Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
24. 6. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Ivica Olić hrvaška nogometna reprezentanca Bayern München

Sobota, 24. 6. 2017, 17.00

6 let, 7 mesecev

Ivica Olić

Hrvaški velikan sporočil, da je konec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Ivica Olić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nekdanji hrvaški reprezentančni zvezdnik Ivica Olić se je odločil, da bo pospravil nogometne čevlje v kot in se posvetil novim ciljem. Največjo slavo je dosegel v dresu hrvaške izbrane vrste, s katero je nastopil na petih velikih tekmovanjih, ter münchenskega Bayerna, s katerim je dvakrat izgubil v finalu lige prvakov.

Hrvaški napadalec Ivica Olić je na dan, ko je argentinski virtuoz Lionel Messi dopolnil 30 let, javnosti sporočil, da se poslavlja od igrišč. Rodil se je pred 37 leti v kraju Davor v bližini Slavonskega Broda.

Prvič je zablestel leta 2002, ko je Zagrebu pomagal do senzacionalnega naslova hrvaškega prvaka. Klub iz hrvaške prestolnice je zbral več točk od Dinama in Hajduka. Postal je šele tretji različni prvak v zgodovini hrvaškega prvenstva, seznam pa je letos kot četrta razširila Kekova Rijeka.

Nepopustljiv, borben in strasten

S Hrvaško je nastopil na petih velikih tekmovanjih, najdlje pa se prebil na EP 2008, ko je izpadel v četrtfinalu. | Foto: Vid Ponikvar S Hrvaško je nastopil na petih velikih tekmovanjih, najdlje pa se prebil na EP 2008, ko je izpadel v četrtfinalu. Foto: Vid Ponikvar Olić je v sezoni 2001/02 zablestel z 21 zadetki. Napadalec iz Slavonije, znan po nepopustljivosti, borbenosti in strasti, ki jo je od njega nasledil sokrajan Mario Mandžukić (tudi prihaja iz Slavonskega Broda), je postal magnet za lovorike. Prestopil je k zagrebškemu Dinamu, nato pa se za štiri leta odpravil v Moskvo, kjer je nosil dres CSKA. Med drugim je osvojil tudi pokal Uefa (2005).

Pred desetimi leti se je preselil v Nemčijo. Sprva v Hamburg, nato pa po odličnih predstavah v München, kjer je Bayernu pomagal do dveh prebojev v finale lige prvakov. Obakrat se mu ni izšlo. Leta 2010 je bil neustavljiv na povratni polfinalni tekmi lige prvakov, ko se je proti Lyonu vpisal med strelce kar trikrat. Prvi zadetek je dosegel z levo nogo, nato je zadel v polno z desno nogo, za konec pa še z glavo. To je bil njegov prvi trojček v dresu bavarskega velikana.

Leta 2010 je v finalu lige prvakov izgubil proti milanskemu Interju, dve leti pozneje pa na domačem štadionu proti Chelseaju, ko je v loteriji kazenskih strelov zapravil tudi strel z bele točke.

Kariero je končal v dresu nekdanjega bavarskega velikana München 1860, s katerim je izpadel v tretjo nemško ligo. | Foto: Sportida Kariero je končal v dresu nekdanjega bavarskega velikana München 1860, s katerim je izpadel v tretjo nemško ligo. Foto: Sportida

Preselil se je k Wolfsburgu, se vrnil v Hamburg, nato pa kariero pri 37 letih končal v dresu Münchna 1860, s katerim je presenetljivo izpadel v tretjo ligo. Zadnje tekme se ne bo rad spominjal, saj je München na prepolni Allianz Areni izgubil dvoboj za obstanek v drugi nemški ligi proti Jahn Regensburgu.

S hrvaško reprezentanco, od katere se je poslovil lansko pomlad, je nastopil na petih velikih tekmovanjih (SP 2002, EP 2004, SP 2006, EP 2008 in SP 2014). Odigral je 104 tekme in dosegel 20 zadetkov.
Ne spreglejte