Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Hirving Lozano FIFA SP 2018 Zgodbe, ki jih piše SP

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Zgodbe, ki jih piše SP (1): Hirving Lozano

Nov čudež iz Eindhovna: fant, ki je včeraj v Mehiki sprožil potres

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Hirving Lozano | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spoznajte Hirvinga Lozana. Mladeniča, ki je poskrbel za prvo senzacijo na letošnjem svetovnem prvenstvu, za zmago Mehike nad svetovnimi prvaki Nemci. Fanta z zelo zanimivim vzdevkom, ki ga je dobil po fiktivnem junaku iz filmske grozljivke in je oče postal pri vsega 18 letih. Tudi on, podobno kot še nekateri neevropski nogometaši iz preteklosti, ki so pozneje postali veliki zvezdniki, je pot do uveljavitve našel pri PSV iz Eindhovna.

Gol za zmago nad Nemci:

"Koga boste spoznali?" smo vas ob podrobni predstavitvi Mehike v odstavku, namenjenemu tistim, ki v Rusiji utegnejo opozoriti nase, spraševali pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva in s prstom pokazali prav na 22-letnega krilnega napadalca, ki je desničar, a nasprotnikova vrata najraje napada z leve strani.

Prav tako, kot je to naredil v 35. minuti nedeljske tekme skupine F svetovnega prvenstva, ko je pred več kot 80 tisoč gledalci na štadionu Lužniki v Moskvi poskrbel za gol, ki je na kolena spravil svetovne prvake Nemce in naj bi v Mehiki sprožil potres.

Takole se je po njegovem golu treslo v Mexico Cityju:

V protinapadu je prejel žogo v kazenskem prostoru, z leve strani preigral proti desni, ustrelil in poskrbel za gol, vreden zmage nad svetovnimi prvaki ob debiju na svetovnih prvenstvih.

Vzdevek je dobil po lutki, ki straši in ubija

Hirving Lozano, za katerim je sijajna debitantska sezona v Evropi, ima zanimiv vzdevek. Ker je v otroških let pogosto s takšnimi in drugačnimi ukanami rad strašil prijatelje, ga kličejo tudi Chucky. Po glavnem liku iz filmske grozljivke Child's play, ki je bil posnet leta 1988, potem pa dočakal še nekaj nadaljevanj. Lutki, ki je oživela in ubijala.

Hirving Lozano je ob debiju na svetovnih prvenstvih takoj opozoril nase. | Foto: Getty Images Hirving Lozano je ob debiju na svetovnih prvenstvih takoj opozoril nase. Foto: Getty Images

A če je Chucky Lozano takrat strašil otroke, je danes in že nekaj let drugače. Straši predvsem nasprotnikove branilce, do katerih je neusmiljen. Je zelo hiter, spreten z žogo v nogah in nepredvidljiv. Primerjali so ga z urugvajskim zvezdnikom Luisom Suarezom. Tudi zaradi nogometnih veščin, a predvsem zato, ker je bil nepredvidljiv tudi brez žoge v nogah.

Juan Carlos Osorio
Sportal Obmetavali so ga s kritikami, nato je priredil največjo senzacijo SP 2018

Njegov idol je pred njegovimi očmi spisal posebno pravljico  

Rafa Marquez je ikona svetovnih prvenstev. | Foto: Getty Images Rafa Marquez je ikona svetovnih prvenstev. Foto: Getty Images Lozano je že večkrat povedal, da je njegov nogometni vzor in igralec, ki ga je idealiziral v otroštvu, njegov zdajšnji soigralec v reprezentanci Rafael Marquez. Nekdanji dolgoletni branilec, ki je na tekmi proti Nemčiji na igrišče prišel v 74. minuti in postal tretji nogometaš v zgodovini po Nemcu Lotharju Mätthausu in rojaku Antoniu Carbajalu, ki je zaigral še na petem svetovnem prvenstvu.

Zraven je bil že v letih 2002, 2006, 2010 in 2014. Neverjeten mejnik. Sploh zato, ker je zdajšnji nogometaš mehiškega Atlasa na vseh petih prvenstvih nosil tudi kapetanski trak. Kapo dol, Rafa!

