Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
1. 7. 2014,
6.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joachim Löw Andre Schürrle

Torek, 1. 7. 2014, 6.24

8 let

Eni so bili blizu čudeža, drugi so se bali katastrofe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Alžirije so po izpadu s svetovnega prvenstva razočarani, a so lahko ponosni. Nemci so veseli, a hkrati ne morejo biti zadovoljni, saj so imeli z Afričani nepričakovano veliko težav.

Alžirci so še zadnji predstavniki Afrike na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki se poslavljajo. Čeprav jim ni uspelo presenetiti Nemčije, so bili blizu in so prav gotovo pustili najlepši vtis od vseh petih afriških reprezentanc, ki so nastopale v Braziliji.

"Bili smo blizu, res zelo blizu velikega čudeža. Proti tako dobri Nemčiji, ki spada med favorite za naslov, smo se borili 90 minut in bili povsem enakovreden nasprotnik. Pokazali smo, česa smo sposobni. Če bi imeli malce več sreče, bi nam morda tudi uspelo. Lahko smo ponosni," je po tekmi govoril izkušeni Madjid Bougherra.

"Škoda, da nismo izkoristili kakšne izmed priložnosti, ki smo jih imeli v prvem polčasu. Če bi jo, igrali smo namreč res zelo dobro, bi se tekma lahko razpletla drugače. Veseli pa me, da se tudi po drugem golu v svoji mreži nismo predali. Pokazali smo, da imamo pravi karakter," je še povedal izkušeni reprezentant Alžirije. Njegovim besedam bi verjetno prikimal marsikdo.

Nedvomno nogometaši s severa Afrike na letošnjem prvenstvu niso razočarali. "Spisali smo zgodovino alžirskega nogometa, na kar moramo biti ponosni. Zdaj moramo graditi prihodnost na tem, kar nam je uspelo. Za konec moram čestitati soigralcem, ki so igrali res dobro. Skorajda niso delali napak," je še povedal 31-letni branilec, sicer kapetan Alžircev, ki pa je tokrat na igrišče prišel šele v podaljških.

Želeli so že prej, a pomembno je le napredovanje

Da so bili odličen nasprotnik, so Alžircem drug za drugim po tekmi priznavali tudi nemški reprezentanti. "Alžirija je igrala res dobro. Od prve do zadnje minute nas je pritiskala in ni nam bilo lahko. Res je, da smo želeli zmagati že prej, a tudi tako je dobro. Najbolj pomembno je, da smo napredovali," je povedal Andre Schürrle, strelec gola na začetku prvega podaljška, ki je Nemčiji utrl pot do četrtfinala. "Pri golu sem imel tudi nekaj sreče, toda po drugi strani je res, da sem podoben zadetek zabil tudi na tekmi v Mainzu, ko smo premagali Armenijo v prijateljski tekmi, tako da očitno znam zadevati tudi na tak način," je o atraktivnem golu, zadel je po strelu s peto, povedal nogometaš londonskega Chelseaja. "Zdaj se moramo dobro spočiti, potem pa se osredotočiti na naslednjo tekmo, ki nas čaka. Verjamem, da lahko premagamo še Francoze," je dodal nogometaš, ki je na igrišče prišel s klopi.

Nenavadno veliko napak

Selektor Nemcev Joachim Löw bo moral v prihodnjih dneh prav gotovo poslušati številne kritike, a se s tem ne obremenjuje preveč. Tudi njemu je namreč najbolj pomembno to, da je njegova ekipa napredovala. "Ni bilo lahko, a smo zmagali. Predvsem zato, ker smo si zmage res zelo želeli," je sprva povedal dolgoletni selektor Nemcev in po tem s prstom pokazal na stvari, ki niso bile dobre.

"Delali smo občutno preveč napak pri predaji žoge. Nenavadno, koliko jih je bilo. Imeli smo tudi veliko težav, da smo prebijali obrambo Alžircev, ki je bila zelo trdna. Predvsem prvi polčas je bil zelo slab. V drugem delu igre in v podaljških smo bili boljši nasprotnik, napredovali smo zasluženo. Škoda, da si četrtfinala nismo zagotovili že prej, a to je svetovno prvenstvo. Tudi takšne tekme se dogajajo. Seveda pa upam, da bomo na naslednji tekmi bolj prepričljivi," je bil miren 54-letni trener, ki je z Nemčijo igral najmanj v polfinalu vseh treh zadnjih velikih tekmovanjih, na katerih je bil. Na evropskem prvenstvu 2008 je izgubil v finalu, pred dvema letoma v polfinalu, na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti je bil bronast. Kako daleč bo prišel v Braziliji?

Ne spreglejte