Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
7. 4. 2017,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

Matjaž Kek Igor Pamić Rijeka Dinamo Zagreb Hrvaška NK Koper Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 7. 4. 2017, 11.10

6 let, 6 mesecev

Igor Pamić o Matjažu Keku

Hrvat opozarja Keka: Če ne bo premagal Dinama, se bo obrisal pod nosom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek vodi Rijeko že štiri leta. Po odhodu Marijana Pušnika, ki je jeseni vodil splitski Hajduk, je edini slovenski strateg v hrvaškem prvenstvu. Pred leti se je za točke večkrat pomeril z Igorjem Pamićem, zdajšnjim trenerjem Kopra. Nekdanji hrvaški reprezentant je navdušen nad Kekom.

Na Hrvaškem je osrednja nogometna tema sobotni derbi med Rijeko in Dinamom. Do konca hrvaškega prvenstva je še deset krogov, izbranci Matjaža Keka pa imajo pred najbližjim zasledovalcem, ki se lahko pohvali z 11 zaporednimi naslovi državnega prvaka, štiri točke prednosti.

V soboto lahko prednost s pomočjo domačega občinstva na Rujevici, kjer pod vodstvom slovenskega stratega sploh še niso izgubili dvoboja, povišajo na sedem točk. Če bi jim uspelo, bi bili  še korak bližje velikemu podvigu, prvemu naslovu hrvaškega prvaka v klubski zgodovini.

O Keku največ govorijo rezultati

Trener Kopra Igor Pamić zelo spoštuje stanovskega kolega Matjaža Keka, s katerim se je večkrat pomeril v hrvaškem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Trener Kopra Igor Pamić zelo spoštuje stanovskega kolega Matjaža Keka, s katerim se je večkrat pomeril v hrvaškem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar O tem, kakšne so možnosti Mariborčana, ki piše zgodovino na Reki, smo povprašali Igorja Pamića. Nekdanji hrvaški reprezentant dobro pozna Kekovo delo pri Rijeki. Ko je v hrvaškem prvenstvu vodil ekipi iz Karlovca in Pulja, se je večkrat pomeril s Kekovo Rijeko.

"Kek je dokazal, da si zasluži biti tam, kjer je zdaj. Uspeli so mu fantastični dosežki. O njem največ povedo rezultati, vse preostalo je brezpredmetno komentirati. Ali bo to zadoščalo, da bo Rijeki zagotovil tako želen naslov prvaka, pa bo jasno po sobotni tekmi z Dinamom. Če bo Rijeka zmagala, bo osvojila prvenstvo, če bo ostal Dinamo neporažen, bo naslov romal v Zagreb. Takšno je moje mnenje," se strateg kozličkov z Obale ne more znebiti občutka, da bi bil vsak drug rezultat kot zmaga Rijeke voda na mlin Dinamu in njegovemu cilju, da ubrani naslov prvaka.

Kaj meni o Keku?

"Spominjam se številnih dvobojev, ko sem vodil ekipo proti njegovi Rijeki. Vedno sva dobro sodelovala. Tudi on ima o meni dobro mnenje. Je vrhunski trener. Takšen bo ostal v mojih očeh, tudi če ne premaga Dinama."

Dinamo zanesljiv, Rijeka malce nervozna

V soboto bo reška Rujevica polna do zadnjega kotička. | Foto: Vid Ponikvar V soboto bo reška Rujevica polna do zadnjega kotička. Foto: Vid Ponikvar Kek z Rijeko v tej sezoni sploh še ni izgubil. Dinamo zaostaja štiri točke, v zadnjem krogu razburljive sezone 2016/17 pa bo Rečane pričakal v Zagrebu.

"Že dolgo čutim, sploh od zimskega prestopnega roka, ko se je k Dinamu vrnil Sammir (Brazilec s hrvaškim potnim listom, ki je nastopal za Hrvaško na SP 2014 in se vrnil iz Kitajske, op. p.), da Dinamo deluje bolj zrelo in zanesljivo. Ima bogate izkušnje s tem, kako se osvajajo prvenstva, Rijeka mi deluje nekoliko nervozno. V igri je vendarle prvi naslov hrvaškega prvenstva," se Pamić nagiba k mnenju, da bi lahko Dinamo do konca sezone ne samo ujel, ampak tudi prehitel Rijeko.

"Če bo Dinamo zmagal in znižal zaostanek le na točko, Rijeka ne bo zdržala ritma."

Energija lahko postane breme

Novi hrvaški prvaki? | Foto: Vid Ponikvar Novi hrvaški prvaki? Foto: Vid Ponikvar Po drugi strani se zaveda, da je postala Rujevica, moderno trenažno središče na Reki, ki je začasno zamenjala legendarni štadion Kantrida (vseh šest tisoč vstopnic za sobotni derbi z Dinamom je v prodaji pošlo v dveh urah, op. p.), velika prednost Kekove zasedbe.

