Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 18.08

8 let

Generalka uspela, zdaj po zmago v Atene

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od veličastne zmage nad Panathinaikosom sta minila dva meseca. Nogometaši Maribora v Atene odhajajo po nov podvig. Generalka je uspela.

Maribor je tekmovanje v skupini J lige Europa septembra začel sijajno. Z zmago nad Panathinaikosom s 3:0 pred domačimi navijači. Zdaj, po štirih krogih, je na tretjem mestu skupine s štirimi točkami. Vodi Lazio z osmimi, drugi je Tottenham s štirimi, Panathinaikos je zadnji in ima le dve točki. V taboru Grkov se je marsikaj spremenilo, pred kratkim se je moral s svojega položaja posloviti portugalski trener Jesualdo Ferreira. Nasledil ga je Argentinec Juan Ramon Rocha, ki je svojo pot dobro začel. Z zmago na sobotnem derbiju pred domačimi navijači nad PAOK z 2:0. Maribor v Atene prav tako prihaja z odlično popotnico. Z zmago s 6:1 na sobotnem prvenstvenem gostovanju v Novi Gorici. V boju za prvi dve mesti v skupini J, ki vodita v nadaljnje tekmovanje, imajo Mariborčani še vse možnosti za napredovanje, podobno velja tudi za Grke, ki so v domačem prvenstvu še vedno v zelo neugodnem položaju. Trenutno so šesti, za vodilnim Olympiakosom so si nabrali že kar 15 točk zaostanka. Povsem drugače seveda velja za Mariborčane, ki v slovenskem prvenstvu vodijo s šestimi točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem in dvema tekmama manj.

Kakovost je, velika želja tudi

''Na prvo mesto tudi sodimo. Smo tudi najbolj učinkovito moštvo lige, prejeli smo najmanj golov. Seveda smo zadovoljni,'' je po novi zmagi dejal trener slovenskega prvaka Darko Milanič, ki pa v teh dneh razmišlja zgolj in samo o novem evropskem izzivu. Četrtkovem gostovanju pri Panathinaikosu. ''Naloga je preprosta, a hkrati zapletena. Odvisno, kako pogledamo,'' pravi in nadaljuje: ''Jasno je, da bomo morali nastopiti odlično. Zagotovo ne bomo imeli toliko prostora, kot smo ga imeli v Novi Gorici. Igramo proti bistveno boljšemu moštvu od Gorice, a imamo kakovost in veliko željo po dobrem rezultatu. Imamo veliko priložnost, v Atene gremo po zmago.''

Naj se zgodi idealen četrtek

Seveda ne gre pričakovati, da bi Maribor ponovil rezultat s sobotnega prvenstvenega obračuna, a vijoličastim sta visoka zmaga in spektakularna predstava zagotovo dali samozavest, s katero bodo skušali do pozitivnega rezultata tudi v grški prestolnici. ''Nekatere zadeve s tekme proti Gorici lahko nedvomno prenesemo tudi na četrtkovo tekmo. Jasno pa je, da bomo morali vse skupaj dvigniti na še višji nivo,'' pravi eden izmed junakov sobotne bleščeče predstave, Goran Cvijanović, ki je v Novi Gorici odprl festival zadetkov. ''Panathinaikosu bomo skušali vsiliti naš ritem, kot smo mu ga v Ljudskem vrtu. Seveda bodo Grki doma igrali povsem drugače, kot so v Mariboru. Imajo tudi novega trenerja. Obeta se zanimiva tekma, v Atene pa gremo pozitiven rezultat. Želimo si, da bi v zadnjem krogu pred domačimi navijači o svoji usodi odločali sami,'' je še dodal slovenski reprezentant.

Idealen četrtkov scenarij ni skrivnost. Zmaga Maribora in tri točke Lazia na tekmi v Rimu proti Tottenhamu, kar bi pomenilo, da bi bil Maribor pred zadnjim krogom na drugem mestu skupine J s točko prednosti pred Londončani. V zadnji tekmi skupinskega dela bi v vročem Ljudskem vrtu gostil Rimljane, ki bi imeli že zagotovljeno napredovanje in bili zaradi tega bržčas manj motivirani. Odprla bi se res zgodovinska priložnost za izjemen dosežek vijoličastih. Toda pot do tja je še dolga. O tem bomo - vsaj upajmo, da bo tako -, razmišljali od petka naprej.

Ne spreglejte