Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 9. 2016,
9.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Alaves špansko prvenstvo Luis Enrique Barcelona

Nedelja, 11. 9. 2016, 9.07

6 let, 6 mesecev

Odmevi po nepričakovanem porazu Barcelone

Enrique po šoku v Barceloni sprejema kritike in pojasnjuje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Barcelona Alaves | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Za vse slabe stvari, ki se nam dogajajo, sem odgovoren le jaz," je po nepričakovanem spodrsljaju Barcelone proti novincu Alavesu (1:2) pojasnil trener Luis Enrique. Katalonci po treh krogih v španskem prvenstvu za vodilnim madridskim Realom zaostajajo tri točke.

Domači porazi Barcelone so v zadnjih sezonah v španskem prvenstvu zelo redki. Odkar je katalonskega veljaka prevzel Luis Enrique (2014), je z zvezdniško zasedbo doma izgubil le petkrat. Strateg Barcelone, ki brani naslov najboljšega v španskem prvenstvu, se je po tekmi naposlušal očitkov o neposrečenem izboru igralcev.

Barcelona predstavila dva novinca

V ogenj je postal enajsterico, v kateri so manjkali mnogi prvokategorniki. Najboljši strelec Lionel Messi, ki si je pred dnevi lažje poškodoval dimlje na kvalifikacijski tekmi za SP 2018, je na priložnost čakal na klopi. Dočakal jo je v drugem delu, a se ni izkazal in igrišče zapuščal s sklonjeno glavo.

V dresu Barcelone sta debitirala nizozemski vratar Jasper Cillessen, ki je med vratnicama nadomeščal poškodovanega Nemca Marc-Andreja Ter Stegna, ter izkušeni španski napadalec Paco Alcacer, ki je poleti prišel iz Valencie in je blagajno Barcelone izpraznil za 30 milijonov evrov. Prvega nastopa ne bosta imela v lepem spominu, saj je Barcelona ostala praznih rok in razočarala navijače.

Od trojčka MSN je dvoboj začel le Neymar

"Sem prvi trener ekipe. Sprejemam vse kritike. Za vse slabe stvari, ki se nam dogajajo, sem odgovoren le jaz. Pred tekmo sem se odločil za igralce, ki so imeli v tistem trenutku v nogah več svežine. Za menjave sem se odločil zaradi okoliščin," je opozoril na številne reprezentante, ki so se vrnili v Barcelono po napornih kvalifikacijskih tekmah v državnih dresih, nato pa niso zaigrali v začetni enajsterici.

Barcelona se v soboto ni izkazala. V prvem delu je neodločnost obrambe na čelu s Cillessenom izigral Deyverson. Alaves, ki je v prvem krogu španskega prvenstva v gosteh šokiral že Oblakov Atletico (1:1), je dobil prvi polčas. V začetku drugega dela je za izenačenje poskrbel francoski branilec Jeremy Mathieu. Izkoristil je predložek s kota Neymarja, edinega člana trojčka MSN (Messi, Suarez in Neymar), ki je dvoboj začel od prve minute. Messi in Urugvajec Luis Suarez sta se mu pridružila v drugem polčasu, ko nista več našla poti, kako Barceloni zagotoviti vsaj točko. Takrat je v igro vstopil še kapetan Barcelone Andres Iniesta.

Busquets ni iskal izgovorov za poraz

Messi je v zadnjih sekundah srečanja zapravil priložnost za izenačenje. Ostalo je pri vodstvu 2:1 za Alaves, ki ga je v 65. minuti zagotovil Ibai Gomez. V akciji, ki je odločila zmagovalca, se je poigral z branilci Barcelone ter klubu iz Baskije, ki je še v prejšnji sezoni zbiral drugoligaške točke, prinesel eno največjih zmag v klubski zgodovini.

Alaves je poskrbel za največje presenečenje dozdajšnjega dela španskega prvenstva. | Foto: Guliverimage/Getty Images Alaves je poskrbel za največje presenečenje dozdajšnjega dela španskega prvenstva. Foto: Guliverimage/Getty Images

"V naši igri sem pogrešal natančnost. Igra ni bila dovolj tekoča, v obrambi, kjer smo ponavadi zelo močni, pa smo bili preveč ranljivi. Dvoboj smo odigrali brez navdiha," je Enrique našteval stvari, ki ga niso zadovoljile na dvoboju tretjega kroga španskega prvenstva. Največji napaki na tekmi si je dovolil argentinski reprezentant Javier Mascherano.

"To je bil nepričakovan poraz. Moramo se popraviti, več delati in napredovati," je po skromnem rezultatu sporočil kapetan Iniesta, njegov stanovski kolega v zvezni vrsti Sergio Busquets pa je dodal, da reprezentančni premor ne sme biti izgovor za poraz. "Bila je zahtevna tekma, Alaves pa je zasluženo zmagal," je dejal visoki Katalonec.

V torek prihaja razigrani Celtic

Spodrsljaja branilcev naslova so se najbolj razveselili v taborih madridskih tekmecev za državno krono. Real si je s tretjo zaporedno zmago, s 5:2 je na Santiagu Bernabeuu premagal Osasuno, zagotovil tri točke prednosti. Prvič v tej sezoni se je predstavil povratnik Cristiano Ronaldo, ki ni dolgo čakal na strelski prvenec. Prebudil se je tudi madridski Atletico, ki je kar s 4:0 pomendral Celto v Vigu. Jan Oblak in soigralci zaostajajo za Barcelono zaostajajo le še za točko.

Katalonci so dvoboj proti Alavesu začeli v postavi, v kateri je manjkalo kar sedem prvokategornikov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Katalonci so dvoboj proti Alavesu začeli v postavi, v kateri je manjkalo kar sedem prvokategornikov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Barcelona bo ta teden vstopila v novo sezono lige prvakov z domačo tekmo proti Celticu, ki se je v soboto veselil sladke zmage nad Rangers. Po dolgem času so Škoti v državnem prvenstvu spremljali veliki derbi v Glasgowu, v katerem so izbranci Brendana Rodgersa, ki so se na sezono pripravljali v Sloveniji, ponižali nekdanji klub Harisa Vučkića. Zmagali so kar s 5:1. V torek bodo gostovali v Kataloniji pri ranjeni Barceloni.

Lestvica španskega prvenstva po (nepopolnem) 3. krogu:

Ne spreglejte