Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
6. 9. 2015,
8.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Katanec Matjaž Kek Bojan Prašnikar Miran Pavlin Ermin Šiljak Zlatko Zahović Nejc Pečnik

Nedelja, 6. 9. 2015, 8.32

7 let, 12 mesecev

Huje je bilo samo še v Charleroiju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto zvečer je Slovenija v Baslu zapravila nemogoče, v Švici ostala praznih rok in poskrbela za nov boleč spomin v srcih navijačev. Teh se je nabralo že ogromno.

Slovenija : Jugoslavija 3:3 (EP 2000)

Charleroi in nesrečni 13. junij leta 2000. Zagotovo še vedno najbolj zgodovinska tekma od vseh, ki jih je odigrala slovenska reprezentanca. Ne bomo se zmotili, če zapišemo kar ena izmed najbolj znamenitih v zgodovini slovenskega športa. Tekma, ki je prinesla ekstremna čustva. Od velike evforije do žalosti, predvsem pa vprašanja: "Kako je to mogoče?"

Slovenija je na sploh prvi tekmi na velikem tekmovanju, na katerega pred tem nismo upali niti pomisliti, debelo uro igrala kot v pravljici. Z dvema zadetkoma Zlatka Zahovića in enim Mirana Pavlina je po 57 minutah igre vodila s 3:0. To je najboljša ura nogometa, ki smo ga kdajkoli videli pri izbrani vrsti.

Prav takrat, ko je je bilo konec, v 60. minuti, je Slovenija z veseljem odprla še eno darilo, dobila je igralca več. Pri Jugoslaviji je bil izključen Siniša Mihajlović. "Gremo še po četrtega in petega, morda šestega. Razbili jih bomo!" smo si mislili takrat, a jih nismo. Ne, zgodilo se je nekaj, kar je bilo očitno huje od naravne katastrofe, ki jo je ob visokem vodstvu kot edino, ki lahko prepreči slovensko zmago, (ne)posrečeno omenil televizijski komentator Igor E. Bergant.

Siniša Milošević prvič, pa Ljubinko Drulović, hop, Milošević še drugič in bilo je 3:3. Remi bi pred prvim sodnikovim žvižgom sprejeli z razširjenimi rokami in navdušenimi obrazi, a ko je sodnik še zadnjič pihnil v svojo piščalko, smo ga objokovali. Tudi Srečko Katanec, on je bil takrat selektor, ga je.

Ferski otoki : Slovenija 2:2 (kvalifikacije za SP 2002)

Katančeva četa je po prvem velikem tekmovanju septembra leta 2000 kot ekipa, ki je pridobila ugled, gostovala pri skromnih Ferskih otokih. Tri točke so bile v očeh javnosti že vpisane, ko je Milan Osterc v 87. minuti Slovenijo popeljal v vodstvo z 2:0, pod prvi gol se je podpisal Sašo Udovič, so kljukico ob nalogi, na katero so prišli v otoško državo v Atlantskem oceanu, z debelim flomastrom zarisali tudi selektor in sodelavci, a se vsi skupaj pošteno ušteli.

Najprej v 90. in potem še tri minute pozneje, globoko v sodnikovem podaljšku, so Ferski otoki zadeli in na neverjeten način Slovencem odvzeli dve točki. Primanjkljaj, ki so si ga Aleš Čeh in soigralci priigrali, za Slovenijo k sreči ni bil usoden. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem je bila pozneje uspešna in se prek dodatnih kvalifikacij – verjetno ni treba spominjati, da je bila v njih boljša od Romunije – še drugič zapored uvrstila na veliko tekmovanje.

Ciper : Slovenija 2:2 (kvalifikacije za EP 2004)

Slovenija, takrat jo je vodil Bojan Prašnikar, je v lovu na tretjo zaporedno uvrstitev na veliko tekmovanje gostovala na Cipru in bila spet velik favorit za zmago. Po visokem porazu proti Franciji je oktobra 2003 iskala tri točke in jih po prvem polčasu imela v rokah. Ermin Šiljak, ki je v tistih kvalifikacijah naravnost blestel, je z dvema goloma poskrbel za vodstvo z 2:0, a potem spet star sindrom, dva prejeta zadetka v zadnjih 20 minutah in Slovenci so se morali zadovoljiti z remijem.

