Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 3. 2019,
13.25

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,64

7

Natisni članek

Dušan Tadić Ajax Amsterdam Tim Matavž Srbija UEFA liga prvakov Real Madrid

Sreda, 6. 3. 2019, 13.25

12 mesecev

Kdo je Dušan Tadić?

Srbski genij očaral svet in legendo Uniteda spremenil v tarčo posmeha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,64

7

Dušan Tadić | Dušan Tadić je šele drugi nogometaš Ajaxa, ki je v eni sezoni lige prvakov dosegel vsaj šest golov. Pred njim le še Finec Jari Litmanen v sezonah 1994/95 in 1995/96. | Foto Reuters

Dušan Tadić je šele drugi nogometaš Ajaxa, ki je v eni sezoni lige prvakov dosegel vsaj šest golov. Pred njim le še Finec Jari Litmanen v sezonah 1994/95 in 1995/96.

Foto: Reuters

Malo je junakov, ki so pahnili na kolena madridski Real s takšno eleganco in nogometnimi čarovnijami. Navijači belih baletnikov so navajeni na to, da jim jo zagode Lionel Messi, v torek pa so nemo spremljali prvovrstni spektakel, ki si ga je na stadionu Santiago Bernabeu privoščil Dušan Tadić. Srbski nogometni genij je popeljal Ajax do izjemnega uspeha in odigral najboljšo tekmo v karieri.

Real Ajax
Sportal Zvezdnik Reala po hudi sramoti brez zadržkov o dreku, kapetan snemal film

Če je prej spadal med boljše evropske nogometaše, po fantastični predstavi v Madridu, ki je mejila na popolnost in poskrbela za boleč izpad Reala, ni več dvoma. Srb Dušan Tadić, vodja Ajaxa, ki ga je mati narava obdarila z izjemnim občutkom za vodenje žoge, je prerasel v zvezdnika največjega kova.

Postal je krvnik kraljevega kluba, podoba nogometne lucidnosti, na katero se bodo razočarani navijači Reala vedno spomnili, ko bodo premlevali o nemoči ljubljencev proti Ajaxu.

Prejel čisto desetko

Dušan Tadić se je po tekmi v Madridu znašel na naslovnicah. | Foto: Reuters Dušan Tadić se je po tekmi v Madridu znašel na naslovnicah. Foto: Reuters Nogometna Srbija se je v sredino jutro prebudila z ogromnim nasmeškom na obrazu. Za prijeten sen je poskrbela izjemna predstava dirigenta Ajaxa, o katerem danes govori ves nogometni svet. O tem, kako dobra je bila, priča desetka, plemenita ocena, ki mu jo je namenil francoski L'Equipe. To počne zelo redko, tako da je Tadić postal šele deveti nogometaš, ki je na tekmi lige prvakov doživel omenjeno čast.

"Prekrasen trenutek. To je poseben večer za Ajax, zame, za navijače, za vse. Naredili smo jih ponosne. To je bila verjetno moja najboljša tekma v karieri. Premagali smo najmočnejšo ekipo na svetu. Zelo sem ponosen, da nam je uspelo. Osrečili smo veliko navijačev. V nogometu se je treba sprostiti in uživati v igri," je povedal po enem najlepših večerov, odkar igra vrhunski nogomet.

Prvi po Piksiju, Savićeviću in Mijatoviću

Srbija je na nogometaša takega kova čakala več kot desetletje. | Foto: Reuters Srbija je na nogometaša takega kova čakala več kot desetletje. Foto: Reuters Srb, ki je prehodil zanimivo nogometno pot, na kateri se je ognil tako Crveni zvezdi kot tudi Partizanu, dvema beograjskima klubskima velikanoma, pri 30 letih igra najboljši nogomet v karieri. Z izvedbo v Madridu je očaral javnost, Ajaxu pa zadal zahtevno nalogo, saj bo igralca takega kova zaradi vse večjega zanimanja tujih velikanov težko zadržal v svojih vrstah.

"On je desetka, kakršne nismo imeli vse od Dragana Piksija Stojkovića, Dejana Savičevića in Predraga Mijatovića." Tako je v enem izmed naslovov, nastalih pod vtisom čarobnih potez na povratni tekmi osmine finala lige prvakov v Madridu, pisal srbski Blic, ponosen na nepozabno predstavo 30-letnega Srba, prvega junaka Ajaxa pri izjemnem podvigu.

Nizozemski podprvak je namreč prekinil izjemen evropski niz belih baletnikov, ki so po treh zaporednih lovorikah (v zadnjih petih letih so bili kar štirikrat prvaki) končno naleteli na boljšega in zasluženo izpadli. S tem je prekinil mogočni niz, s katerim se je v trenerske zvezde zapisal Zinedine Zidane, trikratni zaporedni evropski prvak, a tudi velik Tadićev idol. Kot mladenič je vpijal njegove poteze.

