Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
10.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

hrvaška nogometna reprezentanca Ante Čačić Islandija kvalifikacije za SP 2018 Luka Modrić Joško Jeličić

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 10.43

6 let, 6 mesecev

Razočaranje na Hrvaškem

Hrvaškega selektorja po boleči zaušnici zasul plaz kritik

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Ante Čačić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

''Hrvaški reprezentanti bi si zaslužili boljšega trenerja,'' je televizijski strokovni komentator Joško Jeličić spodbodel selektorja hrvaške reprezentance Anteja Čačića, ki je v nedeljo z zvezdniško zasedbo ostal brez točk na Islandiji (0:1) in slovenski sosedi otežil pot na SP 2018. Islandci so zgodovinsko zmago proslavljali dolgo v noč.

Hrvaški selektor Ante Čačić se je v zgodovino vpisal kot prvi hrvaški strokovnjak, ki je izgubil reprezentančni dvoboj z Islandijo. Čeprav se je v Reykjavik odpravil z zasedbo, v kateri ni manjkalo zvezdniških imen (Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Nikola Kalinić …), je v deželi gejzirjev in vulkanov stopil na bolečo mino. Dolgo časa je kazalo, da bo osvojil točko, s katero bi ohranil konkretno prednost pred zasledovalci, nato pa je v zadnji minuti sledil šok.

Račun brez krčmarja

Islandci so se z zmago nad Hrvaško točkovno izenačili z vodilno reprezentanco, ki ima boljšo razliko v zadetkih. | Foto: Reuters Islandci so se z zmago nad Hrvaško točkovno izenačili z vodilno reprezentanco, ki ima boljšo razliko v zadetkih. Foto: Reuters Islandce, ki jih po senzacionalnem uspehu na EP 2016, ko so se v Franciji uvrstili med najboljših osem, še vedno drži pokonci nogometna evforija. Država, ki ima toliko prebivalcev kot Ljubljana z okolico, še naprej meša štrene velikanom. Hrvaška je na Islandijo prispela kot favorit.

Čeprav zaradi zdravstvenih težav ni mogla računati na Ivana Rakitića (Barcelona), Danijela Subašića (Monaco), Šimeta Vrsaljka (Atletico), Vedrana Ćorluko (Lokomotiv) in še nekaj asov, je bila prepričana, da bo na skrajnem severu Evrope uresničila cilj in se domov vrnila neporažena. Izkazalo se je, da je bil to račun brez krčmarja.

V petek Andora, v soboto skoraj Škotska, v nedeljo Islandija

V šestem krogu evropskega kvalifikacijskega ciklusa za nastop na SP 2018 ni manjkalo presenečenj. V petek je največjega priredila Andora, ki je ponižala Madžarsko. Severovzhodne slovenske sosede, ki so se lani na Euru 2016 uvrstili v osmino finala in bi v skupinskem delu skoraj izločili poznejšo zmagovalko Portugalsko, je žepna državica med Španijo in Francijo, ki spada med evropske nogometne palčke, osmešila z 1:0. Odmeval je tudi poraz Francije na Švedskem.

Dan pozneje je bila korak do najslajše mogoče zmage Škotska, ki je vse do zadnjih sekund vodila proti Angliji z 2:1, nato pa v dvoboju za Britanijo osvojila le točko (2:2). V nedeljo je izstopala prav zmaga Islandije nad "kockastimi".

Srčni in borbeni gostitelji so se odlično zoperstavili Čačićevim izbrancem, večjo željo pa v zmago pretopili v zadnji minuti rednega dela in poskrbeli za nadaljevanje islandske nogometne pravljice. Na polnih tribunah se je slišal znameniti vikinški pozdrav "huuuuuh", ki je ponosno odmeval že lani na francoskih štadionih. Islandija je spet hit.

Ponovno je odpor tekmeca strla v izdihljajih srečanja. Podobno se je veselila domače zmage nad Finsko (dva zadetka v sodnikovem podaljšku za preobrat iz 1:2 na 3:2) že lani, tokrat pa je na domačem štadionu Laugardalsvöllur ujela še večji skalp.

