Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
11.45

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

italijanski pokal Atalanta Josip Iličić Lazio slovenski nogometaši na delu v tujini

Sreda, 15. 5. 2019, 11.45

4 leta, 11 mesecev

pred finalom Italijanskega pokala

Največja tekma v karieri Josipa Iličića: invazija v Rim, kot se ne pomni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Josip Iličić | Josip Iličić se bo danes potegoval za prvo lovoriko, odkar je legionar. | Foto Guliver/Getty Images

Josip Iličić se bo danes potegoval za prvo lovoriko, odkar je legionar.

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski nogometni as Josip Iličić lahko danes osvoji prvo lovoriko, odkar se je leta 2010 odpravil v Italijo. Sezono, v kateri se z Atalanto spogleduje s senzacionalnim prebojem v ligo prvakov in mikavnimi ponudbami nekaterih klubskih velikanov, bo poskušal začiniti z zmago nad Laziem v finalu italijanskega pokala. V Rim je odpotovalo kar 25 tisoč navijačev Atalante!

Danes bo na Olimpijskem stadionu v Rimu zelo bučno. Tribune bodo polne, v večno mesto prihaja 25 tisoč navijačev Atalante, ki bodo poskušali preglasiti ''domače'' privržence Lazia. Stiskali bodo pesti za junake v črno-modrih dresih, ki so v zadnjih tednih nepremagljivi. Med njimi izstopa Josip Iličić. Nastopa v življenjski formi. Do živega mu niso mogle niti zdravstvene težave, tako da se pri 31 letih srečuje z največjimi pohvalami, odkar igra v serie A. Danes se bo potegoval za svojo prvo lovoriko v Italiji. V Sloveniji je že osvojil pokal, zgodilo se je natanko pred desetimi leti, ko je bil najboljši z Interblockom.

Obiskal predsednika in navdušil navijače Palerma

Kranjčan se je v torek mudil na obisku pri italijanskem predsedniku Sergiu Mattarelli, ki prihaja iz Palerma. Mesto na Siciliji v teh dneh objokuje usodo rožnatih, osrednjega nogometnega kluba, ki bo v prihodnji sezoni igral v tretji ligi. Padec je prizadel tudi Iličića, ki je svojo odmevno nogometno zgodbo v Italiji začel prav v Palermu.

Delegaciji Atalante in Lazia na sprejemu pri predsedniku Italije:

Zvezni igralec, ki spada med najbolj spoštovane in tehnično podkovane igralce serie A, je svoje razočaranje zaradi izpada Palerma iz serie B izrazil prek družbenih omrežij.

Ko je leta 2013 zapustil Palermo, ga je kupila Fiorentina, ki je bila letos za Atalanto zadnja ovira v pokalnem tekmovanju pred finalom. Klub iz Bergama ji je bil kos, Iličić pa je pri tem tako navdušil, da je zanimanje zanj izrazilo kar nekaj italijanskih velikanov. Prednjačita Roma in Napoli, klubsko vodstvo Atalante pa od snubcev zahteva, da morajo za nakup vročega Slovenca ponuditi kar 50 milijonov evrov.

Kako je Josip Iličić izkazal simpatije in podporo Palermu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️

A post shared by Josip Ilicic Jojo (@ilicic72) on

Iličić ima sklenjeno pogodbo z Atalanto do konca sezone 2019/20. Trener Atalante Gian Piero Gasperini, ki naj bi se znašel na seznamu poletnih želja Rome, ga izjemno spoštuje. Iličić sestavlja ob kapetanu Argentincu Papuju Gomezu in Kolumbijcu Duvanu Zapati, ki je v serie A dosegel kar 22 zadetkov, enega najnevarnejših trojčkov, kar jih nastopa na Apeninskem polotoku.

Od lige prvakov oddaljeni le še štiri točke

Atalanta bo po velikem finalu v Rimu gostovala konec tedna pri prvaku Juventusu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Atalanta bo po velikem finalu v Rimu gostovala konec tedna pri prvaku Juventusu. Foto: Guliverimage/Getty Images Nogometaši Atalante niso izgubili že 13 tekem zapored, vse od 23. februarja in gostovanja pri Torinu (0:2). V sklepno dejanje pokalnega tekmovanja vstopajo s popotnico petih zaporednih zmag in največjo evforijo, kar jo je bilo zaznati v klubski zgodovini Atalante, saj se klubu, ki se po proračunu ne more primerjati s številnimi bogatejšimi velikani na Apeninskem polotoku, nasmiha ogromen podvig. V prvenstvu dva kroga pred koncem zaseda imenitno četrto mesto, ki zagotavlja nastop v ligi prvakov.

Do konca sezone bo gostoval še pri ''sproščenem'' prvaku Juventusu, ki nima več rezultatskih imperativov, nato pa se bo 26. maja poslovil od nepozabne sezone na domačem stadionu proti Sassuolu. Če bi v zadnjih dveh nastopih Atalanta osvojila vsaj štiri točke, bi si že zagotovila ogromno nagrado, udeležbo v ligi prvakov. In to neodvisno od predstav najbližjih zasledovalcev, zlasti Milana in Rome, ki Atalanti gledata v hrbet z zaostankom treh točk.

Atalanta vstopa v obdobje treh najpomembnejših tekem, odkar se dokazuje med najboljšimi. Pokalno lovoriko je osvojila le leta 1963, v finalu pa zaigrala še v letih 1987 in 1996, tako da se spogleduje s prvo lovoriko v 21. stoletju. Lazio, ki ga vodi Simone Inzaghi, je v tem pogledu neprimerno uspešnejši, pokal je nazadnje osvojil leta 2013.

Iličić danes ne bo edini Slovenec v finalu

Danes se bo za turško pokalno lovoriko potegoval Rajko Rotman. | Foto: Getty Images Danes se bo za turško pokalno lovoriko potegoval Rajko Rotman. Foto: Getty Images Finale pokalnega tekmovanja bo danes tudi v Bolgariji, kjer bo v finalu nastopil nekdanji napadalec Domžal Alen Ožbolt (Lokomotiv Plovdiv), v Turčiji, kjer bo Akhisarspor z Rajkom Rotmanom poskušal ubraniti naslov in presenetiti Galatasaray, v Bosni in Hercegovini, eni redkih držav, kjer se igrata v finalu dve tekmi, bo Sarajevo Elvisa Džafića, ki ga je zahrbtna bolezen oddaljila od igrišč, v Širokem Brijegu branil tri zadetke prednosti (3:0), pokalnega zmagovalca pa bodo danes dobili tudi v Izraelu in Ukrajini.

Italijanski pokal, finale:

 

Ne spreglejte