Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
7. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

4

Natisni članek

Rok Vodišek Nejc Vidmar Branko Ilić Igor Biščan NK Olimpija NK Olimpija

Petek, 7. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Po ekspresnem slovesu od Evrope

Igor Bišćan je po polomu Olimpije zadovoljen

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

4

Rok Vodišek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dve tekmi, dva poraza in ekspresen izpad iz Evrope. To je začetek Igorja Bišćana na klopi Olimpije, ki je bil po polomu proti ekipi VSP Vaasi s Finske povsem miren. "Seveda sem nezadovoljen, a sem videl tudi marsikaj dobrega," je po tekmi govoril Hrvat, nekoč odličen nogometaš, a za zdaj še zelo neizkušen trener.

Olimpija je imela v četrtek ob otvoritvi in, kot se je izkazalo pozneje, tudi zaključku evropske nogometne sezone, jasno vizijo. S pritiskom na nasprotnika visoko na njegovi polovici je želela čim prej priti do žoge in tekmeca spraviti v kot. Žogo je resda imela v svoji posesti, a nevarna ni bila.

Bolj kot je tekma šla h koncu, bolj je Olimpiji v lovu na zaostanek, ki si ga je prejšnji teden priigrala na Finskem (0:1), zmanjkovalo energije. Ko je izkušeni Sebastian Strandvall sredi drugega polčasa z velike oddaljenosti zadel s prostega strela, je bila tekma odločena. Nogometaši v zelenih dresih so se sprijaznili z usodo. Tudi njim je bilo jasno, da je zgodba končana. Finci so še drugič v tednu dni zmagali z 1:0 in zasluženo napredovali.

Roka Vodiška ni bilo v ekipi Olimpije, ker je bil kaznovan

Rok Vodišek je bil kaznovan. | Foto: Vid Ponikvar Rok Vodišek je bil kaznovan. Foto: Vid Ponikvar Zanimivo, da v zapisniku za tekmo v Stožicah niti na klopi ni bilo Roka Vodiška. Mladega vratarja Olimpije, ki ga je lani pri vsega 17 letih v ospredje porinil takratni trener Luka Elsner. Bišćan je pojasnil, zakaj.

"Moral bi biti v ekipi, a je danes prišlo do manjših nesporazumov med njim in trenerji. Želel je opraviti zahteven trening s svojim trenerjem. Na dan tekme to seveda ne pride v poštev. Ker je delal mimo naše volje, sem ga kaznoval. Naj bo to vzgojna kazen. Njegov status ostaja isti, kot je bil. Dobro vem, kako nadarjen in kakovosten vratar je. Morda bo šel kmalu med vratnici," je trener Olimpije sporočil vratarju, ki je na prvih dveh tekmah sezone gledal v hrbet Nejcu Vidmarju.

Nekdanjemu kapetanu Ljubljančanov, ki se je zaradi dveh golov po treh strelih Fincev na dveh tekmah, ki ju je dobil, znašel na udaru kritikov. Bišćan je nekdanjemu reprezentantu Slovenije stopil v bran. "Takšna je usoda vratarjev. Prejmeš en strel in dobiš gol. Njemu je zdaj najtežje. Jaz ga razumem. Ne smemo ga kriviti. Niti za današnji gol in niti za tistega, ki ga je prejel na Finskem," je povedal.

Videl je nekatere stvari, ki jih v preteklosti ni

Nogometaši so Ljubljani že v prvi polovici poletja privoščili novo nogometno razočaranje in poskrbeli, da je nad njimi marsikdo obupal že pred samim začetkom nove sezone. Novo leto, ista zgodba, bi rekel marsikdo. Navijači so razočarani, nekateri tudi jezni, a če občutek ne vara, je takšnih vse manj. Kot da bi se sprijaznili z mučenjem, ki so ga vajeni v zadnjem letu, dveh.