Modrić: Bili smo počasni in predvidljivi, a ne smemo govoriti o katastrofi

Luka Modrić iz poraza na Islandiji noče delati drame. | Foto: Reuters Luka Modrić iz poraza na Islandiji noče delati drame. Foto: Reuters "Razočarani smo. Tako nad rezultatom kot tudi nad igro. Dobro smo igrali le 15 minut, nato pa smo bili počasni in predvidljivi, slabo smo se gibali po igrišču. Delovali smo brez energije, prazno in izčrpano. Po tem porazu ne smemo govoriti o katastrofi. Treba bo popraviti slabe stvari in iz njih izvleči opozorilo. Tega ne smemo več ponoviti," je po prvem porazu v kvalifikacijah za SP 2018 dejal hrvaški kapetan Modrić, eden najbolj cenjenih zveznih igralcev na svetu.

Hrvaška javnost je prepričana, da bi morala njihova reprezentanca zaradi kakovostnih igralcev v postavi delovati brezhibno kot švicarska ura in premagovati vse ovire v skupini. Zato je bilo razočaranje po porazu ogromno.

Reprezentanca ima potencial, a ga ne izkorišča

Mario Mandžukić, ki je na Islandiji igral s pomočjo protibolečinskih sredstev, ni predstavljal večje nevarnosti za islandska vrata. | Foto: Reuters Mario Mandžukić, ki je na Islandiji igral s pomočjo protibolečinskih sredstev, ni predstavljal večje nevarnosti za islandska vrata. Foto: Reuters Na družbenih omrežjih se je usul plaz kritik na račun vodenja reprezentance. Joško Jeličić, nekdanji reprezentant in strokovni komentator nacionalne televizijske, je izstrelil nekaj strupenih puščic na račun kompetentnosti Čačića. Brkati Zagrebčan, ki je leta 2013 kratek čas preživel tudi v Mariboru, po mnenju Dalmatinca, ki je v studijskem delu pogosto brez dlake na jeziku, ni posrečen izbor za selektorja hrvaške izbrane vrste.

"To je bilo zelo slabo. Naši igralci bi si zaslužili trenerja, ki bi jih vodil na pravi način. Ta reprezentanca ima kakovost. Imamo velik potencial in širino, a ju ne izkoriščamo. Vedno se skrivamo za rezultati, morali pa bi razmišljati o igri," je izrazil veliko nezadovoljstvo.

"Nismo bili pravi. Nismo ustvarili tistega, kar smo želeli, a smo vendarle Hrvaška, tako da moramo dvigniti glave in na naslednjih štirih tekmah dokazati, da si zaslužimo mesto na SP v Rusiji," je "v zagovor" povedal Čačić in skušal pomiriti navijače, da bo Hrvaška zaigrala bolje jeseni.

Pri vrhu skupine se je zaostrilo

Hrvati so bili še bolj razočarani, ko so videli, kdo jim je zatresel mrežo. Ob vseh hrvaških zvezdnikih, vrednih na desetine milijonov evrov, ki igrajo v pomembnih evropskih klubih, se je v zadnji minuti med strelce vpisal 24-letni Horour Bjorgvin Magnusson, rezervni igralec, branilec angleškega drugoligaša Bristol City, za katerega se v sezoni 2016/17 ni naigral. Nekdaj se je kalil pri Juventusu, na evropskem prvenstvu v Franciji pa je vseh pet tekem sedel na klopi za rezervne igralce.

Veselje Islandcev po zadetku, ki je poskrbel za zgodovinsko prvo zmago nad Hrvaško. | Foto: Reuters Veselje Islandcev po zadetku, ki je poskrbel za zgodovinsko prvo zmago nad Hrvaško. Foto: Reuters

Hrvaška je resda po porazu v Reykjaviku zadržala prvo mesto, predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) Davor Šuker je še vedno zelo zadovoljen, a se je položaj pri vrhu lestvice zaostril. Islandci so po točkah ujeli slovenske sosede (13 točk), Turčija in Ukrajina pa imata le dve manj. Jeseni Čačićevo četo čaka gostovanje prav v Istanbulu in Kijevu, tako da bi lahko bilo v skupini I še zelo zanimivo.

Skupina I:

Nedelja, 11. junij:

Finska : Ukrajina 1:2 (0:0)
Pohjanpalo 72.; Konopljanka 51., Biesiedin 75.

Islandija : Hrvaška 1:0 (0:0)
Magnusson 90.

Kosovo : Turčija 1:4 (1:2)
Rrahmani 22.; Sen 7., Under 31., Yilmaz 61., Tufan 82.; R.K.: Berisha 84./Kosovo

Lestvica:
1. Hrvaška 6 tekem - 13 točk
2. Islandija 6 - 13
3. Turčija 6 - 11
4. Ukrajina 6 - 11
5. Finska 6 - 1
6. Kosovo 6 - 1

Ne spreglejte