Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

nogomet Bundesliga Eintracht Braunschweig Nik Omladič

Četrtek, 1. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Nik Omladič

Fant, ki je v zadnjih mesecih potrdil, kar so govorili o njem

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Nik Omladič | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Končno sem dokazal, česa sem sposoben," pravi Nik Omladič, ki je že pred leti veljal za enega največjih upov slovenskega nogometa in to dokončno potrdil v zadnjem obdobju. Z Eintrachtom Braunschweigom je na dobri poti, da se uvrsti v prvo nemško ligo. V reprezentanci ima vse pomembnejšo vlogo.

Eintracht Braunschweig je klub, ki velja za enega izmed tistih z najdaljšo nogometno tradicijo iz države svetovnih prvakov. Hkrati je klub, v katerem se je odlično znašel nogometaš iz Šmartnega ob Paki. S športnim kolektivom, ustanovljenim daljnega leta 1895, se poteguje za uvrstitev v eno najboljših in najbolj priljubljenih klubskih tekmovanj na svetu, v nemško prvo ligo, in je eden izmed nosilcev igre.

S klubom, katerega domače tekme si vsakič pride ogledat več kot 20 tisoč gledalcev, je po 14 od 34 tekem na vrhu lestvice. Presenečenje, če vemo, da je bil Eintracht v prejšnji sezoni osmi in za prvim mestom zaostal za 26 točk.

"Imeli smo tudi malo sreče, na nekaterih tekmah se nam je izšlo in moramo biti zadovoljni. Vsak igralec daje več, kot je v prejšnji sezoni, skupaj smo boljši in dosegamo dobre rezultate. Tudi s svojimi igrami sem zadovoljen. Nisem presenečen, da mi gre, saj vem, česa sem sposoben," pravi vezist Nik Omladič, ki je na vseh 14 tekmah igral od prve minute in igrišče le trikrat zapustil pred koncem tekme. Dosegel je dva gola in prispeval štiri podaje.

O prvi ligi lahko govorijo le v garderobi

Odigral je vseh 14 tekem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Odigral je vseh 14 tekem. Foto: Guliverimage/Getty Images Eintracht iz Braunschweiga je vodilni na lestvici in se spogleduje s prvo ligo. V njo ob koncu sezone vodita prvi dve mesti. Tretje, pred njim ima Eintracht pet točk prednosti, prinaša dodatne kvalifikacije za bundesligo, v kateri nastopajo najboljši nemški klubi.

"Vsekakor smo sposobni priti v prvo ligo, a je v ligi še nekaj takih ekip, za katere velja podobno oziroma so še boljše. Želimo, da nam uspe, a o tem ne smemo preveč govoriti. Moramo gledati le iz tekme v tekmo. O napredovanju ne smemo razmišljati na glas. Pritisk je čutiti, pogovarjamo se o tem, a le v garderobah," je Omladič predstavil zanimivo politiko kluba, ki je v preteklosti igral pomembno vlogo v nemškem prvoligaškem nogometu in bil leta 1967 tudi prvak. Toda zdaj že nekaj časa ni tako.

V zadnjih treh desetletjih je bil v prvi ligi le eno sezono. Pred tremi leti, v sezoni 2013/14, ko je pristal na zadnjem mestu in se takoj poslovil. "V sezono smo šli sproščeno, nanizali nekaj zmag, bili vseskozi na vrhu in zdaj smo se tega že navadili. Lepo je biti na prvem mestu. Težko bo ostati na njem, a se bomo potrudili," je povedal 28-letnik, ki se je v prvi slovenski ligi uveljavil, ko je kot 18-letnik v velenjskem Rudarju odigral kar 32 prvenstvenih tekem.

Takrat je opozoril nase kot velik up slovenskega nogometa in se po dveh letih preselil v Olimpijo. Tam je njegov razvoj najprej zastal, potem pa se je znašel, začel navduševati in si v začetku leta 2015 prislužil prestop v Nemčijo, svojo prvo izkušnjo s tujino.

