Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 10. 2018,
17.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Norveška Srečko Katanec Branko Oblak Slaviša Stojanović slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov

Četrtek, 11. 10. 2018, 17.28

5 let, 6 mesecev

Nogometni spopadi med Slovenijo in Norveško

Eno od največjih prekletstev, kar jih pozna slovenski nogomet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41
Srečko Katanec | Pred natanko petimi leti je Srečko Katanec postal prvi slovenski selektor, ki je premagal Norveško. | Foto Ana Kovač

Pred natanko petimi leti je Srečko Katanec postal prvi slovenski selektor, ki je premagal Norveško.

Foto: Ana Kovač

Malo je reprezentanc, ki so tradicionalno tako neugodne za slovensko izbrano vrsto, kot je Norveška. Skandinavske predstavnice so se na sploh rade znašale nad Slovenijo, urok pa je pred natanko petimi leti odpravil Srečko Katanec. Norvežane je na krilih trikratnega strelca Milivoja Novakovića zmlel v prah (3:0), Ljudski vrt pa je zaploskal dvoboju, ki se je zapisal v zgodovino.

Slovenska reprezentanca bo v soboto gostovala na Ullevaalu v Oslu. Največji štadion na Norveškem je zelo negostoljuben do slovenskih nogometašev. Pričakal jih je trikrat in trikrat so jih tam tudi premagali. Razlika v zadetkih 9:1 priča o veliki premoči vikingov, ti pa so nazadnje, ko so se na domači zelenici spoprijeli s Slovenci, občutili kar nekaj težav.

Tomaž Kavčič
Sportal Liga narodov? Liga porazov za Slovenijo. Padla je tudi v Oslu.

S srečo in potrpežljivostjo so v izdihljajih tekme po strelu z bele točke zmagali z 2:1, nato pa slabo leto pozneje, ko na vročem selektorskem stolčku ni več sedel Slaviša Stojanović, ampak Srečko Katanec, v bučnem Ljudskem vrtu nazdravljali zgodovinski zmagi. Z njo se je končal neslavni slovenski niz iskanja zmage proti skandinavskemu tekmecu, Slovenija je dokazala, da zmore tudi proti žilavim in discipliniranim severnjakom.

Slovenija : Norveška 1:2, 10. oktober 1998 (kvalifikacije za EP 2000)

Zlatko Zahović je za Bežigradom popeljal Slovenijo v vodstvo, a so Norvežani hitro vrnili udarec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zlatko Zahović je za Bežigradom popeljal Slovenijo v vodstvo, a so Norvežani hitro vrnili udarec. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovensko-norveški nogometni spopadi so se začeli pred 20 leti. Ko je Katančeva generacija ambiciozno krenila v kvalifikacije za EP 2000, je v uvodnem krogu naletela na Norveško, ta je tedaj spadala med boljše evropske reprezentance. Ne nazadnje je istega leta odmevno nastopila tudi na SP 1998 v Franciji in celo premagala poznejše finaliste Brazilce. Gostitelji se niso ustrašili favorita. Slovenske navijače je za legendarnim Bežigradom na noge sredi prvega polčasa dvignil Zlatko Zahović.

Bilo je kot v pravljici, Slovenija bi lahko še povišala vodstvo, a sodniki v eni izmed nevarnih akcij, ko je zelo dišalo po golu, niso dovolili prednosti. Hladnokrvni Norvežani so v najbolj bolečem trenutku, zadnji minuti prvega polčasa, izenačili, nato pa si v 80. minuti, pred tem so delivci pravice še naprej jezili občinstvo, zagotovili zmago (2:1). Slovenski selektor Srečko Katanec je bil tako razočaran nad sodniki, da je dejal, kako si želi, da bi mu v osmih letih vsaj enkrat sodili tako, da bi bili na domačih tleh vsaj enakovredni.

Norveška : Slovenija 4:0, 8. september 1999 (kvalifikacije za EP 2000)

Rudi Istenič je bil tragični junak dvoboja. Dosegel je avtogol, nato prejel še rdeči karton. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rudi Istenič je bil tragični junak dvoboja. Dosegel je avtogol, nato prejel še rdeči karton. Foto: Guliverimage/Getty Images Ko je Slovenija prvič gostovala na Norveškem, si je priigrala imenitno izhodišče. Dva kroga pred koncem kvalifikacij za EP 2000 je imela v žepu skoraj zanesljivo najmanj drugo mesto! V Oslo, kjer bi lahko naskakovala celo prevzem vodstva, se je lahko podala dokaj sproščeno, motilo pa jo je, da je zaradi izključitve, ki si jo je prislužil na stresni domači tekmi z Gruzijo (2:1), ni mogel voditi Srečko Katanec. Sloveniji je šlo vse narobe.