Poteza in pol na tekmi v Amsterdamu:

Na Nizozemskem se je ujel s Slovencem

V dresu Vojvodine se je v Evropi pomeril tudi z dunajsko Austrio, za katero je igral Milenko Ačimović. | Foto: Reuters V dresu Vojvodine se je v Evropi pomeril tudi z dunajsko Austrio, za katero je igral Milenko Ačimović. Foto: Reuters Kdo je sploh Dušan Tadić in kako je prišel k Ajaxu? Zakaj ga kariera ni popeljala še do kakšnega "na papirju" večjega kluba, ki se poteguje za naslove v eni izmed petih največjih lig?

Rodil se je v Bački Topoli, do 18. leta igral za tamkajšnji AIK in se v slačilnici družil z dolgonogim Nikolo Žigićem, poznejšim zvezdnikom Valencie, nato pa nadaljeval kariero v Novem Sadu pri Vojvodini, s katero je pridobival tudi izkušnje v evropskih pokalih.

Pri 21 letih je odšel s trebuhom za kruhom v tujino. Izbral je Nizozemsko. Sprejel je ponudbo Groningena. Tam se je hitro spoprijateljil s slovenskim napadalcem Timom Matavžem, s katerim sta postala učinkovit tandem. Ko je debitiral v eredivisie, se je 8. avgusta 2010 pomeril prav z Ajaxom, bodočim delodajalcem in eno izmed simpatij iz mladosti.

Pred domačimi gledalci se je izkazal s podajo za drugi zadetek gostiteljev. Končni rezultat 2:2 je postavil prav Matavž, na katerega se je zelo navezal.

Plodno sodelovanje Tadića in Matavža pri Groningenu:

Pozneje sta se njuni poti križali, Tadić je igral tudi za Twente, zdaj pa se spet srečujeta v domovini tulipanov, a kot tekmeca. Primorec se vrača po hudi poškodbi kolena, Tadiću pa zdravje ni povzročalo večjih težav, tako da iz tedna iz teden navdušuje navijače Ajaxa.

Svet se zdaj posmehuje Marku Hughesu

Barve Southamptona je branil štiri leta. | Foto: Reuters Barve Southamptona je branil štiri leta. Foto: Reuters Čeprav se je velikanu iz Amsterdamu pridružil šele pred slabim letom, je v 40 nastopih dosegel že 26 zadetkov in 15 asistenc. Dokazal je, da se na Nizozemskem počuti najboljše. Ko je leta 2014 prerasel Twente, ga je Ronald Koeman prepričal, da je sprejel ponudbo Southamptona ter okusil prestižno moč in bogastvo angleškega prvenstva.

Čeprav je na Otoku večkrat izstopal po dobrem kot slabem, je vedno bolj sovražil boj za obstanek. Ko je svetnike zapustil še Koeman in se preselil k Evertonu, pa je napočilo obdobje, v katerem je srbski legionar trpel.

Svet se danes upravičeno sprašuje, kaj je bilo sploh Southamptonu, da je lani izpustil iz rok takšnega genija in ga Ajaxu prodal za "borih" 11,4 milijona evrov?

Zadnjo tekmo za svetnike je odigral 13. maja 2018, ko je čestital prvaku Manchester Cityju in njegovemu trenerju Josepu Guardioli. | Foto: Reuters Zadnjo tekmo za svetnike je odigral 13. maja 2018, ko je čestital prvaku Manchester Cityju in njegovemu trenerju Josepu Guardioli. Foto: Reuters

Glavni krivec v očeh navijačev je Mark Hughes, legendarni napadalec Manchester Uniteda, ki je bil takrat trener Southamptona, a v Tadiću na stadionu St. Mary ni videl posebnega presežka. Navijači so bili frustrirani. Vedeli so, da odhaja biser, s katerim bi lahko dosegli več. Tako na igrišču kot tudi v blagajni. Danes se zato svet, zlasti prek družbenih omrežij, posmehuje Hughesu in njegovi slabi presoji.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Van der Sar je vedel, kaj počne

Ajax je zanj lani odštel 11,4 milijona evrov. Hitro je osvojil srca navijačev, a ostal skromen v izjavah. Najraje govori na igrišču in razvaja soigralce. | Foto: Reuters Ajax je zanj lani odštel 11,4 milijona evrov. Hitro je osvojil srca navijačev, a ostal skromen v izjavah. Najraje govori na igrišču in razvaja soigralce. Foto: Reuters Nekdanji sloviti vratar Edwin van der Sar, ki pri Ajaxu opravlja vlogo generalnega direktorja, si je lani mel roke, ko je velikan v Amsterdam pripeljal dva znanca iz angleškega prvenstva. Tadića je ponudba Ajaxa navdušila, v domovino se je nasmejan vrnil tudi Daley Blind, ki pri Manchester Unitedu ni upravičili vseh pričakovanj.

Van der Sar je vedel, da Ajax za izpolnitev svoje filozofije, napredka obetavnih nogometašev iz klubskega podmladka, potrebuje nekaj izkušenih okrepitev, ob katerih bi se neizbrušeni dragulji hitreje učili in se postopno dotaknili zvezd.

Zdaj jih Ajax premore toliko, da so njegovi mladi asi v tem trenutku najbolj vroča nogometna roba, zanimanje pa spominja na tisto, ki je bilo povezano z nepozabno generacijo Monaca, velike senzacije lige prvakov v sezoni 2016/17.