"Rijeka je doma zelo zahteven nasprotnik. Igralci čutijo energijo, ki je ne izžareva le mesto Reka, ampak vsa regija. Ta energija lahko postane tudi breme. Dinamo ima več igralcev, ki so se že borili za naslov in ga tudi redno osvajali. Rijeka tega nima, zato pričakujem trdo, nepredvidljivo in izenačeno tekmo," komaj čaka, da se bosta v soboto ob 19. uri spopadli dve najboljši ekipi hrvaškega prvenstva.

Kako je Rijeka jeseni doma ponižala Dinamo s 5:2?

Keka v soboto čaka eden največjih izpitov, odkar je trener Rijeke. V jesenskem delu je Dinamu na domači Rujevici prizadejal boleč poraz. Njegovi varovanci, med njimi sta tudi slovenska reprezentanta Roman Bezjak in Matic Črnic, so nadigrali Zagrebčane s 5:2.

Odločilen bo psihološki dejavnik

Bolgarski strateg Ivajlo Petev želi Dinamo popeljati na prvo mesto. | Foto: Reuters Bolgarski strateg Ivajlo Petev želi Dinamo popeljati na prvo mesto. Foto: Reuters Nepričakovana visoka zmaga je močno odmevala na Hrvaškem in nakazala, da bi lahko Rijeka letos uresničila sanje navijačev o prvi državni kroni. Med sezono je prednost znašala že osem točk, pred velikim derbijem pa je zaradi nekaterih remijev na gostovanju prepolovljena na štiri. Bo 55-letni Štajerec kos nalogi?

"Na pomembnih tekmah je dokazal, da je velik trener. Prepričan sem, da bo taktično odlično pripravil ekipo, ne vem pa, ali bo lahko med srečanjem vplival na igralce. Zlasti na psihološkem področju, ki bo v soboto odločilen dejavnik. Pri obeh ekipah," razmišlja pred derbijem, na katerem bo skušal Keka prelisičiti nekdanji bolgarski selektor Ivajlo Petev in postati prvi, ki bi v tej sezoni spravil Rijeko na kolena.

Bo Matjaž Kek popeljal Rijeko do zgodovinskega naslova?

  • Da.
    91,69 %
    375 glasov
  • Ne.
    8,31 %
    34 glasov
Oddanih 409 glasov

V soboto se ne bo govorilo o sodniku

Igor Pamić se bo v soboto pomeril z Mariborom, ki ga vodi Darko Milanič. Hrvat se je pred davnimi leti srečeval s strategom vijolic v avstrijskem prvenstvu. Pamić je branil barve GAK, Milanič pa Sturma. | Foto: Vid Ponikvar Igor Pamić se bo v soboto pomeril z Mariborom, ki ga vodi Darko Milanič. Hrvat se je pred davnimi leti srečeval s strategom vijolic v avstrijskem prvenstvu. Pamić je branil barve GAK, Milanič pa Sturma. Foto: Vid Ponikvar Na Hrvaškem v zadnjih letih ne manjka zgodb in obsodb, da je Dinamo deležen takšne in drugačne pomoči. Pamić o privilegijih, ki jih zagrebškemu klubu očitajo zlasti navijači splitskega Hajduka, ni hotel razpredati.

"Kot športni trener o tem ne smem debatirati. Lahko povem, vsaj tako je moje mnenje, da Dinamo v tej sezoni ni kaj prida privilegiran. Sporna je bila le tista 11-metrovka na gostovanju v Vinkovcih (Dinamo je takrat premagal Cibalio z 2:1 z zadetkom, doseženim z bele točke v zadnji minuti, počasni televizijski posnetki pa so pokazali, da ni bilo prekrška, op. p.). Prepričan sem, da sobotne tekme ne bo odločil sodnik. Ne sto-, ampak 300-tisočodstotno! Naposlušal sem se raznih zgodb, a je pač tako, da pogosto poskuša tisti, ki ima slabše rezultate, z njimi zakriti svoje slabosti," je trdno prepričan, da se po sobotnem derbiju ne bo govorilo o sodniških odločitvah, ampak nogometnih potezah, ki so na igrišču odločile derbi.

Sporni letošnji zadetek Dinama za zmago v Vinkovcih:

Žal mu je le, da si bo moral derbi med Rijeko in Dinamom, katerega dres je nosil kot napadalec, ogledati v posnetku. V soboto ga namreč čaka pomemben spopad v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Bonifiko prihaja vodilni Maribor, Koper pa potrebuje točke, saj želi osvojiti četrto mesto, ki še vodi v Evropo.

Dvoboj v Kopru se bo začel ob 20.15. Ko se bo končal prvi polčas, se bo na Reki že sklenil hrvaški derbi. Obiskal ga bo tudi Sportal.

Ne spreglejte