Branilec Rudi Istenič je hitro zatresel lastno mrežo, že v 30. minuti pa je nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda Ole Gunnar Solksjaer povišal vodstvo že na 3:0. Igra Slovenije je bila razbita.

Na koncu je bilo 4:0 za Norveško, kaj kmalu pa bi lahko počila petarda, če se ne bi Marko Simeunović izkazal z ubranjeno 11-metrovko. Na žalost pa se je Mariborčan pri tem poškodoval, tako da je moral vstopiti Mladen Dabanović, za nameček pa je Istenič prejel še rdeči karton. Prvo gostovanje v Oslu se je torej sprevrglo v prizor iz slovenskih nočnih mor.

Slovenija : Norveška 0:0, 21. junij 2000 (EURO 2000)

Razočaranje Norvežanov po tem, ko so izvedeli za preobrat Špancev.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Razočaranje Norvežanov po tem, ko so izvedeli za preobrat Špancev. Foto: Guliverimage/Getty Images Žreb je poskrbel, da se je Slovenija z Norveško pomerila še tretje leto zapored. Tokrat je bil vložek največji do zdaj, saj sta se udarili v skupinskem delu evropskega prvenstva. Zlata Katančeva generacija je nastopila na prvem velikem tekmovanju in ga sklenila z remijem proti tradicionalno neugodnim vikingom.

V Arnhemu je 24 tisoč gledalcev spremljalo šahovsko bitko. Slovenija je lovila zmago, Norveška pa je bila ob tem, ko je na drugi tekmi skupine ZR Jugoslavija vodila proti Španiji s 3:2, zelo zadovoljna z remijem (0:0). Če bi se tekmi končali s tem razpletom, bi Skandinavci napredovali med najboljših osem. To jim ni uspelo, saj so Španci poskrbeli za prebrat (4:3) in spravili norveške navijače v jok. Slovenija se je poslovila častno in dokazala, da se lahko enakovredno meri tudi proti Norveški.

Norveška : Slovenija 3:0, 13. oktober 2004 (kvalifikacije za SP 2006)

Mrežo Boruta Mavriča je zatresel tudi Morten Pedersen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mrežo Boruta Mavriča je zatresel tudi Morten Pedersen. Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2004 sta se Norveška in Slovenija pomerili prvič v kvalifikacijah za SP 2006. Pisal se je 13. oktober 2004, ki je postal zelo nesrečen za tedanje izbrance Branka Oblaka. Slovenci so odpotovali v Oslo na krilih veličastne zmage nad Italijo, ko so v deževnem Celju presenetiti zvezdniške Azzurre (1:0) in poskrbeli za njihov zadnji poraz vse do naslova svetovnega prvaka (2006).

Štiri dni pozneje so gostovali v Skandinaviji in se na štadionu Ullevaal prepričali, da norveško prekletstvo za slovenske nogometaše še kako obstaja. Trener Oblak se je odločil za tvegano potezo in napadel gostitelje, a se je njegov načrt izjalovil že po sedmih minutah, ko je John Carew zatresel slovensko mrežo. V nadaljevanju sta zadela še Morten Pedersen in Alexander Odegaard, Oblakove izbrance pa je na cedilu pustila zlasti fizična pripravljenost.

Slovenija : Norveška 2:3, 3. september 2005 (kvalifikacije za SP 2006)

Veselje Norvežanov na celjskem štadionu in razočaranje Boštjana Cesarja. | Foto: Reuters Veselje Norvežanov na celjskem štadionu in razočaranje Boštjana Cesarja. Foto: Reuters Slovenija se je poskušala vikingom, ki so igrali v črno-rdeči opravi, maščevati prihodnje leto v Celju. V knežjem mestu, kjer je pred dobrim desetletjem domovala slovenska reprezentanca, je 10 tisoč gledalcev spremljalo razburljivo srečanje, v katerem je bilo napeto do zadnjega sodnikovega piska. Začelo se je dramatično. John Carew je razveselil navijače Norveške že v 3. minuti, a se je na drugi strani že v naslednjem napadu izkazal Sebastjan Cimirotić in vrnil stvari na začetek (1:1). Slovenska reprezentanca se je trudila na vse pretege in iskala pot do zmage.

Na cedilu jo je pustila učinkovitost, Norvežani pa so izkoristili še eno napako slovenske obrambe in sredi prvega dela povedli z 2:1. Ko je Anton Žlogar z reprezentančnim prvencem sedem minut pred koncem izenačil na 2:2, se je začel slovenski stampedo. Slovenija je naskakovala zmago, a naletela na sporne sodniške odločitve, za nameček pa je v izdihljajih tekme ostala brez vsega. Po novi napaki slovenske obrambe. ''Sami smo si dali tri gole,'' je bil po tekmi kratek in jedrnat Oblak.