Naključje ali ne, tudi nov trener Olimpije z držo, ki jo ima, deluje podobno. "Ko sem spremljal Olimpijo, sem videl dosti težav. Ostale so enake, sprememb v igralskem kadru je bilo malo, igralci se niso spremenili. Sem pa danes videl nekatere stvari, ki so bile drugačne od tistih, ki sem jih gledal v zaključku prejšnje sezone. Ali bo tako tudi v prihodnosti, ne vem. Treba bo počakati na začetek prvenstva," je tiho govoril Igor Bišćan, ki je bil tudi med tekmo zelo miren. Ni poskakoval ob igrišču in dvigoval glasu.

Hrvat na klopi se ne obremenjuje s tem, kakšen bo naslednji korak Milana Mandarića. | Foto: Sportida Hrvat na klopi se ne obremenjuje s tem, kakšen bo naslednji korak Milana Mandarića. Foto: Sportida

Ne, ne gre za sramoto

"Bili smo zelo agresivni, veliko smo tekli in si želeli. Nasprotniku nismo pustili, da dvigne glavo. Pritiskali smo po vsem igrišču. Dovolj dobro smo tudi podajali. To je smer nogometa, ki si je želim. Na tej poti moramo ostati. Če bomo tudi na prvi prvenstveni tekmi proti Celju igrali podobno, potem bo dobro. Moralo bo še preteči nekaj časa, da bomo lahko ugotovili, ali je Olimpija kaj boljša, kot je bila," je povedal Hrvat, ki je na začetku novinarske konference, zaradi finskih novinarjev, odgovarjal v angleščini. Jeziku, ki ga govori tekoče. Nič čudnega. Pet let je igral za sloviti Liverpool in leta 2005 z njim osvojil tudi njegov zadnji evropski naslov.

Morda tudi zaradi tega, kaj vse je v vlogi nogometaša doživel, po nepričakovanem ekspresnem koncu evropske sezone ni dramatiziral. "Seveda sem nezadovoljen, to je za nas velik neuspeh, a ne bi rekel, da gre za sramoto, saj nismo izpadli na sramoten način. Nimamo se česa sramovati. V tem trenutku smo dali vse, kar smo lahko," je povedal 39-letni trener, ki je na klop Olimpije prišel iz hrvaškega drugoligaša Rudeža, ki ga je popeljal v prvo ligo, kar je tudi njegova edina dozdajšnja samostojna trenerska izkušnja.

Milan Mandarić se po novem bolečem porazu Olimpije ni pojavil pred novinarji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Milan Mandarić se po novem bolečem porazu Olimpije ni pojavil pred novinarji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bo kmalu on naslednja žrtev Milana Mandarića?

Ni jih malo, ki po prvem spodrsljaju, sicer resda velikem, namigujejo na to, da ne bo dolgo ostal v Ljubljani. Glede na vse trenerske žrtve predsednika Milana Mandarića nič čudnega, da je tako.

"Vem, da je bilo v zadnjih nekaj letih na mojem mestu veliko trenerjev. Za mene ne velja nič drugače, kot je za njih. Od mene predsednik pričakuje dobre igre in rezultate. Koliko je moja služba sigurna, je odvisno samo od mene. Delal bom, kot da bom tukaj ostal dolgo časa, a vsi dobro vemo, da se to lahko hitro spremeni. Toda s tem se ne obremenjujem, saj na to ne morem vplivati. Zanima me samo to, na kar imam vpliv. Igra moje ekipe in kakovostno delo," je povedal nekdanji nogometaš, ki je veljal za samosvojega in daje vtis, da bo podoben tudi kot trener. Ob tem je dodal, da predsednik pred njega za evropsko sezono ni postavil nobenega ultimata.

En igralec Olimpije kot celotna ekipa Fincev

Veselje Fincev v Stožicah. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veselje Fincev v Stožicah. Foto: Urban Urbanc/Sportida Zelo zadovoljen je bil po tekmi seveda trener Fincev, ki je večkrat pohvalil Olimpijo in tudi njene zaposlene, ki so poskrbeli, da se je v Ljubljani počutil zelo dobro. Za še boljšo voljo pa je seveda poskrbel rezultat tekme v Stožicah.

