Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 10. 2015,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alfred Jermaniš oko strokovnjaka Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Branko Ilić

Četrtek, 1. 10. 2015, 20.39

8 let

"Jan Oblak deluje tako zrelo, kot da bi bil star 50 let"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski reprezentant Alfred Jermaniš je pričakoval več od derbija 3. kroga lige prvakov med PSG in Realom, pred domačim zaslonom pa zaploskal evrogolu Kevina Kampla in obrambam Jana Oblaka.

Primorec je bil prepričan, da bo derbi skupine A v Parizu ponudil spektakularno tekmo, a se je uštel. Pariška uspavanka se je končala brez zadetkov in zmagovalca.

"Tresla se je gora, rodila pa miš. To je bil derbi kroga, od katerega se je veliko pričakovalo. Morda je bil Ibrahimović manj razpoložen za igro kot ponavadi. Imel sem občutek, da PSG in Real sploh ne igrata na vso moč. Real je prišel v Pariz s postavo, v kateri je spočil določene igralce. Rafael Benitez je že kot trener Liverpoola uporabljal širok krog igralcev v domačem prvenstvu in Evropi ter poskrbel, da so ostali sveži vso sezono. Ko bodo na vrsti odločilne tekme, bo zaigral z najboljšimi," verjame v boljše predstave Reala, ki ima v svojih vrstah tudi najboljšega strelca lige prvakov vseh časov Cristiana Ronalda.

Parižani bi lahko v tej sezoni naredili še korak naprej. "Če imajo na klopi Pastoreja in Lavezzija, to že nekaj pove o njihovi prvi ekipi. Saj ni igral niti David Luiz," ga navdušuje dolga klop PSG. Malmöju in Šahtarju ob francoskem in španskem velikanu ne pripisuje resnejših možnosti za napredovanje.

Vesel je, da v ligi prvakov po letu dni premora ponovno nastopa Manchester United. "Tudi če nisi njihov navijač, jih moraš spoštovati. Zapravljali so ogromno denarja, tudi 50 milijonov evrov ali več za določene igralce. Imajo velika pričakovanja. Trener je prejel vrečo denarja in okrepil ekipo. United želi staro slavo, ki jo je dosegel s sirom Alexom Fergusonom. Temu se lahko vsi le poklonimo. Želijo kandidirati za vrh tako v angleškem prvenstvu kot tudi v Evropi," predvideva, da bodo rdeči vragi v skupini končali na enem od vodilnih mestih, ki vodita v osmino finala.

Najmanj možnosti za napredovanje pripisuje moskovskemu CSKA. "V Rusiji je prvo ime Zenit, v skupini z angleškim in nemškim predstavnikom ter tudi prvakom Nizozemske pa je vendarle korak nižje."

Atletico je v slovenskem obračunu zlahka odpravil Astano. Kazahstanski prvak, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil Mariborčane, je v Madridu prejel štiri zadetke, obenem pa ni znal premagati Jana Oblaka. Škofjeločan je mrežo ponovno ohranil nedotaknjeno in se izkazal z nekaterimi posredovanji. "Jan v španskem prvenstvu in Evropi deluje tako suvereno, kot da bi imel 50 let. To govorim v pozitivnem smislu. Pri njem sploh ne moreš najti slabe točke," ga veselijo izredne predstave mlajšega rojaka pri španskem velikanu, ki je po treh krogih na vrhu lestvice skupine C. "Čeprav je Atletico malce slabši od takrat, ko je igral v finalu lige prvakov, ima prednost pred tekmeci. Benfica je vedno igrala všečen nogomet. Sredozemske države imajo v tem trenutku neko veljavo v evropskem nogometu, Galatasarayu pa še nekaj manjka. Vsako leto kupi kakšnega zvezdnika, a mu še nekaj zmanjka. Ali je to turška miselnost ali prezahtevno občinstvo? Tega ne vem. Če bo izgubil naslednjo tekmo v Lizboni, mu bo Benfica zbežala na pet točk razlike in bo težko napredoval."

Astana je po mnenju Jermaniša svoj cilj dosegla že s prebojem v ligo prvakov. "Dosegla je cilj desetletja. Potrebuje še več izkušenj. Ne verjamem, da lahko osvoji še kakšno točko, sem pa vesel zaradi Ilića. Iz Partizana je šel v boljši in bogatejši klub. Tvegal je, a saj poznate pregovor: kdor riskira, profitira," je v svojem slogu dejal vedno odrezavi Švicko.

Skupina D je po mnenju našega sogovornika najtežja od vseh, Borussia Mönchengladbach pa najslabša ekipa. "City bi lahko napredoval, a nato vedno naleti na težave, saj mu žreb pogosto nameni Barcelono. Sevilla se kot večkratna zmagovalka lige Europa ne bo predala kar tako. Če bo v prihodnjem krogu premagala Manchester City, bo v skupini še zelo zanimivo. Ne smemo pozabiti, da tudi Juventus čaka gostovanje v Nemčiji. Doma ni znal premagati Borussie," opozarja, da bi se lahko stvari v tej skupini še dodatne zapletle.

