Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 10. 2019,
19.29

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

Natisni članek

Iran pravice žensk

Četrtek, 10. 10. 2019, 19.29

4 leta, 6 mesecev

Samosežig iranske nogometne navdušenke je sprožil revolucijo

Iranke prvič po letu 1981 spet na nogometni tekmi. Vzrok je tragičen.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

Iranke na štadionu | Veliko veselje Irank, ki so si lahko prvič po skoraj 40 letih v živo ogledale nogometno tekmo. | Foto Getty Images

Veliko veselje Irank, ki so si lahko prvič po skoraj 40 letih v živo ogledale nogometno tekmo.

Foto: Getty Images

Danes sta se v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2020 v Teheranu pomerila Iran in Kambodža, ta tekma pa bo šla v zgodovino kot prva po daljnem letu 1981, na kateri so lahko tekmo nogometašev s tribun štadiona v Iranu spremljale tudi ženske. To se je zgodilo po vse večjih pritiskih po tragični smrti ene izmed iranskih nogometnih navdušenk.

Po hudih pritiskih Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in tudi svetovne javnosti so v Iranu popustili in na današnji dan prvič po letu 1981 vrata nogometnih štadionov na moških nogometnih tekmah odprli tudi ženskam. Tem je bilo vse od takrat prepovedano vstopati na štadione, pa čeprav je v Iranu, kjer je nogomet z naskokom šport številka ena, na stotine tisoč nogometnih navdušenk.

Ena izmed teh je tudi poskrbela, da so iranske oblasti spremenile zakone in danes odprle vrata tudi ženskam. Sahar Khodayari je bila marca letos aretirana, ker je, preoblečena v moškega, hotela pretentati oblasti in se pretihotapiti na štadion.

Ni ji uspelo, zato so jo aretirali, jo za tri dni spravili v zapor, potem pa jo ob plačilu varščine izpustili in ji sodili. Na sojenje je čakala pol leta, potem pa se pred sodiščem zažgala in prejšnji mesec za posledicami opeklin tudi umrla.

Po tem tragičnem dogodku, o katerem so poročali po vsem svetu, so bili pritiski odgovornih na čelu s Fifo na Iran in njegove oblasti vse večji. Očitno so tudi, vsaj za zdaj, učinkovali.

Fotogalerija: Iranke na štadionu v Teheranu (foto Getty Images):

Fotogalerija
1 / 7

Iranci so namreč danes prvič po skoraj štirih desetletjih vrata nogometnih štadionov odprli tudi ženskam. Ne sicer na stežaj, ampak pod posebnimi pogoji. Na voljo je bilo le 3.500 vstopnic za ženske, ki so tako zasedle le manjši del ogromnega štadiona Azadi v Teheranu, ki sprejme kar 78 tisoč gledalcev.

Ženske so bile na štadionu na posebni tribuni, na kateri so bile osamljene, vstopnice, ki so bile na voljo za njih, pa so razgrabile v zgolj nekaj minutah, poročajo iz Irana. Od tam prihajajo tudi številne fotografije in posnetki veselja, ki so ga pokazale ob tem, ko so lahko prestopile vrata nogometnega štadiona in uživale v pravicah, ki so v večjem delu sveta samoumevne.

Ali gre samo za enkraten dogodek, še ni znano, a je predsednik Fife Gianni Infantino že poleti jasno dejal, da bo Iran, če ne bo spremenil svojega pravila, krovna svetovna nogometna organizacija ostro kaznovala. Prepoved obiska štadiona komurkoli pomeni hudo kršitev pravilnika Fife, pri kateri pa v zadnjih letih pogosto mižijo na eno oko, a so šle zdaj stvari predaleč.

Pa še rezultat tekme. Ženske, ki so prišle na štadion, so bile lahko zadovoljne tudi zaradi tega. Iran je zmagal s 14:0 in uspešno nadaljeval drugi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, v katerih je po dveh tekmah stoodstoten.

Nekaj posnetkov sreče in veselja Irank ob obisku štadiona:

Ne spreglejte