Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
11.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

FIFA UEFA Aleksander Čeferin Gianni Infantino

Četrtek, 25. 10. 2018, 11.32

5 let, 6 mesecev

Fifa želi uvesti novost, ki ji ostro nasprotuje Čeferin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Gianni Infantino | Predsednik Fife Gianni Infantino si želi uvesti dva nova globalna turnirja, ki bi vplivala na koledar tekem. | Foto Reuters

Predsednik Fife Gianni Infantino si želi uvesti dva nova globalna turnirja, ki bi vplivala na koledar tekem.

Foto: Reuters

Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (Fifa) bo v petek zjutraj v Kigaliju v Ruandi zasedal glede nekaterih pomembnih tem, kot so spremembe klubskega svetovnega prvenstva, globalna liga narodov ter tudi omejitve posojanja igralcev in vse večjega vpliva zastopnikov na nogometnem trgu.

Predsednik Fife Gianni Infantino si želi uvesti dva nova globalna turnirja, ki bi lahko pomembno vplivala na koledar tekem. To sta prenovljeno klubsko SP, na katerem bi igralo 24 klubov, od tega polovica evropskih, in nova globalna liga narodov za reprezentance, nekako po vzoru evropske lige narodov, ki je letos prvič na sporedu pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa).

A prav Uefa, ki je najmočnejša v svetovni nogometni družini, ostro nasprotuje predlaganima turnirjema, ki naj bi sicer prinesla 25 milijard dolarjev za obe omenjeni tekmovanji med letoma 2021 in 2033. Po predlogu bi zasebni vlagatelji za vsako izvedbo globalne lige narodov zagotovili dve milijardi dolarjev, za vsako klubsko SP pa tri milijarde dolarjev.

Uefa liga narodov logotip
Sportal Višje denarne nagrade za udeležence lige narodov

Predstavniki Evrope grozijo z odhodom

Aleksander Čeferin se ne strinja z idejo predsednika Fife. | Foto: Reuters Aleksander Čeferin se ne strinja z idejo predsednika Fife. Foto: Reuters Ta predlog podpirajo v Aziji, ZDA in državah ob Perzijskem zalivu, ostro pa predlogu, prvič predstavljenemu marca v Kolumbiji, nasprotuje Evropa, njeni delegati grozijo tudi z odhodom s sestanka.

"Dokler sem predsednik Uefe, ne bo prostora za sebične, lažne cilje. Ne morem sprejeti tega, da nekateri ljudje, ki so zaslepljeni s sledenjem dobičku, razmišljajo o tem, da bi nogometno dušo prodali nejasnemu zasebnemu denarju," je prvi mož Uefe Aleksander Čeferin dejal maja športnim ministrom držav Evropske unije. "Denar ne vlada in evropski športni model moramo spoštovati," je še dodal.

A za Infantina bi podpora predlogu pomenila uspeh ob pravem času. Prihodnje leto bodo namreč volitve predsednika Fife in Infantino je obljubil, da bo povečal denarna sredstva za razvojne projekte za vsako od 211 članic Fife.

Tomaž Kavčič, Aleksander Čeferin
Sportal Propad ideje Aleksandra Čeferina?

Predlogi za korenite spremembe pri prestopih nogometašev

V nogometu se obrača ogromno denarja. | Foto: V nogometu se obrača ogromno denarja. Sicer pa se bodo na IO v Kigaliju posvetili tudi temam, o katerih so na Fifini konferenci govorili 24. septembra v Londonu. Takrat je Fifa naredila nov korak k ponovni uvedbi licenc za nogometne posrednike, ob tem pa na načelni ravni sprejela tudi omejitev na število posojenih igralcev.

Fifa predlaga, da bi klubi lahko na posodo hkrati dali največ med šest in osem igralcev, s čimer bi po njihovem največjim klubom otežili pretirano kopičenje najboljših igralcev. To bi lahko sprejela že letos.

Septembra so potrdili tudi ustanovitev klirinško depotne družbe, ki jo bo upravljala banka, za izvršitev t. i. solidarnostnih izplačil kot deleža odkupnih pravic klubom, ki so razvili igralce v svojih mladinskih pogonih.

Na "tapeti" pa bodo tudi predlogi za korenite spremembe v milijarde evrov vrednem poslu pri prestopih nogometašev. Predlagane spremembe med drugim zajemajo omejitev plačil za agente na pet odstotkov nogometaševe plače ali zneska prestopa, še bolj pomembne pa bi bile lahko spremembe, povezane z omejitvijo vsot, ki bi jih klubi lahko porabili za igralce.

Če bi Fifa sprejela vse spremembe, bi do uveljavitve preteklo še kar nekaj časa. | Foto: Reuters Če bi Fifa sprejela vse spremembe, bi do uveljavitve preteklo še kar nekaj časa. Foto: Reuters

Med predlogi je tudi uporaba algoritma, s katerim bi določili ceno igralca, in sistema, ki bi kaznoval klub s tako imenovanim luksuznim davkom, če bi klub presegel znesek. Davčni znesek bi se razdelil med prejšnje igralčeve klube.

Koliko podpore ima Fifa s temi zamislimi, še ni povsem jasno. A tudi če bi Fifa vse to sprejela, bi trajalo še kar nekaj časa do uveljavitve. V poročilu delovne skupine, ki je pripravila predloge, predvidevajo, da bi klirinško hišo lahko uvedli v dveh letih, za preostalo pa nimajo časovnega roka.

FIFA logo
Sportal Fifa zaradi vladnega vmešavanja kaznovala Sierro Leone
FIFA logo
Sportal Svet Evrope in Fifa podpisala memorandum o soglasju
Ne spreglejte