Veselje ob golu proti nekdanjemu nemškemu prvaku Kaiserslauternu oktobra letos. | Foto: Guliverimage/Getty Images Veselje ob golu proti nekdanjemu nemškemu prvaku Kaiserslauternu oktobra letos. Foto: Guliverimage/Getty Images V skoraj vsakem avtu visi rekvizit njegovega kluba

"Sprva je bilo težko, a zdaj sem se povsem znašel. Jezik ni več težava, klub je zelo dobro organiziran, počutim se zelo dobro. Braunschweig je mesto, v katerem ljudje živijo za nogomet. V vsakem drugem, tretjem avtu zagledaš kakšen rekvizit, ki opozarja, da navijajo za svoj Eintracht," je Omladič predstavil ljubezen prebivalcev mesta iz Spodnje Saške s približno 250 tisoč prebivalci do svojega nogometnega kluba.

"Na ulici nas, nogometaše, prepoznavajo, a niso moteči. Kdo kdaj prosi za skupno fotografijo, podpis … Niso vsiljivi," je o prebivalcih Braunscweiga dejal nogometaš, ki je za Eintracht v dveh letih odigral 59 tekem in dosegel štiri gole.

"Na naš štadion prihaja 21, 22 tisoč gledalcev na vsako tekmo. Vzdušje sicer ni tako bučno, kot je na štadionih Uniona Berlina ali St. Paulija, lahko bi bilo boljše, a je vseeno zelo dobro," je izkušnjo z igranjem na štadionu Eintracht-Stadion, ki lahko gosti 23.325 gledalcev, opisal nekdanji slovenski reprezentant.

Verjame, da bo Olimpija spet prvak

Z enim očesom Omladič spremlja tudi igre Olimpije, za katero je odigral 144 tekem in zabil 27 golov. Njenega naslova državnega prvaka v prejšnji sezoni se je zelo razveselil. Upa in verjame, da bodo Ljubljančani prvaki tudi v tej sezoni.

"Verjetno bo malo težje, kot je bilo v prejšnji sezoni, zanimivo bo spremljati boj za naslov, a na koncu bo Olimpiji uspelo," pravi njen nekdanji nogometaš, ki igre Ljubljančanov spremlja, kolikor se da.

Igral je pred 75 tisoč gledalci na Allianz Areni

Z Davidom Alabo v Münchnu | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Davidom Alabo v Münchnu Foto: Guliverimage/Getty Images Od vseh tekem, ki jih je odigral za Eintracht, si je najbolj zapomnil dve. Domačo tekmo proti največjemu rivalu Hannovru - derbi se je končal z remijem 2:2 - in obračun osmine finala pokalnega tekmovanja v prejšnji sezoni.

Takrat je s soigralci gostoval na moderni Allianz Areni v Münchnu, ko je igral proti zvezdniškemu Bayernu. Na klopi Bavarcev, ki so zmagali z 2:0, je takrat še sedel sloviti Španec Josep Guardiola.

"Proti Hannovru je bilo noro vzdušje, tekma je bila res vroča, polna napetosti, grmelo je z vseh strani, na igrišče so priletele tudi goreče bakle in rakete. Pa še štirje goli so padli. Vodili smo že z 2:0, a potem remizirali. Škoda," se je Omladič najprej spomnil zanimivega obračuna na nabito polnem štadionu izpred treh tednov.


Miha Mevlja: Primorec, ki je v hudem ruskem mrazu šokiral evropske zvezdnike


"Proti Bayernu pa je bilo tako ali tako sijajno igrati in videti take mojstre, kot je Franck Ribery, ki me je od blizu na delu res navdušil. To je bila res zanimiva izkušnja," je nekaj besed namenil obračunu, po katerem je dres zamenjal s strelcem prvega gola na tekmi, na kateri se je zbralo 75 tisoč ljudi, zvezdnikom Avstrije Davidom Alabo.

