Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 5. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Josip Iličić Tim Matavž Boštjan Cesar Valter Birsa Rene Krhin Jasmin Kurtić Vid Belec

Torek, 17. 5. 2016, 21.00

6 let, 6 mesecev

Jan Oblak je pričakovano zasenčil vse

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Kateri Slovenci so kandidirali za nastope v najboljših petih evropskih nogometnih ligah in kako so se izkazali? Pred razkritjem seznama selektorja Slovenije Srečka Katanca za prijateljski tekmi proti Švedski in Makedoniji smo se sprehodili po Angliji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Španiji.

Robert Berić je sijajno začel svojo zgodbo pri Saint Etiennu, a se potem huje poškodoval. | Foto: Robert Berić je sijajno začel svojo zgodbo pri Saint Etiennu, a se potem huje poškodoval.

V Angliji Slovenci v tej sezoni nismo imeli niti enega nogometaša, ki bi kandidiral za nastop v tamkajšnji najboljši ligi, premier ligi.

V Franciji sta bila takšna dva. Vratar Denis Petrić je zbral enajst nastopov v tamkajšnji prvoligaški konkurenci. Devet v majici Troyesa, ki je ob koncu sezone zasedel zadnje mesto, in dva kot član Angersa, ki je sezono končal na visokem devetem mestu. Na 11 tekmah je prejel 23 golov in le dvakrat ohranil nedotaknjeno mrežo. Robert Berić bi, če se v začetku novembra lani ne bi hudo poškodoval in še vedno ne igra, imel za seboj verjetno sijajno sezono, tako pa se je moral zadovoljiti s tremi prvenstvenimi goli v desetih nastopih v majici Saint Etienna, h kateremu je tik pred koncem lanskoletnega poletnega prestopnega roka prestopil za 5,5 milijona evrov iz dunajskega Rapida.

V Italiji v znamenju Josipa Iličića in Samirja Handanovića

Josip Iličić je s 13 goli popravil svoj rekord. | Foto: Josip Iličić je s 13 goli popravil svoj rekord.

V Italiji je bilo, tako kot vedno v zadnjem desetletju, Slovencev daleč največ, kar deset. Daleč najvidnejšo vlogo je odigral Josip Iličić, za katerim je sijajna sezona v Fiorentini. Čeprav ga pogosto ni bilo v začetni enajsterici, je zbral kar 13 prvenstvenih golov, kar je njegov osebni rekord, dodal je še šest podaj. S takšno statistiko se je mojster nogometne žoge, ki v dresu reprezentance za zdaj še ni pokazal tega, kar od njega pričakujemo, prebil med najboljše nogometaše na Apeninskem polotoku in vijoličastim pomagal do Evrope. Zagotovo ga čakajo zanimivi poletni meseci.

Podobno velja tudi za Samirja Handanovića, za katerim je nova sezona, polna razočaranj v dresu Interja, ki naj bi ga zdaj dokončno zapustil. Da so Milančani razočarali in na četrtem mestu spet ostali brez lige prvakov, prav gotovo ni zaslužen 31-letni Ljubljančan. Če v vratih ne bi imeli njega, bi bilo verjetno še veliko slabše, saj je bil spet med najboljšimi vratarji v Italiji. Sezono je končal s 34 prejetimi goli na 36 tekmah, predvsem v prvi polovici sezone, ko je bil Inter celo vodilni, je blestel. Na kar 15 tekmah namreč ni prejel gola.

Zelo dobra sezona, predvsem njena prva polovica, je tudi za Valterjem Birso, ki je nekaj časa navduševal kot član Chieva iz Verone. Ta je brez težav obstal med elito. Na 35 prvenstvenih tekmah je zabil šest golov in prispeval šest podaj. Zelo dobro je igral tudi njegov soigralec Boštjan Cesar. Kapetan slovenske reprezentance je zbral 31 tekem.

Za Samirjem Handanovićem je zelo dobra sezona, a z rezultati Interja ne more biti zadovoljen, zato bo verjetno odšel. | Foto: Za Samirjem Handanovićem je zelo dobra sezona, a z rezultati Interja ne more biti zadovoljen, zato bo verjetno odšel.

Zadovoljna sta lahko tudi Slovenca, ki si kruh služita pri Palermu, branilca Siniša Anđelković in Aljaž Struna, ki sta Sicilijancem pomagala do obstanka v prvi ligi. Prvi je zbral 23, drugi pa 22 prvenstvenih nastopov.

Solidna sezona je za Jasminom Kurtićem pri Atalanti. V Bergamu je igral redno in zabil dva gola. Drugega v zadnjem prvenstvenem nastopu in soigralcem pomagal do mirne sezone. Odigral je 32 tekem.

Nekoliko manj nasmejan je po sezoni Vid Belec, ki se je s Carpijem poslovil od italijanske nogometne elite, čeprav je dejstvo, da se je 25-letni Mariborčan izkazal in branil redno. Na 30 tekmah je sicer prejel 41 golov in šestkrat ohranil nedotaknjeno mrežo.

