Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 22.08

8 let

FIFA pričakovano izbrala Kakaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna nogometna zveza je v Zürichu podelila priznanja najboljšim nogometašem sveta za leto 2007.

Pri moških si je prestižno priznanje prvič prislužil brazilski virtuoz Kaka, ki je navduševal predvsem v dresu italijanskega Milana, s katerim se je veselil tako naslova evropskega kot svetovnega klubskega prvaka. Pri ženskah se je v letu 2007 najbolje odrezala Brazilka Marta, ki je priznanje dobila že lani.

Nič manjši pa ni bil niti njegov prispevek k nedeljskemu slavju Milana na klubskem SP, kjer je zadetku dodal še dve podaji za gola Filippa Inzaghija.

Zaradi vsega naštetega izbor selektorjev in kapetanov svetovnih reprezentanc ni bil preveč težak, pa čeprav najhujša tekmeca nosita imeni Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Argentinski velemojster, ki je letos nosilec igre pri Barceloni, je bil drugi, Portugalec, ki navdušuje v dresu Manchester Uniteda, pa tretji.

Kakaja, ki je bil najboljši tudi po izboru profesionalnih nogometašev (FIFPro), si v svojem moštvu želi vsak strateg, vključno s tistimi v največjih klubih. A 25-letnik, ki je poklicno pot začel leta 2001 in dve leti zatem za dobrih osem milijonov evrov iz Sao Paula prestopil v Milan, ostaja zvest rdeče-črnim. Nedavno jim je namreč obljubil zvestobo do leta 2013, pogodbo pa naj bi podpisal junija prihodnje leto. "V Milanu se počutim izjemno dobro. Za vedno hočem ostati tam," zatrjuje Kaka, ki je po Nizozemcu Marcu van Bastnu (1992) in Liberijcu Georgeu Weahu (1995) tretji nogometaš Milana s prestižno nagrado FIFA.

V prestolnici mode se Ricardo Izecson dos Santos Leite, kot je Kakajevo polno ime, tudi sicer dobro počuti, saj je občasno maneken za milanskega modnega oblikovalca Giorgia Armanija. Nenavadno, a v skladu z njegovo skromnostjo in zadržanostjo, pa je začrtana tudi njegova pot po koncu nogometne kariere. Kaka namreč želi postati duhovnik, svojo predanost bogu pa vedno znova kaže z napisom na majici pod dresom "Pripadam Jezusu".

Da bo brazilsko slavje v Zürichu popolno, je poskrbela tudi brazilska reprezentantka Marta, ki je slavila še drugič zapored. Enaindvajsetletna Brazilka si je lovoriko med drugim prislužila z naslovom najboljše strelke svetovnega prvenstva, kjer se je Brazilija uvrstila v finale in tam klonila proti Nemkam. Drugo mesto je pripadlo trikratni dobitnici tega priznanja Nemki Birgit Prinz, tretje pa Martini rojakinji Cristiane.

Nagrado za "fair play" je dobil španski nogometni velikan Barcelona zaradi sodelovanja z Unicefom, predsedniško nagrado za prispevek nogometu pa je s solzami v očeh sprejel legendarni Brazilec Pele.

Ne spreglejte