Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Rijeka Miral Samardžić Roman Bezjak

Sreda, 11. 11. 2015, 11.08

8 let

Iz prve roke: Matjaž Kek je ikona Rijeke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za nastop v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 kandidirata tudi slovenska legionarja, ki igrata na Reki. Miralu Samardžiću se je naknadno pridružil Roman Bezjak. Zasedba Matjaža Keka ju je očarala.

Rijeka je vodilni hrvaški prvoligaški klub, njen prvi trener pa Matjaž Kek. Zadnji Slovenec, ki je slovensko reprezentanco popeljal na veliko tekmovanje (SP 2010), je ponosen, da je ekipo popeljal na vrh razpredelnice in popravil nekaj klubskih rekordov.

Vesel pa je tudi za oba slovenska izbranca, ki ju je povabil na Reko in mu pomagata pri uresničevanju želja. To sta najboljši strelec Rijeke v tej sezoni Roman Bezjak in obrambni steber Miral Samardžić, brez katerih Mariborčan ne more sestaviti najmočnejše enajsterice.

"Trener Kek mi je dejal, naj se vrnem zdrav in srečen. Želi pa tudi, da bi premagali Ukrajino in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Tako kot vsi. Trener še ni pozabil na slovensko reprezentanco," se je nasmehnil Samardžić, ko smo ga zmotili med reprezentančnim zborom na Brdu pri Kranju.

Bezjak: Pridejo dobri trenutki, pridejo tudi slabi

Jeseničan se je na Katančevem seznamu pričakovano znašel že v četrtek, ko je selektor predstavil kandidate za dvoboja proti Ukrajini. Samardžić kotira visoko v selektorjevih očeh. Velja za prvo menjavo Branka Ilića, zadnje srečanje v San Marinu pa je odigral od prve do zadnje minute.

Če je branilec Rijeke že dlje časa na ožjem seznamu kandidatov, pa se je njegov klubski soigralec, ki prihaja s Koroške, načakal. Katančev vpoklic je prejel šele v ponedeljek, ko je postalo jasno, da se je usoda grdo poigrala z Robertom Berićem. Krčan bo za polovico leta pozabil na nogomet, priložnost za nastop proti Ukrajini pa je naknadno prejel Bezjak, ki je pri Rijeki v zelo dobri formi.

V tej sezoni je v prvenstvu dosegel osem zadetkov, pomagal pa je tudi do izjemnega niza, ko so drug za drugim pred Rijeko orožje položili Dinamo, Hajduk in Split, trije najmočnejši tekmeci v prvenstvu.

"Pridejo dobri trenutki, pridejo tudi slabi. Na treningih moraš dati vse od sebe in veliko delati," je razkril nekdanji napadalec Celja in Ludogorca. Z zadetki se v tej sezoni rad druži tudi Samardžić, saj je v polno zadel štirikrat, od tega kar dvakrat na pokalnem srečanju proti nižjeligašu Bednji.

Samardžić: Lepo je biti igralec Rijeke

Nogometna evforija na Reki je po zadnjih uspešnih nastopih Kekovo zasedbe doživela nov vrhunec. "Lepo je biti v tem trenutku igralec Rijeke. Ko imaš rezultate, je lepo v vsakem klubu (smeh, op. p.). Navijači nam stojijo ob strani. Fenomenalni so. Celo mesto trenutno živi za nogomet, vse je pozitivno, tako da me Reka v tem pogledu spominja na Maribor, s katerim sem pred leti osvajal lovorike," je podal vzporednico.

Začetek sezone ni obetal veliko lepega. Rijeka se je ekspresno poslovila od Evrope in že v prvem kvalifikacijskem nastopu izgubila proti škotskemu Aberdeenu (0:3).

"Začetek je bil malo težji. Vsi smo upali na uspeh v Evropi, pa smo na prvi stopnički pogoreli, ampak mislim, da smo zdaj s tem prvenstvom in dobrimi igrami vse popravili. Ljudje nas spet spodbujajo, radi hodijo na tekme," je prepričan Bezjak, ki je odlične predstave kronal z izvrstnima zadetkoma proti splitskima kluboma.

Najprej je na Poljudu utišal okrog 25 tisoč navijačev Hajduka, v nedeljo pa je z mojstrskim udarcem zatresel še mrežo RNK Split in osrečil trenerja Keka.

Kaj pa je povedal o njegovem statusu na Reki? "Mislim, da veste že veliko o njem. Vse, kar se sliši in bere, je res. Ljudje ga imajo radi. Postal je ikona Rijeke," je iz prve roke potrdil, kako veličasten status uživa nekdanji slovenski selektor med privrženci Rijeke.

Nista soseda, a stanujeta v isti ulici

O tem, kako priljubljeni so nogometaši Rijeke, ko stopajo po ulici, ni mogel slovenski napadalec veliko povedati. "Po resnici povedano sem večinoma doma, ne pa na ulici," je pojasnil.

Ko se je preselil na Reko, se je odločil, da bo nastanjen v mestu, medtem ko sta se trener Kek in soigralec Samardžić odločila drugače. Sta v Opatiji, turističnem biseru v neposredni okolici Reke.

"Lepo je. S trenerjem nisva ravno soseda, stanujeva pa v isti ulici," je zaupal Gorenjec. Zelo se je razveselil prihoda Bezjaka, načrti o tem, da bi bila na reprezentančnih pripravah sostanovalca v hotelski sobi, pa so se hitro izjalovili, saj je obveljala gorenjska naveza, tako da bo Miral še najprej sobo delil s stanovskim kolegom in članom Palerma Sinišo Anđelkovićem.

Rijeka mora ostati pametna

Kek je v dveh letih in pol Rijeko popeljal že do pokalnega in superpokalnega naslova, v tej sezoni pa se mu obeta izjemen rezultat v prvenstvu. Pred največjim tekmecem Dinamom ima štiri točke prednosti, navijači pa so na nogah, saj bi lahko pozdravili zgodovinski prvenec, kar se tiče državnih naslovov.

"Absolutno si vsak navijač želi naslov, a moramo prvenstvo do konca odigrati pametno. Moramo biti pametni. Te štiri točke prednosti zdaj ne pomenijo še nič, tako da je treba iti iz tekme v tekmo," ostaja previden Bezjak, ki se noče ujeti v zanke evforije in prevelikih pričakovanj. Podobno razmišlja tudi Samardžić. "Daleč je še, saj smo komaj na polovici sezone. Zato o naslovu prvaka še ne razmišljam. Raje bom takrat, ko bomo bližje koncu," je zaupal.

Dobre volje, ki je v zadnjih tednih prepoznavni znak slovenske nogometne trojke na delu na Reki, niso pokvarili občasni sosedski spori zaradi begunske krize. "Ni bilo nič takega. V bistvu smo se še šalili na račun drug drugih," je Samardžić pojasnil, kako vlada na Reki nogometna idila, Slovenci pa po zaslugi njega, njegovega soigralca Bezjaka in trenerja Keka niso že dolgo bili v tem hrvaškem mestu na tako dobrem glasu.

Ne spreglejte