Obožuje improvizacijo in svobodo v igri

Ajax mu je namenil ogromno čast, saj je namestnik kapetana pri Ajaxu, 19-letnega nizozemskega čudežnega najstnika, zaljubljenega v klub iz Amsterdama, Matthijsa de Ligta. | Foto: Reuters Ajax mu je namenil ogromno čast, saj je namestnik kapetana pri Ajaxu, 19-letnega nizozemskega čudežnega najstnika, zaljubljenega v klub iz Amsterdama, Matthijsa de Ligta. Foto: Reuters Tadić je na dobri poti, da končno osvoji prvo lovoriko. Pa ne le tiste na Nizozemskem, saj je s tem, ko se je uvrstil v četrtfinale, le še tri korake oddaljen od trofeje z velikimi ušesi. Evropskega naslova, na katerega navijači čakajo že skoraj četrt stoletja.

"V Angliji v nogometu prevladuje borbenost, na Nizozemskem pa vsi razumejo igro. Tu ni preskakovanja igre. Jaz sem tak tip nogometaša, da obožujem improvizacijo," je povedal v lanskem jesenskem intervjuju za Mozzart Sport. Takrat je v skupinskem delu proti Bayernu dokazal, da je iz pravega testa in da lahko para živce tudi največjim evropskim klubom.

"Ustreza mi način igre Ajaxa. Celotna ekipa skuša priti do izraza. Ekipa igra tudi zame, kar mi olajša pot do tega, da se izkažem na pravi način. Če imaš ob sebi prave soigralce, je vse še lažje," je vesel in zadovoljen, ko nosi dres Ajaxa.

Najboljša poletna okrepitev sezone?

V zvezni vrsti spretno preigrava, osvaja prostor, dela razliko na igrišču, njegove podaje pa so učinkovite in lucidne. Je kreativen zvezni igralec, včasih tudi lažna devetica v napadu. Obožuje zadetke, a tudi podaje. In to kakšne. So v slogu največjih velemojstrov, starih romantikov nogometne igre.

Bila bi prava športna škoda, če bi mu razveljavili zadetek v Madridu, ko je po imenitnem strelu mojstrsko zatresel mrežo Reala za 3:0. O tem je zaradi spornega trenutka, ki ga počasni posnetki številnih televizijskih kamer niso razvozlali do konca, s pomočjo VAR razmišljal tudi sodnik Felix Brych. Je bila žoga v akciji pred zadetkom s polnim obsegom čez črto v avtu ali ne?  | Foto: Reuters Bila bi prava športna škoda, če bi mu razveljavili zadetek v Madridu, ko je po imenitnem strelu mojstrsko zatresel mrežo Reala za 3:0. O tem je zaradi spornega trenutka, ki ga počasni posnetki številnih televizijskih kamer niso razvozlali do konca, s pomočjo VAR razmišljal tudi sodnik Felix Brych. Je bila žoga v akciji pred zadetkom s polnim obsegom čez črto v avtu ali ne? Foto: Reuters

Skozi leta je dozorel, vrnitev na Nizozemsko pa je nanj delovala kot največje zdravilo. Neprestani pritisk, ki ga je doživljal na Otoku, ker se je s svetniki potegoval za obstanek, je pustil posledice. Zdaj, ko ga je odpravil, se mu spet smeji. Spet uživa v nogometu, saj spada med najboljše na svojem igralnem položaju in kandidira za poletni prestop, ki je najbolj zaznamoval nogometno sezono 2018/19.

Srbija močna kot že dolgo ne

Luka Jović je s 15 zadetki na vrhu najboljših strelcev nemškega prvenstva. | Foto: Reuters Luka Jović je s 15 zadetki na vrhu najboljših strelcev nemškega prvenstva. Foto: Reuters Srbski nogometaši v tej sezoni izstopajo v številnih velikih klubih. V Nemčiji v napadu blesti Luka Jović (Eintracht Frankfurt), ki ga je pred leti v Beogradu odkril nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović. Pri 21 letih je v taki strelski formi, da si ga želi v svoje vrste pripeljati tudi madridski Real.

Ob njem izstopajo še Nemanja Matić (Manchester United), Nikola Milenković (Fiorentina), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Aleksandar Mitrović (Fulham), domžalski znanec Nemanja Maksimović (Getafe), kapetan Aleksandar Kolarov (Roma), Andrija Živković in Ljubomir Fejsa (oba Benfica), Miloš Veljković (Werder Bremen), pa še kdo, tako da lahko srbski selektor Mladen Krstajić v kvalifikacijah za EP 2020, kjer bodo orli nastopili v skupini B poleg Portugalske, Ukrajine, Litve in Luksemburga, računa na zelo močno zasedbo in uspeh. Tadić je bil v kvalifikacijah za SP 2018 najboljši srbski reprezentant. Prispeval je štiri zadetke in kar šest podaj, lani pa pomagal Srbiji do uspeha v ligi narodov, kjer je napredovala v B-skupino.

 

Ne spreglejte