"En nogometaš Olimpije je dražji, kot je naša celotna ekipa. Olimpija nas je pritiskala, zato smo spremenili sistem igre. Ustaviti smo želeli njeno sredino, saj smo vedeli, da je tam najboljša. V obrambi smo igrali zelo dobro. Zelo sem ponosen na ekipo in vesel za klub. Hvala tudi Olimpiji za to, kar je pokazala na in ob igrišču. Mislim, da smo sklenili novo prijateljstvo," je povedal 44-letni Petri Vuorinen, ki je v klubu VPS že skoraj desetletje.

Predsednik je obljubil okrepitve

Je pa zato on Mandariću predstavil želje po okrepitvah. "O tem sva že govorila. Dobil sem informacije, da se bo zgodilo že v naslednjem tednu. Bomo videli, kaj bo. Jaz in vi. Verjamem, da bodo okrepitve prišle. Želel bi si igralca za desno stran obrambe, kot sem pred časom že rekel, potrebujemo tudi rešitev na krilnih položajih v napadu in centralnega napadalca. To so mesta v ekipi, ki so trenutno najbolj kritična," se je razgovoril Bišćan, ki je do zdaj dobil dva nova nogometaša. Srbskega in bosanskega vezista, Gorana Brkića in Tomislava Tomića. Noben od njiju se še ni izkazal.

Kakšno Olimpijo lahko v tej sezoni pričakujemo? Na fotografiji dolžnik Nathan Oduwa. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kakšno Olimpijo lahko v tej sezoni pričakujemo? Na fotografiji dolžnik Nathan Oduwa. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Izgubili smo tekmo, v kateri smo bili povsem dominantni vse do gola, ki smo ga prejeli. Potem je bilo vsega konec. Dali smo vse od sebe, fantom nimam česa očitati, a na dveh tekmah nismo zadeli. Ko je tako, ne moreš pričakovati, da boš napredoval. Sem pa videl veliko dobrih stvari, zaradi katerih sem zadovoljen. Hkrati sem seveda tudi zelo razočaran, saj verjamem, da smo boljša ekipa, ampak enostavno nismo našli načina, kako bi prebili nasprotnika in zadeli gol. Bili smo blizu, imeli kar nekaj obetavnih akcij, iz katerih bi morali iztržiti več, a kaj, ko nas zmanjka v zaključkih akcij. Nimamo nogometašev, ki bi zadevali. Na tem bomo morali delati," je tekmo, v kateri je debitiral v Stožicah, razčlenil mladi hrvaški trener in pošteno priznal, da bi Vaasi v slovenski prvi ligi verjetno končal v spodnjem delu lestvice.

Toda tudi tak je bil dovolj dober, da je izločil ekipo, ki jo vodi. Sicer resda šele mesec dni, kar je premalo za pravo oceno, a nekaj je jasno. Začetek je slab.

Ganljiva poteza kapetana Olimpije

Nogometaši Olimpije so pred tekmo na zelenico prišli v zanimivi družbi. V vozičku so na igrišče pripeljali tudi osemletno deklico Elino, ki ima cerebralno paralizo. Po običajnem fotografiranju obeh ekip so želeli zaposleni nasmejano deklico odpeljati z igrišča, a jih je ustavil Branko Ilić. Kapetan Olimpije jo je odpeljal do sodnikov in kolega na nasprotnikovi strani, potem pa ji prepustil tudi odločitev, da po sodniškem metu kovanca določi stran igrišča, na kateri bodo tekmo začeli nogometaši Olimpije. Žal jim ni prinesla sreče, je pa zato njo osrečil nekdanji dolgoletni reprezentant Ilić in ji zagotovo polepšal večer.

Ne spreglejte