Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Nikola Kalinić Paulo Sousa Liga Europa serie A italijansko prvenstvo Fiorentina Josip Iličić

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Josip Iličić na seznamu strelcev

Iličić dogovorjen s Hrvatom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Josip Iličić Nikola Kalinić Fiorentina | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je v nedeljo navdušil na toskanskem derbiju med Empolijem in Fiorentino. Vijolicam je do visoke zmage v italijanskem prvenstvu s 4:0 pomagal z dvema zadetkoma, prvima v tej sezoni. V prejšnji sezoni jih je v serie A dosegel rekordnih 13.

Če je Josip Iličić v prejšnji sezoni hitro začel tresti mreže tekmecev, je v tej sezoni prvenec dočakal šele v 13. krogu. Številka, ki pogosto simbolizira nesrečo, je tokrat 28-letnemu Gorenjcu prinesla veliko lepega, saj si je lahko oddahnil in užival ob pogledu na svoj priimek, ki se je končno znašel na klubskem seznamu strelcev.

Fiorentina raste iz tekme v tekmo

Iličića čaka v serie A naslednji izziv prihodnji ponedeljek, ko bo gostoval pri Handanovićevem Interju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Iličića čaka v serie A naslednji izziv prihodnji ponedeljek, ko bo gostoval pri Handanovićevem Interju. Foto: Guliverimage/Getty Images Do gostovanja v Empoliju je imel opravka s številnimi zapravljenimi priložnostmi, zapravil je tudi strel z bele točke (prvič, odkar nosi dres Fiorentine), nekajkrat je zatresel tudi okvir vrat. Ko je v nedeljskem toskanskem derbiju na začetku drugega polčasa v polno pretopil kazenski udarec in prekinil strelski post v serie A, še ni pokazal vsega, kar zmore.

Dvajset minut pozneje je navdušil z izvrstnim zadetkom, doseženim po strelu z razdalje. Dosegel ga je z desno nogo, ki pri njem ne velja za najmočnejše orožje. Atraktivno je zatresel mrežo sosedskega tekmeca in postavil končni rezultat 4:0.

"Rastemo iz tekme v tekmo. Moj cilj je doseči čim več zadetkov," je po prestižni zmagi povedal v mikrofon Sky Sports. V sezono je vstopil z zapravljenim strelom z bele točke, kar je vplivalo na odločitev, da je naslednjič odgovornost prevzel hrvaški napadalec Nikola Kalinić.

Ni točno določenega prvega izvajalca

Iličić ima s Fiorentino sklenjeno pogodbo do konca sezone 2017/18, njegova vrednost na mednarodnem trgu pa je na Transfermarkt.de ocenjena na 15 milijonov evrov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Iličić ima s Fiorentino sklenjeno pogodbo do konca sezone 2017/18, njegova vrednost na mednarodnem trgu pa je na Transfermarkt.de ocenjena na 15 milijonov evrov. Foto: Guliverimage/Getty Images Dalmatinec, otrok splitskega Hajduka, je bil 29. oktobra na gostovanju pri Bologni natančen z bele točke, zato je mnoge začudilo, da je na srečanju v Empoliju priložnost ponovno dočakal Slovenec.

"S Kalinićem se včasih zamenjava pri izvajanju kazenskih strelov. V klubu nimamo točno določenega prvega izvajalca. Najpomembneje je, da dosegamo zadetke," je pojasnil Jojo, ki je dogovorjen s Kalinićem, da se med srečanjem odločita, kdo bo izvajal kazenski strel.

Tako je bilo tudi 3. novembra, ko je na evropski tekmi s Slovanom iz Libereca stvar v svoje roke vzel Iličić in se vpisal med strelce. 

Za drugim mestom zaostajajo le še šest točk

Iličić se dokazuje na prvoligaških zelenicah v Italiji že šest let. V tem obdobju je navijače Palerma in Fiorentine razveselil s 44 zadetki. Z vijolicami želi napadati najvišja mesta v italijanskem prvenstvu, ki vodijo v ligo prvakov. Če sklepamo po zadnjih uspehih, je četa Paola Souse ujela zmagoviti ritem. Na gostovanjih je zmagala že četrtič zapored.

Iličić je v nedeljo prejel najvišjo oceno v svojem moštvu. Tako visoko je prejel le še italijanski reprezentant Federico Bernardeschi, ki se je podobno kot nekdanji nogometaš Interblocka in Maribora med strelce na tekmi v Empoliju vpisal dvakrat. | Foto: Guliverimage/Getty Images Iličić je v nedeljo prejel najvišjo oceno v svojem moštvu. Tako visoko je prejel le še italijanski reprezentant Federico Bernardeschi, ki se je podobno kot nekdanji nogometaš Interblocka in Maribora med strelce na tekmi v Empoliju vpisal dvakrat. Foto: Guliverimage/Getty Images

Poraza ne pozna osem tekem, v prvenstvu pa se je po skromnem začetku prebila v zgornjo polovico razpredelnice. S tekmo manj za drugouvrščeno Romo zaostaja le še šest točk, v vijoličasto slačilnico pa se je naselila samozavest.

V četrtek po evropsko napredovanje

Kranjčan bo v četrtek v Firencah pričakal nogometaše solunskega Paoka. | Foto: Reuters Kranjčan bo v četrtek v Firencah pričakal nogometaše solunskega Paoka. Foto: Reuters S strelsko prebujenim Iličićem, ki je jeseni blestel v slovenskem reprezentančnem dresu, bo Fiorentina lažje uresničila cilje. Prvega želi že v četrtek, saj je trener Sousa dejal, da si želijo Firenčani zagotoviti napredovanje med 32 najboljših v evropski ligi. Doma se bodo pomerili s solunskim Paokom, za izpolnitev cilja pa jim zadostuje že točka.

Vijolice v tej sezoni izstopajo z dobro igro v obrambi. V serie A so prejele le 11 zadetkov. Manjkrat se je zatresla le mreža prvaka Juventusa (9).

Navijači Fiorentine pogrešajo boljši učinek v napadu, kjer so njihovi ljubljenci, med katere spada tudi Iličić, v 12 nastopih dosegli 18 zadetkov. V tej statistični prvini tako ne izstopajo v italijanskem prvenstvu, kjer jih naslednji izziv čaka prihodnji ponedeljek, ko bodo gostovali pri Handanovićevem Interju.

Ne spreglejte