Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nizozemska Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let, 1 mesec

Evropski fenomen vselej blizu vrha, tokrat v vlogi podprvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizozemska je ena manjših evropskih držav, vendar pa je prava nogometna velesila. V Brazilijo se podaja v vlogi branilca podprvaka.

Nizozemci so že desetkrat igrali na svetovnih prvenstvih in so rekorderji med reprezentancami, ki še niso bile prvakinje. So bili pa že trikrat podprvaki. Najprej leta 1974 v Nemčiji in štiri leta pozneje v Argentini. Tisto so bili zlati časi nizozemskega tako imenovanega totalnega nogometa. Selektor je bil Rinus Michels, prvo ime reprezentance pa Johan Cruyff. V finalu pa so bili tudi leta 2010 v Južni Afriki, ko jih je premagala Španija.

Vendarle pa je prvi vrhunec nizozemskega nogometa zabeležen leta 1988 na evropskem prvenstvu. Takrat so igrala imena, kot so Marco van Basten, Ruud Gullit in Frank Rijkaard. Prav Gullit in van Basten z znamenitim volejem sta odločila finale poti Sovjetski zvezi.

Nato je prišla generacija, v kateri so blesteli Marc Overmas, Phillip Cocu, Edgar Davids, Frank in Ronald de Boer ter Patrick Kluivert, vodil pa jih je Guus Hiddink. Na svetovnem prvenstvu 1998 v Franciji jih je v boju za tretje mesto premagala Hrvaška. Na domačem evropskem prvenstvu 2000 pa jih je v polfinalu izločila Italija.

Nizozemska, ki je pravi nogometni čudež glede na število prebivalcev, je naslednji odmevnejši dosežek zabeležila na prejšnjem mundialu v Južni Afriki.

Med vratnicama imajo Nizozemci dva zelo kakovostna vratarja, ki igrata na Otoku. Michael Vorm za Swansea in Tim Krul za Newcastle. Obramba je sestavljena pretežno iz nogometašev Feyenoorda, ki nimajo pretiranih izkušenj. Steber obrambe je Ron Vlaar, ob njem ponavadi igrajo Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi in Daryl Janmaat. Na sredini igrišča je za obrambne naloge najbolj zadolžen Nigel de Jong iz Milana in pa Jonathan de Guzman, za napadalne akcije pa Jeremain Lens, Arjen Robben, ki blesti pri Bayernu, pa Wesley Sneijder. Močan je tudi napadalni dvojec Schalkejev Klaas Jan Huntelaar in Robin van Persie iz Manchester Uniteda, ki ga bo v prihodnji sezoni vodil zdajšnji selektor Louis van Gaal.

Že uvodna tekma Nizozemcev v Braziliji pa bo proti Španiji, torej ponovitev finala s preteklega mundiala.

Ne spreglejte