Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
8.24

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Didier Deschamps Francija protest Kylian Mbappe Kylian Mbappe

Sobota, 1. 7. 2023, 8.24

10 mesecev

"Čas nasilja se mora umakniti času žalovanja, dialoga in obnove"

Francoski reprezentanti pozivajo h koncu nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Kylian Mbappe | Kylian Mbappe je s preostalimi člani francoske reprezentance pozval h koncu nasilja in nemirov, ki pretresajo Francijo. | Foto Reuters

Kylian Mbappe je s preostalimi člani francoske reprezentance pozval h koncu nasilja in nemirov, ki pretresajo Francijo.

Foto: Reuters

Kapetan francoske nogometne reprezentance Kylian Mbappe je skupaj s preostalimi člani reprezentance v petek pozval h koncu nasilja in nemirov, ki pretresajo Francijo. Člani reprezentance so pozvali k "dialogu in obnovi", je poročala tiskovna agencija AFP. Francijo je prizadel četrti večer protestov po usodnem policijskem streljanju na najstnika.

Francija
Novice Protesti so se razširili v Belgijo: plenijo trgovine, mama organizirala miren pohod #video

"Čas nasilja se mora umakniti času žalovanja, dialoga in obnove," je ekipa zapisala v izjavi, ki jo je na družbenih omrežjih objavil superzvezdnik Paris Saint-Germaina.

Kot so sporočili člani francoske nogometne reprezentance, jih je "pretresla brutalna smrt mladega Nahela", a so obenem pozvali, naj se nasilje umakne "drugim miroljubnim in konstruktivnim načinom izražanja".

Policist je v torek zvečer med prometnim nadzorom ustrelil in ubil 17-letnika. Tožilstvo je policista obtožilo umora.

Smrtno žrtev so identificirali kot Nahela M., ki je bil iz družine priseljencev severnoafriškega rodu. Njegova družina je proti policistu vložila ovadbo zaradi umora, sodelovanja pri umoru in lažnega pričanja, so sporočili odvetniki.

Kylian Mbappe
Sportal Velik šok za PSG, novosti pri Domžalah in Celju

Spopadi s policijo pretresajo številna mesta

Kljub hitremu odzivu francoskega pravosodja pa spopadi s policijo pretresajo številna mesta in soseske po vsej Franciji.

Spopadi s policijo pretresajo številna mesta in soseske po vsej Franciji. | Foto: Reuters Spopadi s policijo pretresajo številna mesta in soseske po vsej Franciji. Foto: Reuters

"Od tega tragičnega dogodka smo bili priča izražanju ljudske jeze, katere vsebino razumemo, s tem, kako se ta jeza izraža, pa se ne moremo strinjati," je francoska nogometna reprezentanca zapisala v sporočilu, ki so ga delili na svojih osebnih računih na družbenih omrežjih.

Člani reprezentance delijo "te občutke bolečine in žalosti", vendar se ne morejo strinjati s tem, da protestniki "uničujejo svojo lastnino, svoje soseske, mesta".

Francija
Novice Nemiri se stopnjujejo: protestniki zažgali avtobus, 150 aretiranih

"V tem kontekstu skrajnih napetosti ne moremo ostati tiho in naša državljanska vest nas spodbuja, da pozivamo k pomiritvi, ozaveščenosti in odgovornosti," so sporočili.

"Obstajajo tudi drugi miroljubni in konstruktivni načini izražanja. To je tisto, kamor se morajo osredotočiti naša energija in naše misli."

"Ne da bi želel kogarkoli učiti, sem globoko prepričan, da nasilje še nikoli ni rešilo ničesar." | Foto: Reuters "Ne da bi želel kogarkoli učiti, sem globoko prepričan, da nasilje še nikoli ni rešilo ničesar." Foto: Reuters

Deschamps: Nasilje še nikoli ni rešilo ničesar

Selektor Didier Deschamps je v ločenem sporočilu, ki ga je poslal navijačem francoske ekipe, "pozdravil" pobudo igralcev.

"Moji sodelavci in jaz smo povezani s tem," je dejal. "Mislimo tudi na Nahelovo družino. Vendar, ne da bi želel kogarkoli učiti, sem globoko prepričan, da nasilje še nikoli ni rešilo ničesar. Z vsem srcem upam, da se bo stanje izboljšalo," je dejal.

Kylian Mbappe
Sportal Mbappe zapušča Pariz, padel bo svetovni rekord
Ne spreglejte