Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
21. 1. 2015,
1.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barcelona Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Lionel Messi Lionel Messi Luis Suarez Fernando Torres Neymar Luis Enrique Diego Simeone

Sreda, 21. 1. 2015, 1.05

8 let, 1 mesec

Jan Oblak nad Barcelono v nepravem času

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po Santiagu Bernabeuu bo Jan Oblak danes izkusil še igranje na drugem evropskem nogometnem svetišču, štadionu Camp Nou v Barceloni.

Čeprav se prva sezona v Atleticu Madridu ne odvija v skladu s pričakovanji Jana Oblaka – njegovo poškodbo v pripravljalnem obdobju je izkoristil Miguel Angel Moya in si zagotovil mesto med vratnicama, ki je bilo rezervirano za Slovenca, za katerega so Madridčani odšteli rekordnih 12 milijonov evrov -, se bo Škofjeločan lahko po njenem koncu pohvalil, da je branil na dveh najbolj pomembnih štadionih v Španiji, ki spadata tudi med najbolj znameniti nogometni prizorišči v Evropi, seveda tudi na svetu.

Kako je, ko si v središču dogajanja pred 81 tisoč navijači na Santiagu Bernabeu, štadionu madridskega Reala, je izkusil prejšnji teden, kako je braniti pred skorajda 100 tisoč navijači, kolikor se jih nagnete na Camp Nou, ko tam Barcelona gosti svoje tekmece, bo ugotovil danes.

Ob 22. uri bo najdražji vratar v zgodovini španske lige na prvi tekmi kraljevega pokala zagotovo stal med vratnicama Atletica, ki v zadnjih letih v Španiji nagaja kot po pravilu nedotakljivima Realu in Barceloni. Oba je v prejšnji sezoni prehitel v boju za naslov državnega prvaka, prvega je pred tednom dni izločil tudi iz boja za letošnjo lovoriko, zdaj gre nad drugega.

Oblak se seveda ne bi pritoževal, če bi se današnja tekma končala s podobnim rezultatom, kot se je povratna z Realom prejšnji teden (2:2), a si prav gotovo želi, da bi bila zgodba vsaj nekoliko drugačna.

Na povratni tekmi proti evropskemu prvaku ni branil najbolje. Tudi ocene, ki so jih Škofjeločanu španski mediji pripisali za njegovo predstavo, pričajo, da je bilo tako. Na prvi tekmi je blestel, na drugi niti ne. Zato bo tokrat še bolj pod drobnogledom.

Zagotovo ga čaka zahtevna naloga. Barcelona se je sicer še pred dvema tednoma zdela kot tekmec po meri, a prav prvenstveni derbi pred desetimi dnevi, ko je Atletico na istem prizorišču zasluženo izgubil z 1:3, je vse obrnil na glavo.

Katalonci so začeli igrati odlično, o domnevnih sporih med trenerjem Luisom Enriquejem in z naskokom prvim zvezdnikom Lionelom Messijem ne duha ne sluha, zdaj se piše in govori le še o sijajnih predstavah potujočega katalonskega nogometnega cirkusa.

Štiri zmage, kar 17 zadetkov in le en gol v njihovi mreži je izkupiček nogometašev Barcelone v zadnjih štirih tekmah, dve od teh sta bili pokalni. Mnogi so prepričani, da so Messi in druščina celo v najboljši formi zadnjega obdobja.

Ni dvoma, Oblak v Barcelono zagotovo ni prišel v pravem trenutku. Tudi konec tedna so Katalonci, predvsem Messi, navdušili. V prvenstvu so premagali Deportivo v gosteh s 4:0. Argentinski zvezdnik je zadel trikrat.

Danes bo zagotovo poskušal nadaljevati strelsko serijo. Če ne bo uspelo njemu, sta ob štirikratnem najboljšem nogometašu leta na svetu še dva super zvezdnika. Urugvajec Luis Suarez in najboljše, kar v zadnjih letih ponuja pregovorno sijajen brazilski nogomet, Neymar.

Slovenski vratar lahko le upa, da sanjski trio, ki v zadnjem času funkcionira vse bolje, ne bo posebej navdahnjen. No, po drugi strani je to tudi sijajna priložnost, da se Oblak izkaže, a proti takšnim mojstrom nogometa, kot so našteti, njegovo izhodišče ni najboljše.

Na to, da jih Enrique ne bo v ogenj poslal od prve minute, ne more računati. Trener Barcelone bo v standardni postavitvi 4-3-3 skorajda zagotovo zaigral z enajsterico, ki navdušuje v zadnjem času. Le med vratnicama se obeta sprememba. Podobno kot pri Atleticu tudi pri katalonskem gigantu v pokalu prednost dobiva vratar, ki je sicer številka dve. Branil naj bi mladi Nemec Marc-Andre Ter Stegen.

Poškodovanih ni, nekaj težav ima le izkušeni Xavi Hernandez, ki pa tako ali tako ne kotira kot prva izbira njegovega nadrejenega v tej sezoni.

In kaj pripravlja Diego Simeone? Trener gostov je konec tedna v prvenstvu ob Fernandu Torresu, ki je zablestel z dvema goloma v mrežo Reala v pokalu, poizkusil s prvim napadalcem Atletica v tej sezoni Mariom Mandžukićem v sistemu 4-4-2, a se kljub zmagi nad Granado z 2:0 eksperiment ni obnesel.

Z le enim napadalcem in Francozom Antoinom Griezmannom za njim naj bi danes zaigral Argentinec. Mandžukić bo na priložnost čakal s klopi. Poškodovanih tudi pri Atleticu ni. Kaznovanih, podobno kot pri Barceloni, prav tako ne.

V 13 tekmah je Atletico zmagal le enkrat

Še nekaj statistike. Pred nedavnim prvenstvenim porazom Atletico proti Barceloni v vseh tekmovanjih ni izgubil kar šest tekem zapored. Med drugim jo je v prejšnji sezoni izločil tudi iz boja za evropski naslov.

Je pa res, da je zmaga na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov prejšnje sezone z 1:0, prva se je končala z 1:1, tudi edina v zadnjih 13 tekmah, ki jih je Atletico odigral proti Barceloni.

Če bi danes v 14. prišel do druge, bi bilo veliko presenečenje. Za kaj takega bi Madridčani potrebovali bleščečo predstavo s sijajnim Oblakom v vratih. Zakaj pa ne?

Ne spreglejte