Norveška : Slovenija 2:1, 11. september 2012 (kvalifikacije za SP 2014)

Pred dobrimi šestimi leti je v vratih Slovenije debitiral Jan Oblak. | Foto: Reuters Pred dobrimi šestimi leti je v vratih Slovenije debitiral Jan Oblak. Foto: Reuters Po Srečku Katancu in Branku Oblaku je poskušal norveški urok odpraviti še en slovenski selektor. Za Slavišo Stojanovića, ki letos blesti na klopi Levskega, je bila to druga kvalifikacijska tekma za SP 2014. Najprej je doma ostal brez točk proti Švici (0:2), nato pa se je podal na tradicionalno zahtevno gostovanje v Oslu. Norveška v nogometnih krogih ni več vlivala takšnega strahospoštovanja kot leta poprej, kar je bila voda na mlin morebitnemu pozitivnemu rezultatu Slovenije.

Stojanović ni mogel računati na poškodovanega Samirja Handanovića. V primerjavi s tekmo proti Švici ni izbral niti njegovega starejšega bratranca Jasmina, temveč je presenetil z izborom in v začetno postavo uvrstil 19-letnega Jana Oblaka. Doživel je reprezentančni krst in v 16. minuti zaploskal soigralcu Marku Šulerju, ki je spravil žogo izza hrbta norveškega vratarja. Vodstvo gostov je trajalo le 11 minut, izenačil je Tarik El Younoussi.

Norvežani so bili bližje popolnemu preobratu, a jim je mladi Oblak paral živce s posredovanji. Sloveniji se je nasmihala zgodovinska točka na Norveškem, a je nato sodnik v zadnjih sekundah nekoliko strogo pokazal na belo točko. Izkušeni John Arne Riise je premagal Oblaka, norveška veselica se je lahko začela, nadaljeval se je urok slovenskih nogometnih razočaranj proti vikingom.

Slovenija : Norveška 3:0, 11. oktober 2013 (kvalifikacije za SP 2014)

Milivoje Novaković je proti Norveški dosegel drugi reprezentančni hat-trick v karieri. | Foto: Vid Ponikvar Milivoje Novaković je proti Norveški dosegel drugi reprezentančni hat-trick v karieri. Foto: Vid Ponikvar Pred natanko petimi leti, 11. oktobra 2013, se je pisala zgodovina. Zgodil se je prelomni trenutek, saj je Slovenija končno spravila na kolena Norveško. Zmagala je s 3:0, vse tri zadetke pa je v bučnem Mariboru dosegel Milivoje Novaković! Polne tribune Ljudskega vrta so slavile visokega Ljubljančana, ki je pozneje oblekel vijolični dres. Slovenija je že po 15 minutah vodila z 2:0, v 49. minuti pa je Novagol zadel v polno še tretjič!

V 60. reprezentančnem nastopu je dosegel že 25 golov, slovenska reprezentanca pa je končno spoznala občutek, kako je na igrišču premagati norveško izbrano vrsto. Pred tem je v kvalifikacijah kar petkrat izgubila, le enkrat, na Euru 2000, pa se je z njo razšla brez zadetkov. Slovenija je kvalifikacije za SP 2014 končala na tretjem mestu, tri točke pred Norveško.

 

Se bo v soboto nadaljevalo obdobje pozitivnih rezultatov Slovenije? Bo Slovenija prvič zapustila Norveško brez poraza? Odgovor bo podala odprava, ki ji v ligi narodov poveljuje Tomaž Kavčič.

Portugalska Škotska
Sportal Portugalcem gre brez Ronalda odlično
Joshua King
Sportal Slovenska obramba opozarja na Kinga, v Oslu se obeta rekorden obisk
Petar Stojanović
Sportal Zgodovinska priložnost Slovenca, o kateri sanja Zagreb že 48 let
Uefa liga narodov logotip
Sportal Višje denarne nagrade za udeležence lige narodov
Maribor Aluminij Prva Liga Telekom Slovenije
Sportal Z Zahovićem in Milaničem se je strinjal, da to ni to #video
Domen Črnigoj
Sportal Ko se je vrnil med ljudi, ga je še bolj zabolelo
Kevin Kampl
Sportal Slavljenec Kevin Kampl se je odločil
Josip Iličić
Sportal Josip Iličić jasno in glasno o tem, kdo naj igra za reprezentanco
Ne spreglejte