

2. maj 2017, prva tekma polfinala lige prvakov 2016/17:
Real Madrid : Atletico Madrid 3:0 (1:0)
Ronaldo 10., 73., 86.

Pozor, na Wandi Metropolitani še ni zadel, ampak ...

Nekoliko boljše volje so lahko Oblak, nogometaši Atletica in njegovi navijači, ko beseda nanese na Ronaldov izkupiček nastopov na novem štadionu ekipe Diega Simeoneja, Wandi Metropolitani.

Kako se bo končal tokratni, že 14. obračun najboljšega slovenskega in portugalskega nogometaša vseh časov? | Foto: Getty Images Kako se bo končal tokratni, že 14. obračun najboljšega slovenskega in portugalskega nogometaša vseh časov? Foto: Getty Images

Tam Portugalec še ni zadel, a vzorec njegovih gostovanj na super modernem objektu, ki je vrata odprl septembra 2017, je zelo majhen. Najmanjši. Tam je igral le enkrat, in sicer novembra lani, ko se je prvenstveni obračun med Atleticom in Realom končal brez zadetkov. Oblak se verjetno ne bi pritoževal, če bi bilo podobno tudi danes zvečer.

Juventus prikliče lepe spomine

Optimizem lahko z naskokom najbolj cenjeni slovenski nogometaš črpa tudi iz spomina na dozdajšnje tekme proti Juventusu, ki jih je izkusil do zdaj. Zraven je bil štirikrat, dvakrat kot član Atletica in dvakrat, ko je igral še za Benfico, a izgubil ni niti enkrat.

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak z eno besedo osrečil navijače Atletica

Z Benfico je Torinčane v sezoni 2013/14 izločil na poti do velikega finala lige Europa, potem ko so Lizbončani doma premagali z 2:1 in nato v gosteh remizirali brez zadetkov. Na prvi tekmi Oblak, ki je ravno v tistem času skočil s klopi med vratnici Benfice in začel svojo pot med zvezde, ni igral, na drugi pa je bil med boljšimi na igrišču in poskrbel, da je njegova mreža ostala nedotaknjena.

Slovenski vratar je Juventus, takrat še kot član Benfice, enkrat že izločil iz Evrope. Kako bo tokrat? | Foto: Reuters Slovenski vratar je Juventus, takrat še kot član Benfice, enkrat že izločil iz Evrope. Kako bo tokrat? Foto: Reuters

V sezoni 2014/15 se je z Juventusom, takrat že s trenirko Atletica na sebi, udaril v skupinskem delu lige prvakov. Atletico je na prvi tekmi zmagal z 1:0, medtem ko je bilo v Torinu 0:0. Takrat je dogajanje na zelenici spremljal s klopi, saj je bil v ospredju Miguel Angel Moya.

Malo za tem je izkušenega Španca izrinil iz ekipe in začel pot do statusa, ki ga ima v svetu nogometa danes. Ta pa je tak, da je danes med nogometnimi vratarji to, kar je Ronaldo med napadalci. Najboljši. Kdo bo boljši danes zvečer?

Ne spreglejte