Rad bi ostal in z Eintrachtom igral v prvi ligi

V Braunschweigu se počuti odlično in verjame, da bo podaljšal zdajšnjo pogodbo, ki poteče po koncu te sezone.

"Najraje bi ostal tukaj in z Eintrachtom zaigral na višji ravni, v prvi ligi, v kateri verjamem, da bom lahko igral. To je moja največja želja. Ali nam ne bo uspelo, bomo še videli. Pogovori o podaljšanju pogodbe so že potekali, a ga še nismo sklenili. Časa je še dovolj. Bolj me zanima, kakšni bodo v nadaljevanju prvenstva naši rezultati," je dejal Omladič, ki ga z Eintrachtom naslednja tekma čaka v ponedeljek, ko bo igral pri Unionu v Berlinu. "To bo težka tekma, a se je veselim. Gremo po novo zmago," je sporočil.

Za sanjsko leto je poskrbel tudi Srečko Katanec

Da bo na leto 2016 – na decembrski dopust bo lahko odšel sredi meseca, ko bo odigral še zadnjo od treh tekem, ki Eintracht čaka letos – resnično ponosen, je poskrbelo tudi to, kar je letos doživljal v reprezentanci Slovenije.

Nekdanji mladi reprezentant je v članski vrsti debitiral že marca lani, na prijateljski tekmi v Katarju, a ga potem nekaj časa ni bilo zraven. Do tekem, v katerih je Slovenija poskrbela za velik rezultatski zasuk v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Pomagal je do zmage na Malti. Igral je tudi proti Angliji in Poljski. | Foto: Reuters Pomagal je do zmage na Malti. Igral je tudi proti Angliji in Poljski. Foto: Reuters Pri zmagi nad Slovaško oktobra v Stožicah ni dobil priložnosti za igro, pri odmevnem remiju z Anglijo na istem prizorišču je v igro vstopil v zadnjih šestih minutah, pri novembrski zmagi nad Malto je dobil 18 minut. Na zadnji tekmi v letu, remiju na Poljskem v prijateljskem obračunu, je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

"Ko sem se znašel na seznamu selektorja, sem bil najprej malo presenečen, a potem sem si rekel, da sem si vpoklic zaslužil. S klubom smo vodilni v drugi nemški ligi, redno igram. Rekel sem si, da moram zdaj dokazati, da si zaslužim biti zraven," je povedal nogometaš, ki je zdaj pri štirih nastopih za Slovenijo.

Igral je več, kot je pričakoval

"Potem sem igral več, kot sem pričakoval. Na praktično vsaki tekmi sem prišel na igrišče, na zadnji sem bil celo v prvi postavi. Sanjsko. Toliko bolj zato, ker smo dosegli izjemne rezultate. Verjamem, da bo podobno tudi v prihodnosti oziroma še boljše," je zaupanja selektorja Srečka Katanca vesel Omladič, ki seveda upa, da bo zraven tudi v prihodnosti, ko Slovenijo čaka ključni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.

"Verjamem, da nam lahko uspe osvojit prvo ali drugo mesto v skupini," je za konec sporočil naš sogovornik.

Ob novicah o nesrečnih Brazilcih ga stisne pri srcu

Usoda Brazilcev ga je šokirala. | Foto: Reuters Usoda Brazilcev ga je šokirala. Foto: Reuters V nogometnem svetu v teh dneh seveda ne gre brez debate o žalostni usodi brazilskega Chapecoenseja, nogometnega kluba, katerega številni predstavniki so umrli v tragični letalski nesreči v Kolumbiji.

"Ta novica me je, tako kot vse, zelo šokirala. Vsakič, ko vidim novico o tem, me stisne pri srcu. Razmišljam o tem, da bi se lahko to zgodilo vsem, tudi nam. V zadnjem času sem res veliko potoval z letalom, zdaj pa to. Sem brez besed. To je zelo žalostna novica za ves nogometni svet," je o nesreči, v kateri je umrlo 71 ljudi, povedal Omladič.

 

Ne spreglejte