Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

NK Rijeka Matjaž Kek Matic Črnic Hajduk Split Dinamo Zagreb Petar Stojanović Hrvaška

Nedelja, 13. 8. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Hrvaško prvenstvo, 5. krog

Zgodovinski poraz Kekove Rijeke, ki odhaja v Grčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Rijeka Dinamo | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Vodilni hrvaški prvoligaški klub Dinamo Zagreb je v derbiju 5. kroga v gosteh premagal Rijeko in postal prvi, ki je na Rujevici osvojil vse tri točke. Matic Črnic je v igro vstopil v 80. minuti in zatresel prečko, Petar Stojanović je Dinamu pomagal vso tekmo. Rijeka je na lestvici zdrsnila na tretje mesto. V sredo bo gostovala pri grškem prvaku Olympiakosu v prvi tekmi play-offa kvalifikacij za ligo prvakov.

Štadion Rujevica, kjer domuje Rijeka, ni zadržal izjemnega niza. Vsaka tradicija se enkrat konča, niz neporaženosti reškega kluba na novem štadionu pa je trajal dobri dve leti. Rijeka do petkovega derbija z Dinamom sploh še ni izgubila dvoboja. Čeprav je na Rujevici debitirala pred dvema letoma in v tem obdobju v Evropi in domačih tekmovanjih odigrala skoraj 50 tekem, je grenkobo prvega poraza izkusila šele danes.

Premagal jo je vodilni Dinamo, ki je v prejšnjem krogu udaril po prstih splitskega Hajduka (3:1), zdaj pa je pokazal mišice še Rijeki. Čeprav gostje niso zaigrali z najmočnejšo postavo, manjkala sta osrednji zvezni igralec Ante Ćorić in najboljši strelec Hilal Soudani, se je dvoboj razpletel po željah gostov.

Kekovi izbranci so se hitro znašli v velikih težavah, saj so modri po zaslugi dveh zadetkov Čilenca Juniorja Fernandesa v prvem polčasu povedli z 2:0!  V 52. minuti bi se skoraj zatresla mreža Dinama, a je avstrijski napadalec Rijeke Alexander Gorgon iz ugodnega položaja zatresel vratnico. Tako je Kekovi četi ob visokem zaostanku pokazala hrbet še sreča. Ko je v vrstah Dinama v 59. minuti še drugi rumeni karton prejel Čeh Jan Lecjaks, je Rijeka zaigrala z igralcem več, a ji tudi to ni pomagalo do preobrata.

V 80. minuti je vstopil v igro občasni slovenski reprezentant Matic Črnic. To je bil njegov prvi nastop v tej sezoni. Čez štiri minute je zatresel prečko in se nemočno prijel za glavo. Dinamo je z zmago 2:0 povišal prednost pred branilci naslova na štiri točke.

Kako je Dinamo premagal Rijeko?

Kek je zaigral z zdesetkano postavo, prvi nastop Črnica

Matjaž Kek je 11. avgusta 2017 prvič izgubil na Rujevici. To je bil njegov drugi zaporedni poraz v prvenstvu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek je 11. avgusta 2017 prvič izgubil na Rujevici. To je bil njegov drugi zaporedni poraz v prvenstvu. Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Matjaž Kek se je pred derbijem z Dinamom znašel v nehvaležnem položaju. V začetku tedna je postalo dokončno znano, da ostaja brez najdražjega igralca Stefana Ristovskega, ki je sklenil pogodbo s Sportingom iz Lizbone, na srečanju v Osijeku sta rdeča kartona prejela Mate Maleš in Marko Vešović, tako da nista smela zaigrati proti modrim iz Zagreba, zaradi poškodbe pa je proti Dinamu manjkal prvi napadalec Mario Gavranović.

V zvezni vrsti je vendarle stisnil zobe kapetan Filip Bradarić, ki je na zadnji tekmi utrpel poškodbo rame. Nared sta bila tudi Dario Župarić in Leonard Zuta, ki sta imela od gostovanja v Slavoniji zdravstvene težave.

To je bila edina pozitivna novica v nizu slabših, ki odmevajo še glasneje, saj se bliža sredino gostovanje pri Olympiakosu, ki bo v marsičem odredilo evropsko usodo Rijeke v tej sezoni.

Matic Črnic je dočakal priložnost za nastop v 80. minuti, ko je vstopil v igro namesto napadalca Mateja Jelića. | Foto: Vid Ponikvar Matic Črnic je dočakal priložnost za nastop v 80. minuti, ko je vstopil v igro namesto napadalca Mateja Jelića. Foto: Vid Ponikvar

V petek sta se v Splitu pomerila še Hajduk in Slaven Belupo. Zmaga je ostala doma (1:0), nekdanji izbranci Marijana Pušnika pa so se na lestvici povzpeli na drugo mesto. Kekova Rijeka je padla na tretje mesto.

Osijek, ki je v 3. krogu kvalifikacij evropske lige presenetil nekdanjega evropskega prvaka PSV Eiindhoven, je v soboto v Zagrebu premagal Lokomotivo in po točkah ujel Rijeko. Inter iz Zaprešića je doma remiziral z Istro. Če bi zmagal, bi Kekova Rijeka padla na četrto mesto, tako pa je ostala na tretjem.

Lestvica:

1. Dinamo Zagreb 5 tekem - 13 točk
2. Hajduk Split  5 - 10 
3. Rijeka 5 - 9
4. Osijek 5 - 9
5. Slaven Belupo 5 - 9.
6. Inter Zaprešić 5 - 8 
7. Lokomotiva Zagreb 5 - 4
8. Cibalia 5 - 3
9. Istra 1961 5 - 2
10. Rudeš 5 - 2

Ne spreglejte