Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Madžarska Avstrija slovenska nogometna reprezentanca italijanska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca

Četrtek, 9. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Slovenske sosede na velikih nogometnih tekmovanjih

Hrvaška in Italija nočeta pokvariti tradicije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Buffon | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odkar je Slovenija samostojna država in se poteguje za največja nogometna tekmovanja, se še ni primerilo, da bi veliko tekmovanje minilo brez navzočnosti vsaj ene izmed njenih sosed. Na treh je nastopila tudi Slovenija. Svetovno prvenstvo v Rusiji (2018) bi lahko bilo izjema, a le v primeru, če se bo Hrvaški in Italiji v prihodnjih dneh zalomilo v dodatnih kvalifikacijah.

Del Evrope, kjer leži Slovenija, je s širno okolico vred vedno veljal za neusahljiv izvir nogometnih talentov. V dresih članske izbrane vrste so znali poskrbeti za številne presežke. Med njimi izstopajo nastopi na največjih tekmovanjih. Kako ponosna je lahko Slovenija na dosežke svoje izbrane vrste, pričajo njeni največji uspeh.

Slovenija trikrat, Madžarska le enkrat

Zgodovinski trenutek, ko je Robert Koren na srečanju z Alžirijo (1:0) poskrbel za prvo zmago Slovenije  na SP 2010. | Foto: Reuters Zgodovinski trenutek, ko je Robert Koren na srečanju z Alžirijo (1:0) poskrbel za prvo zmago Slovenije na SP 2010. Foto: Reuters Odkar je samostojna in priznana članica evropske nogometne družine, je na največjih tekmovanjih nastopila že trikrat. Za primerjavo. Madžarska, v skoraj vseh pogledih večja država od Slovenije, se je v zadnjih dveh desetletjih z elito družila le enkrat.

Pa še to lani, ko je na Euru v Francijo nastopilo kar 24 udeležencev, skoraj polovica vseh, ki so tekmovali v kvalifikacijah. Severovzhodna soseda lahko o takšnih uspehih, kot sta jih dosegli Katančeva (2000 in 2002) in Kekova (2010) četa, le sanja.

Nekoliko bolje se je godilo Avstriji. Na velikih tekmovanjih je po letu 1996 nastopila trikrat. Če ne bi leta 2008 skupaj s Švico gostila evropskega prvenstva, bi se na velikem odru znašla verjetno le dvakrat. Slovenija si je nastop med najboljšimi v kvalifikacijah zagotovila trikrat, večkrat od Avstrije. Čeprav je manjša, siromašnejša, zlasti na področju nogometne infrastrukture.

Nastopi Slovenije in njenih sosed na velikih nogometnih tekmovanjih od leta 1996:

  Avstrija Hrvaška Italija Madžarska Slovenija
EP 1996   četrtfinale 1. krog    
SP 1998 1. krog 3. mesto četrtfinale    
EP 2000     finale   1. krog
SP 2002   1. krog osmina finala   1. krog
EP 2004   1. krog 1. krog    
SP 2006   1. krog prvak    
EP 2008 1. krog četrtfinale četrtfinale    
SP 2010     1. krog   1. krog
EP 2012   1. krog finale    
SP 2014   1. krog 1. krog    
EP 2016 1. krog osmina finala četrtfinale osmina finala  
SP 2018   ? ?    

Italiji nazadnje spodletelo leta 1958

Veselje slovenskih reprezentantov po zmagi nad Italijo (2004). | Foto: Vid Ponikvar Veselje slovenskih reprezentantov po zmagi nad Italijo (2004). Foto: Vid Ponikvar Slovenija ima štiri sosede. Če Avstrijci, zlasti pa Madžari, niso dosegali večjih nogometnih uspehov, pa je drugače, ko napoči beseda o Italiji in Hrvaški. Azzurri so štirikratni svetovni prvaki! Nazadnje so stali na svetovnem prestolu pred 11 leti v Berlinu, ko so postali prvaki na SP 2006.

Zanimivo je, da so pred tem nepozabnim slavjem zadnjič izgubili prav na slovenskih tleh. Devetega oktobra 2004 v deževnem Celju, ko je Gianluigija Buffona premagal Boštjan Cesar. Še vedno nista rekla zadnje. Ljubljančana prihodnje leto resda ne bo v Rusijo, saj je Slovenija obstala v kvalifikacijah, dolgoletni kapetan Juventusa pa je še kako v igri.

Če bo Italija v play-offu uspešnejša od Švedske, si bo zagotovila nastop na SP 2018, kjer bo lahko načrtovala lov na peto svetovno zvezdico.

Če ji ne bi uspelo, bi bil to velik neuspeh, saj spada Italija med največje svetovne nogometne velesile. Zadnjič, ko je manjkala na svetovnem prvenstvu, se je pisalo leto 1958. Naključje ali ne, gostila ga je prav Švedska.

Ko ni bilo Hrvatov, so plesali Slovenci

Ivan Rakitić, hrvaški zvezdnik pri Barceloni, noče zamuditi SP v Rusiji. | Foto: Reuters Ivan Rakitić, hrvaški zvezdnik pri Barceloni, noče zamuditi SP v Rusiji. Foto: Reuters Švedi bodo poskušali prekrižati načrte Azzurrom, Grki pa Hrvatom. V balkanskem obračunu, ki bo najprej zvečer v Zagrebu, nato pa tri dni pozneje v Pireju, se bosta udarili zelo motivirani reprezentanci.

Slovenska soseda se je po nizu skromnih rezultatov v skupinskem delu kvalifikacij znašla v ogromnih težavah. Po zamenjavi selektorja se je rešila z dragoceno zmago v Kijevu, zdaj pa jo z Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem in preostalimi asi čaka izpit resnice proti neugodnim Grkom, ki so v skupinskem delu izločili Bosno in Hercegovino. 

Hrvaška, svojevrstni nogometni fenomen, je v zadnjih dveh desetletjih manjkala le na dveh velikih tekmovanjih. Ravno na tistih, na katerih je nastopila Slovenija (EP 2000 in SP 2010). Takrat so slovenski nogometaši na tekmovanju od sosedov lahko občudovali le Italijane. Tako sta Slovenija in Hrvaška kombinirano poskrbeli, da sta nastopili prav na vseh EP in SP, odkar sta bili sprejeti v družini Uefe in Fife!

Lani na velikem odru manjkala le Slovenija

Če bi se Italija in Hrvaška tokrat poslovili na zadnji stopnički kvalifikacij za SP 2018, bi se prvič, odkar je Slovenija samostojna in lahko sodeluje v mednarodnih tekmovanjih, primerilo, da bi veliki turnir minil brez nje oziroma njenih sosed. V Rusiji ne bi bilo niti Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, niti Slovenije. To bi bil velik udarec za nogomet v tem delu Evrope.

Madžarska se je lani na evropskem prvenstvu v Franciji uvrstila med 16 najboljših. | Foto: Reuters Madžarska se je lani na evropskem prvenstvu v Franciji uvrstila med 16 najboljših. Foto: Reuters

Lani je bilo v Franciji skoraj obratno, takrat je na Euru manjkala le Slovenija, vsi preostali so nastopili. Tokrat, ko gre za svetovno prvenstvo in je sito v kvalifikacijah veliko bolj ozko in neizprosno, bi se lahko pripetil tudi črni scenarij. Besedo imajo zdaj Azzurri in Ognjeni!

Ne spreglejte