Ko je postal očka, se je zresnil in eksplodiral

V najstniških letih se je pogosto zapletal v incidente, se prepiral s trenerji in bil težaven. Toda tako je bilo, še preden je resno zakorakal v svet profesionalizma. "Ko sem izvedel, da bom postal oče in da je moje dekle noseče, sem vedel, da se moram zresniti. In to sem tudi storil," je povedal Lozano. Novico, ki mu je spremenila življenje, je izvedel, ko ni bil še niti polnoleten.

Za Pacucho je igral štiri sezone in se z njo veselil naslova prvaka Severne in Srednje Amerike. | Foto: Reuters Za Pacucho je igral štiri sezone in se z njo veselil naslova prvaka Severne in Srednje Amerike. Foto: Reuters

Dva dni, preden je debitiral v majici Pacuche, h kateri je prišel z desetimi leti in se odselil iz rodnega Mexico Cityja, je pri komaj dopolnjenih 18 letih prvič postal očka. Očitno je pomagalo.

Na štadionu Azteca v Mexico Cityju, ki je gostil dva finala svetovnih prvenstev, je na tekmi proti najuspešnejšemu mehiškemu klubu v prvenstvenem derbiju na igrišče pri izidu 0:0 prišel v 83. minuti, že pet minut pozneje pa se po neubranljivem strelu od daleč veselil prvega gola v dresu kluba, ki ga je idealiziral od majhnih nog. Zvezda je bila rojena in v naslednjih letih je zasijala še veliko močneje.

Vzpon med zvezde je bil hiter in strm

V prvi sezoni se je ustavil pri petih golih na vseh tekmovanjih in štirih asistencah. V drugi je dosegel devet golov in sedem asistenc, v tretji sezoni 12 golov in deset asistenc, v četrti, zadnji v Mehiki, pa kar 18 golov in sedem asistenc. Kar osemkrat je zadel v ligi prvakov Severne in Srednje Amerike na vsega osmih tekmah in bil najboljši strelec tekmovanja, na katerem je Pachuchi prinesel peti naslov. Ob tem se je z njo veselil tudi lovorike na državnem prvenstvu.

Za Mehiko je pod vodstvom zdajšnjega selektorja debitiral z 20 leti in izpolnil otroške sanje. | Foto: Reuters Za Mehiko je pod vodstvom zdajšnjega selektorja debitiral z 20 leti in izpolnil otroške sanje. Foto: Reuters

Takrat je že bil mehiški reprezentant. V reprezentanci je z 20 leti pod vodstvom zdajšnjega selektorja Juana Carlosa Osoria debitiral februarja leta 2016 in se pri zmagi nad Senegalom takoj izkazal z asistenco. Že na drugi tekmi mesec pozneje je pri zmagi nad Kanado v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji zadel. Le mesec za tem je še drugič postal oče, in čeprav je bil star samo 20 let, še bolj dozorel.

Od takrat mesta v mehiški reprezentanci ni izgubil. Zaigral je na vseh štirih tekmah na južnoameriškem pokalu leta 2016, na katerem so Mehičani prišli do četrtfinala, se istega leta udeležil tudi olimpijskih iger v Londonu, kjer je Mehika obstala v skupini, in lani nastopil še na pokalu konfederacij, kjer se je uvrstila v polfinale. Pri zmagi nad Rusijo z 2:1 je zabil celo zmagoviti gol.

V kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je na osmih tekmah zadel štirikrat in zablestel tudi novembra lani na prijateljski tekmi proti močni Belgiji. Na zelo zanimivi tekmi, ki se je končala z remijem s 3:3, je dosegel dva gola.

PSV se je zanj trudil pol leta, v Evropi je takoj zablestel

Toda še veliko bolj kot z igrami v reprezentanci je to, da utegne biti letošnje svetovno prvenstvo njegov preboj na največji nogometni oder, potrdil s tem, kar je Lozanu uspevalo v klubski majici.

