Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
13. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Dinamo Zagreb Petar Stojanović slovenska nogometna reprezentanca Liga Europa Liga narodov

Torek, 13. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Petar Stojanović

Iz Zagreba je odšel ponosen, tak bi se rad tudi vrnil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Petar Stojanović | Petar Stojanović je na tokratni reprezentančni zbor prišel dobro razpoložen. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Petar Stojanović je na tokratni reprezentančni zbor prišel dobro razpoložen.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Petar Stojanović, Ljubljančan, ki se je na nogometno sceno prebil v majici Maribora, že skoraj tri leta redno igra v vrstah zagrebškega Dinama. S hrvaškim prvakom je prejšnji teden dosegel zgodovinski mejnik. Zdaj si želi, da bi začel zmagovati tudi s slovensko reprezentanco, v kateri se uveljavlja.

Dinamo Zagreb
Sportal Uspelo ni ne Modriću, ne Bobanu, ne Mandžukiću, Ljubljančanu pač

Kar 47 let so pri Dinamu, serijskem hrvaškem prvaku, čakali na evropsko pomlad. Zdaj, ko jih vodi Nenad Bijelica, jim je uspelo. In na kakšen način! V ligi Europa so na štirih tekmah štirikrat zmagali in si napredovanje po četrtkovem slavju pred domačimi navijači proti evropskemu krvniku Olimpije, Spartaku iz Trnave, zagotovili napredovanje.

Pa ne samo to, Dinamu gre odlično tudi na domačih tleh. V prvenstvu je po 14 odigranih tekmah neporažen in ima na vrhu osem točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Dobro gre Zagrebčanom tudi v pokalu, v katerem so za zdaj suvereno napredovali. V Evropi jim gre sijajno tudi po zaslugi slovenskega reprezentanta, ki je odigral vseh 900 evropskih minut in se ob tem v ligi Europa izkazal z dvema asistencama.

"Res nam gre dobro. Vesel sem, da nam je končno uspelo prinesti evropsko pomlad. Ponosen sem na to, kar nam je uspelo. Lahko pa rečem, da je to že za mano. Zgodilo se je pred nekaj dnevi, vpisali smo se v zgodovino in nadaljevali zmagoviti niz. Ponosen sem in vesel. Predvsem pa upam, da bo trajalo še naprej. Da se ne bo ustavilo," je povedal Petar Stojanović.

Z zagrebškim Dinamom se je prvič po letu 1970 veselil evropske pomladi. | Foto: Reuters Z zagrebškim Dinamom se je prvič po letu 1970 veselil evropske pomladi. Foto: Reuters

Zgodba s Slovenijo je veliko mračnejša

Povsem drugačna je zgodba, ko beseda nanese na Slovenijo. Tej v zadnjem času še zdaleč ne gre tako dobro kot Dinamu. Na zadnjih devetih tekmah je zmagala le enkrat. V ligi narodov ima po štirih tekmah le točko, pred tekmama z Norveško in Bolgarijo pa je na robu izpada v ligo D.

Kevin Kampl, Rene Krhin
Sportal Zaradi Kampla in Kavčiča so razočarani, ostali so tudi brez Krhina #video

"Na žalost res ni najboljše. Oktobra se žal tudi ni izšlo. Upam pa, da bo zdaj pomagala tudi pozitivna energija, ki sem jo prinesel iz Zagreba. Upam, da jo bom lahko prenesel na reprezentanco. Da bomo odigrali dve dobri tekmi in iztržili pozitiven rezultat. Da bom tudi po koncu te reprezentančne akcije ponosen in vesel," je povedal nogometaš, ki je do zdaj v reprezentanci, čeprav v klubu vseskozi redno igra in je že dvakrat nastopal v ligi prvakov, dobil presenetljivo malo priložnosti.

V reprezentanci za zdaj še ni pustil globljega pečata. Na Cipru je poskrbel za nesrečen avtogol. | Foto: Reuters V reprezentanci za zdaj še ni pustil globljega pečata. Na Cipru je poskrbel za nesrečen avtogol. Foto: Reuters

Preteklost pustiti za sabo in gledati v prihodnost

"O drugem kot o zmagah na tekmah proti Norveški in Bolgariji ne smemo razmišljati. Rezultati so slabi, s tem se strinjamo vsi. Na zadnjih tekmah se spet ni izšlo, a zdaj ne smemo gledati več v preteklost, ampak moramo misliti samo na prihodnost. Moramo biti pozitivni, zmagati na obeh tekmah in se na koncu veseliti," pravi desni bočni branilec, ki je za člansko reprezentanco do zdaj zbral pet nastopov.

Miha Zajc
Sportal Miha Zajc: Ne bi rekel, da nas je Kampl pustil na cedilu #video

"Zdaj nas najprej čakajo Norvežani. Resda z njimi nimamo najboljših izkušenj, a upam, da bomo to zdaj spremenili in končno zmagali. Moramo biti samozavestni in igrati dobro. Ne smemo razmišljati o preteklih tekmah, ampak samo o tej, ki je pred nami," je še povedal.

Pod vodstvom Srečka Katanca je v reprezentanci debitiral z 19 leti na prijateljski tekmi proti Kolumbiji leta 2014. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pod vodstvom Srečka Katanca je v reprezentanci debitiral z 19 leti na prijateljski tekmi proti Kolumbiji leta 2014. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Upa, da bo nov selektor prinesel nove rezultate

Nazadnje, ko je bil zraven, je bil selektor Tomaž Kavčič. Zdaj je selektorsko mesto pripadlo Igorju Benedejčiču. "Poznam ga iz obdobja, ko je bil pomočnik. Upam, da bodo s to spremembo prišli tudi boljši rezultati. To je edino, kar me zanima. Bomo videli, kakšne zahteve in načrte ima, tako da ga za zdaj še težko ocenjujem, a mislim, da je dober trener. Je pa res, da ni enako, ko si glavni trener ali pa pomočnik," je o začasni rešitvi na vročem selektorskem stolčku povedal Stojanović.

Josip Iličić
Sportal Iličić o izkušnjah z novim selektorjem: Bolje, da o tem ne govorim …

Nekaj besed je namenil tudi Kevinu Kamplu, ki je prejšnji teden pri 28 letih presenetljivo sporočil, da končuje reprezentančno pot. "Žal mi je, da z nami ni tako kakovostnega nogometaša. Vsi vemo, da gre za vrhunskega nogometaša, ampak tako pač je. Ni naša stvar, da komentiramo karkoli o tem. Lahko samo rečem, da mi je zelo žal, da ga ni z nami. Želim mu vse najboljše," je dejal o nogometašu nemškega prvoligaša RB Leipzig.

Ne spreglejte