Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 7. 2017,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Freiburg NK Domžale Liga Europa nemško prvenstvo

Sreda, 26. 7. 2017, 9.10

6 let, 6 mesecev

Freiburg

Nemci pripravili Domžalam novost

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Freiburg Schwarzwald | Foto Twitter

Foto: Twitter

Nogometaši Freiburga, ki so v prejšnji sezoni v nemški bundesligi osvojili sedmo mesto in si zagotovili nastop v Evropi, bodo v četrtek gostili Domžale. Med navijači vlada veliko zanimanje za ogled srečanja. Pošli sta že skoraj dve tretjini vstopnic.

Freiburg igra domače tekme na štadionu Schwarzwald, ki je še v prejšnji sezoni sprejel dobrih 24 tisoč gledalcev. Dobršen del na severni in južni tribuni, namenjeni najbolj gorečim navijačem, je omogočal stojišča. Na omenjenih mestih ni bilo sedežev, zdaj, ko se rdeče-črni po štirih letih vračajo v Evropo, pa bo drugače.

V zadnjih tednih so potekala gradbena dela, ki so poskrbela, da bodo navijače na severni tribuni pričakala sedišča. Na spodnjem delu južne tribune bo še vse po starem, tako da bo skupna kapaciteta za četrtkovo srečanje 17.500 mest.

Klub, ki prihaja iz mesta v neposredni bližini Švice in Francije, ima v evropski ligi velike načrte. Želi zaigrati v skupinskem delu, zato je navijaški tribuni olepšal s sedeži. Domžale bodo tako v Nemčiji pričakali z novostjo. Lani so imele čast, da kot prve zaigrajo na novem londonskem štadionu West Hama, v četrtek pa ju bosta dočakali prenovljeni tribuni Schwarzwalda!

Freiburg spada med boljše nemške prvoligaške klube, a se za razliko od večine ne more pohvaliti z večjim objektom. Vseeno bo štadion Schwarzwald, ki je večji od vseh na sončni strani Alp, ogromen magnet in motivacija za nogometaše Domžal.  

Premagali tudi nizozemskega prvaka

Rožmanova četa je v Evropi to poletje že odigrala štiri tekme in vse obrnila v svojo korist, Freiburg pa se bo v četrtek predstavil prvič. V pripravljalnem obdobju, ki ga je začel mesec dni po Domžalčanih, je dosegel dve odmevni mednarodni zmagi.

Freiburg je v zadnjem pripravljalnem srečanju premagal Feyenoord, ki bo letos igral v skupinskem delu lige prvakov. | Foto: Twitter - Voranc Freiburg je v zadnjem pripravljalnem srečanju premagal Feyenoord, ki bo letos igral v skupinskem delu lige prvakov. Foto: Twitter - Voranc

Na pripravah v Avstriji je najprej izgubil proti Sandhausnu (0:3), nato je bil boljši od turškega prvoligaša Konyasporja, za katerega igra tudi nekdanji kapetan Domžal Nejc Skubic (2:0), nato pa je odpravil še nizozemskega prvaka Feyenoorda (1:0).

Udarna postava na tekmi s Feyenoordom: Schwolow - Stenzel, Lienhart, Söyüncü (od 38. Stanko), Günter - Höfler, Abrashi, Frantz - Kleindienst, Niederlechner, Petersen.

Zagotovo vsaj brez enega Turka

Zadnje dni na pripravah v Avstriji je drago plačal s poškodbami nekaterih pomembnih igralcev. Tako turški zvezni igralec Onur Bulut zaradi poškodbe levega gležnja, ki jo je staknil na treningu, ne bo kandidiral za četrtkovo tekmo, nastopa njegovega rojaka Caglarja Söyüncüja, prvega v zgodovini nogometa, ki se je iz druge turške lige neposredno preselil v nemško bundesligo, pa je vprašljiv. Mladi branilec si je poškodoval koleno v soboto, ko je Freiburg premagal nizozemskega velikana iz Rotterdama.

Priprave Freiburga so potekale v Schrunsu na skrajnem zahodu Avstrije:

Christian Streich, ki je trener Freiburga že šest let, proti Domžalam ne bo mogel poslati v ogenj najmočnejše postave. Nekaj igralcev bo manjkalo zaradi poškodb, nekaj novincev pa še ni dovolj uigranih, da bi bilo pripravljenih za najtežje izzive. Med njimi je tudi Poljak Bartosz Kapustka, ki v zadnji sezoni ni igral za Leicester City in se počasi privaja na nove soigralce.

Zgolj od televizijskih pravic 40-milijonski prihodek

Freiburg je na papirju velik favorit obračuna 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa. O tem, kaj si lahko privošči za razliko od Domžal, priča že podatek, da bo za sezono 2017/18 zgolj od televizijskih pravic prejel okrog 40 milijonov evrov. S tem zneskom bi lahko domžalski nogometni klub ob upoštevanju zdajšnjih navad živel mirno in preudarno več desetletij.

Nogometaši Freiburga verjamejo v dober začetek sezone 2017/18. | Foto: Twitter - Voranc Nogometaši Freiburga verjamejo v dober začetek sezone 2017/18. Foto: Twitter - Voranc

Domžale nemškemu nogometu niso neznanka. Ko je ples kroglic združil slovenskega pokalnega zmagovalca s klubom, kjer je dobršen del kariere prebil nekdanji slovenski reprezentant Miran Pavlin, so se mnogi spomnili na hraber odpor Stojanovićevih Domžal, ki so pred 11 leti izpadle s Stuttgartom (0:2 in 1:0).

"Fantje se veselijo dveh tekem z Domžalami. Radi bi priigrali nagrado za vse, kar so dosegli v zadnjih dveh letih," pred prvim srečanjem z Domžalami poudarja trener Streich.

Najbolj izpostavljajo Repasa

V nemškem Kickerju so zapisali, da negujejo Domžale pod vodstvom Simona Rožman agresiven in hiter nogomet, pri katerem se sistem 4-3-3 pogosto spreminja v 4-1-4-1. Za največjega dragulja v ekipi so označili 20-letnega Jana Repasa, ki je zatresel mreži obeh letošnjih evropskih tekmecev, Flore in Valurja. Zdaj je na vrsti še najmočnejši izziv, predstavnik nemške bundeslige.

Ne spreglejte