Slabše predstave Juventusa v tej sezoni povezuje z odhodom nekaterih nosilcev. "Igralcev, kot so Pirlo, Tevez in Vidal, ne moreš nadomestiti čez noč. Italijani dajo ogromno na taktiko. Trener Allegri je imel uigrane akcije, nove okrepitve pa se še lovijo. V Italiji so prepoznali igro Juventusa in ugotovili, kje delajo največ napak. Za še boljše predstave bodo potrebovali še malo časa, nato pa lahko ponovno presenetijo, kot so v prejšnji sezoni," se je posvetil igram italijanskega prvaka, ki je pred petimi meseci v velikem evropskem finalu priznal premoč Barceloni.

Dvoboj v Leverkusnu je postregel z nevsakdanjo dinamiko. Bayer je vodil z 2:0, nato je Roma povedla že s 4:2, na koncu pa ni bilo zmagovalca, saj se je srečanje po festivalu zadetkov končalo z remijem (4:4). "Nevtralni gledalci so uživali, tisti, ki navijajo za Bayer ali Romo, pa so bili verjetno na robu infarkta. Kampl je s prihodom v Leverkusen iz Dortmunda zadel v polno. Trener mu zaupa. To, kar je naredil proti Romi, je nekaj nenormalnega. Je desničar, a je z roba kazenskega prostora udaril žogo z levo nogo in zadel dolgi zgornji kot. Super zadetek," je pohvalil mojstrsko potezo Kevina Kampla, ki je postal sedmi slovenski strelec v zgodovini lige prvakov.

Barcelona je v tej skupini zbrala največ točk. V gosteh je premagala BATE Borisov, čeprav je zaigrala brez poškodovanih Lionela Messija in Andresa Inieste. "Messi je za moj okus najboljši igralec na svetu. Vsaki ekipi se pozna takšna odsotnost. V drugem krogu so se proti Leverkusnu mučili 80 minut, zdaj pa so imeli srečo, da je na drugi strani stal Bate. Je pa vprašanje, kako jim bo šlo brez Messija v domačem prvenstvu, saj bo moral trener več igrati z določenimi nosilci in jih izčrpavati."

Bayern München je po 12 zaporednih zmagah v vseh tekmovanjih ostal brez točk. Izgubil je v Londonu, Arsenal pa je osvojil točke, s katerimi se je vrnil med kandidate za napredovanje. "Arsenal je uvodni tekmi presenetljivo izgubil. Proti Barceloni mu ne bi bil dovolj niti remi. Presenetilo me je, da je Bayern med srečanjem zamenjal nekaj igralcev, med njimi tudi srce ekipe v zvezni vrsti," je med vrsticami izpostavil dvom, da bi si lahko veliki klubi med seboj pomagali. Topničarji o svoji usodi še vedno odločajo sami, tako da jim bo v drugi polovici skupinskega dela lažje.

Bavarci so ostali brez točk, drugo zmago v tekmovanju pa so dočakali grški prvaki, ki so srečno osvojili zagrebški Maksimir. "Če bi Dinamo doma premagal Olympiakos, bi imel realne možnosti, da po mnogo letih prezimi v Evropi, zdaj pa mora na vsak način zmagati v Pireju," ni povsem prepričan, ali so hrvaški prvaki kos tako zahtevni nalogi.

Portugalec Jose Mourinho je po remiju v Kijevu okrcal slovenskega sodnika Damirja Skomino. S Chelseajem je po treh krogih šele na tretjem mestu. "V prvenstvu ne igra najboljše. Ali so igralci utrujeni ali pa siti zmag. Ne navijam za Juventus, a mu moram dati kapo dol, ker vsako leto najde novo motivacijo za juriš na nove lovorike. Chelsea si je po naslovu angleškega prvaka vzel minuto odmora, po kateri mu ne gre najboljše," so ga začudili neprepričljivi rezultati modrih. Veliko bi lahko spremenila že naslednja tekma, v kateri bodo Londončani pričakali ukrajinske prvake. "To bo odločilna tekma za napredovanje," opozarja Švicko.

Maccabiju iz Tel Aviva namenja podobno vlogo kot Astani. "Nabira izkušnje za naprej."

"CSKA Moskva je lahko ruski prvak, a je prva violina ruskega nogometa vseeno Zenit. Računa tudi na finančno podporo predsednika Putina. Rusi obvladajo nogomet. Bližajoče se SP 2018 jih sili, da njihovi klubi v Evropi dosežejo nekaj več," ga ni začudil stoodstotni izkupiček ruskega kluba. Devet točk je po treh krogih zbral le Zenit, kar je velika pohvala dela portugalskega stratega Andreja Villasa-Boasa.

Jermaniš je pričakoval več od Lyona, Valencio ima za tradicionalno močan klub, ki se mu obeta napredovanje, belgijski prvak Gent pa po njegovem mnenju še ni rekel zadnje. "Lahko meša štrene, a se to verjetno ne bo zgodilo."

Ne spreglejte