PSV se je zanj potegoval dolgo časa. V igri sta bila tudi Manchester City in Manchester United. | Foto: Getty Images PSV se je zanj potegoval dolgo časa. V igri sta bila tudi Manchester City in Manchester United. Foto: Getty Images

Pri PSV Eindhovnu, ki se je zanj potegoval dolgo časa in ga po pol leta pogajanj iztrgal iz rok Manchester Uniteda, Manchester Cityja, lizbonske Benfice in še nekaterih klubov, ki naj bi se zanimali zanj, je namreč blestel.

"Prišel sem, da bi dal vse od sebe, trdo delal in se trudil vsak dan. Dal bom vse od sebe, da pomagam ekipi in naredim razliko," je povedal julija lani, ko je prišel v Eindhoven, kjer so ga k sebi priklenili s kar šestletno pogodbo. Očitno so videli, kaj so dobili.

Zanj so odšteli  milijon evrov več kot za Tima Matavža

Lozano je v prvo ime PSV Eindhovna, ki je na nizozemskem s štirimi točkami prednosti pred najbližjimi zasledovalci osvojil naslov prvaka in bil njegov najboljši strelec. Dosegel je skoraj natanko eno petino golov moštva iz Eindhovna, ustavil se je pri 17 prvenstvenih golih in bil peti najboljši strelec prvenstva.

Pri PSV je v eni sezoni močno dvignil svojo vrednost. | Foto: Getty Images Pri PSV je v eni sezoni močno dvignil svojo vrednost. Foto: Getty Images

Prispeval je tudi osem asistenc in poskrbel, da je zdaj vreden vsaj petkrat toliko, kot so nekdanji delodajalci Tima Matavža pred letom dni odšteli zanj. Nakup je bil vreden osem milijonov evrov.

S slovenskim napadalcem, ki so ga pred sedmimi leti plačali le milijon mal, se jim ni posrečilo. Z Mehičanom se jim je očitno obrestovalo. To so vedeli že prej, po letošnjem svetovnem prvenstvu pa se jim utegne še bolj smejati.

Pri PSV imajo izjemen nos za neevropske talente

Ronaldo v majici PSV. | Foto: Getty Images Ronaldo v majici PSV. Foto: Getty Images PSV je bil odskočna evropska deska že za številne nogometaše zunaj Evrope, predvsem južnoameriške.

Med drugim sta tukaj svojo evropsko pot začela legendarna brazilska napadalca Ronaldo in Romario, ki sta potem postala najboljša nogometaša na svetu, svojo pot pa je v Eindhovnu začel tudi poznejši zvezdnik prve nemške lige in perujske reprezentance Jefferson Farfan.

Pri PSV se je prvič proslavil tudi poznejši dolgoletni nogometaš Manchester Uniteda in južnoameriški reprezentant Park Ji-Sung.

Ljudjem pri PSV se pred nadaljevanjem svetovnega prvenstva smeji

Glede na to, da je že na prvi tekmi na kolena spravil svetovne prvake Nemce, se v Eindhovnu sprašujejo, kaj vse se lahko še zgodi. Priložnosti bo še kar nekaj. Glede na to, da se je Mehika na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih prebila do osmine finala, in glede na to, kako je začela letošnji vroči nogometni pokal, bo prav gotovo še zanimivo.

Z družino. Ženo, štiriletno hčerko, dveletnim sinom in očetom. | Foto: Getty Images Z družino. Ženo, štiriletno hčerko, dveletnim sinom in očetom. Foto: Getty Images

Kdo ve, morda se lahko Mehičani prebijejo celo dlje in se prvič po letu 1986 uvrstijo med najboljših osem ali pa celo dlje, kar jim v 15 nastopih na svetovnem prvenstvu še ni uspelo. Lozano je v kvalifikacijah iz petih strelov zabil štiri gole. Na svetovnem prvenstvu pa mrežo nasprotnika zatresel že po prvem. Če bo njegova desnica še naprej tako smrtonosna, kot je bila v nedeljo zvečer …

Ne spreglejte