Tudi ta spodrsljaj za njih ni bil usoden. Francija, ki je prvo mesto v skupini osvojila s kar desetimi točkami naskoka, je bila pač premočna. Slovenija pristala na drugem mestu, šla spet v dodatne kvalifikacije, a tam žal izgubila.

Slovenija : Hrvaška 0:1 (dodatne kvalifikacije za EP 2004)

Ravno povratna tekma dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Hrvaški novembra 2003 je še ena, na kateri so Slovenci zapravili, kar so jim prinesli na pladnju. Na prvi tekmi so v Zagrebu remizirali z 1:1, kar je pomenilo, da za tretjega v seriji velikih uspehov reprezentance zadostuje tudi remi brez zadetkov.

Na dobri poti do tega so tudi bili, sploh po prvi uri igre v nabito polni takratni reprezentančni trdnjavi za Bežigradom. Ko je bil pri gostih v 59. minuti izključen Igor Tudor, je kapetan Miran Pavlin roke zmagoslavno dvignil v zrak. Tako kot velika večina slovenskih navijačev, a že dve minuti pozneje je Hrvat Dado Pršo poskrbel za hladen tuš. Goste je popeljal v vodstvo z 1:0, ki je zdržalo do konca tekme. Slovenci smo spet objokovali, Prašnikar pa je zapravil veliko priložnost, da v trenersko knjižico vpiše nastop na velikem reprezentančnem tekmovanju.

Slovenija : ZDA 2:2 (SP 2010)

Skoraj desetletje je minilo do novega trenutka, ko so slovenski navijači z eno nogo spet vstopili v nogometni raj, a potem obstali pred njim. V drugi tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva je Slovenija z Matjažem Kekom, pred tem je premagala Alžirijo, po odlični igri v prvem polčasu vodila z 2:0 z goloma Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića. Bila je na sijajni poti do prve uvrstitve v izločilne dele največjih tekmovanj – tam bi se namreč znašla, če bi še drugič zmagala. A boleče izkušnje iz preteklosti niso pomagale. Niti tokrat. Američani so najprej zadeli na začetku drugega polčasa in potem še v 82. minuti.

Dobro, Slovenci so vseeno osvojili točko in pred zadnjim krogom realno upali na velik podvig, ki ga potem niso dočakali. Usodne so bile zadnje sekunde tekme v Pretorii, kjer so Američani z golom, ki je padel, ko je bilo tekme med Slovenijo in Anglijo (0:1) v Port Elizabethu že konec, proti Alžircem zmagali in se uvrstili v naslednji krog.

Slovenija : Anglija 2:3 (kvalifikacije za EP 2016)

No, zadnji dve zapravljeni priložnosti, ki sta načeli živce navijačev, sta tudi zadnji dve tekmi, ki ju je Slovenija odigrala. Junija letos je v prepolnih Stožicah gostila veliko Anglijo. Z golom koga drugega kot Milivoja Novakovića je po polčasu celo vodila. Sredi drugega dela igre so Angleži z dvema hitrima goloma pripravili preobrat, a ko je rezervist Nejc Pečnik v 84. minuti poskrbel za izenačenje, je bilo videti, da bo osvojila točko.

Tudi s to bi bili navijači zadovoljni, a je žal niso dočakali. Le dve minuti pozneje je zadel Wayne Rooney in poskrbel, da so šli angleški nogometni zvezdniki iz Ljubljane nasmejani. "Prepoceni smo iz rok izpustili veliko točko, a verjamemo, da smo se iz tega kaj naučili," je po tekmi govoril slovenski selektor.

Švica : Slovenija 3:2 (kvalifikacije za EP 2016)

Niso se naučili. Le tri mesece pozneje so v Švici upali na zmago, ki bi jim na široko odprla pot do drugega mesta v skupini in neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Franciji. Po golih Novakovića in kapetana Boštjana Cesarja v prvem polčasu se je zdelo, da jih bodo dočakali. Ko so v drugem delu igre vse do samega konca tekme lepo vodstvo brez težav držali v rokah, smo bili o tem prepričani.

Spet smo se zmotili. Najprej v 80., potem štiri minute pozneje in za konec tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom so Švicarji trikrat zadeli in poskrbeli za enega najbolj neverjetnih porazov v zgodovini Slovenije. Huje je bilo še le v Charleroiju. Kolikokrat bodo še šli na led?

Ne spreglejte