Na seznamu prvoligašev v Italiji smo zaznali še dva mlada Slovenca. Dvajsetletni nekdanji vezist Kopra Mario Krivičić je član Bologne, a ni igral. Niti enkrat ga ni bilo niti na klopi. Rahlo drugačna zgodba je z 18-letnim vratarjem Lazia Kristijanom Matoševićem. Koprčan je osemkrat grel klop Rimljanov, a priložnosti za igro ni dočakal.

Tim Matavž je sezono končal brez samcatega zadetka!

Tim Matavž je pozabil, kako je dati gol. | Foto: Tim Matavž je pozabil, kako je dati gol.

Posebna zgodba je s Timom Matavžem, za katerim je katastrofalna sezona. Začel jo je kot član nemškega prvoligaša Augsburga, a v 11 nastopih v prvenstvu ni zadel niti enkrat. Pozimi so ga Nemci posodili v Italijo, postal je član Genoe, a je šlo nekdanjemu golgeterju tam še slabše. V sedmih nastopih se prav tako ni vpisal med strelce. 27-letnik, ki je pred leti dosegal tudi po 20 golov na sezono in več, je sezono končal brez enega samcatega zadetka!

V Nemčiji je po prestopu iz Borussie Dortmund v Bayer Leverkusen visoka pričakovanja upravičil Kevin Kampl, ki je bil med najboljšimi posamezniki lekarnarjev, ti so se ob koncu sezone spet uvrstili v ligo prvakov. Na 23 prvenstvenih nastopih je zabil tri gole in prispeval tri podaje. Sezona bi bila zanj še boljša, če ne bi imel veliko težav s poškodbo.

V Kölnu se je izkazal Dominic Maroh, a Nemcu slovenskih korenin to ne bo pomagalo pri vrnitvi v reprezentanco, saj je znano, da selektor Katanec nanj že nekaj časa ne računa več. Izkušeni branilec je odigral 25 tekem in bil steber obrambe kozličkov, za katerimi je zelo dobra sezona.

V nemški prvi ligi je za nastop kandidiral še en slovenski nogometaš, mladi vezist Borussie Dortmund Jon Gorenc Stanković, ki priložnosti za igro ni dobil. Je pa zato v zadnji tekmi sezone, v kateri je Borussia končala na drugem mestu, sedel na klopi.

Za Janom Oblakom je sanjska prvenstvena sezona v Španiji. Zdaj ga čaka še finale lige prvakov. | Foto: Za Janom Oblakom je sanjska prvenstvena sezona v Španiji. Zdaj ga čaka še finale lige prvakov.

Jan Oblak je postavil nov mejnik in zasenčil vse

Za konec še v Španijo, kjer je v tej sezoni igral najboljši slovenski nogometaš zadnjega obdobja. Jan Oblak, ki je blestel v tamkajšnji prvi ligi in izenačil 22 let star rekord takratnega vratarja Deportiva Paca Liana iz sezone 1993/94, prejel je namreč samo 18 golov, bil na kar 24 tekmah nepremagan in bil najboljši vratar elitne španske nogometne lige, v kateri je odigral prav vse minute. V njej je Atletico končal na tretjem mestu in bil vse do predzadnjega kroga v boju za naslov.

Na Pirenejskem polotoku smo spremljali tudi igre Reneja Krhina, za katerim je povprečna sezona v majici Granade. Vesel je, da je s soigralci obstal med elito, medtem ko nad tem, da je bil le na 16 tekmah v začetni enajsterici, ne more biti navdušen.

Priimek in ime Klub Država Nastopi Minute Goli Podaje
Anđelković Siniša Palermo Italija 23 1907 / 1
Belec Vid Carpi Italija 30 2700 41* 6**
Berić Robert Saint Etienne Francija 10 672 3 /
Birsa Valter Chievo Verona Italija 35 2386 6 7
Cesar Boštjan Chievo Verona Italija 31 2716 1 /
Gorenc Jon Stanković Borussia Dortmund Nemčija / / / /
Handanović Samir Inter Milano Italija 36 3240 34* 15**
Iličić Josip Fiorentina Italija 30 1925 13 6
Kampl Kevin Bayer Leverkusen Nemčija 23 1758 3 3
Krhin Rene Granada Španija 24 1430 / /
Krivičić Marko Bologna Italija / / / /
Kurtić Jasmin Atalanta Italija 32 1206 2 /
Maroh Dominic Köln Nemčija 25 2122 2 1
Matavž Tim Augsburg/Genoa Nemčija/Italija 18 829 / /
Matošević Kristijan Lazio Rim Italija / / / /
Oblak Jan Atletico Madrid Španija 38 3420 18* 24**
Petrić Denis Troyes/Angers Francija 11 990 23* 2**
Struna Aljaž Palermo Italija 22 1841 1 /

*-prejeti zadetki
**-tekme z nedotaknjeno mrežo

Ne spreglejte