Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 11. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

infografika NK Domžale Simon Rožman Luka Elsner Prva liga Telekom Slovenije nogomet naj gol

Četrtek, 24. 11. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Statistična primerjava – Domžale včeraj in danes

Domžalska revolucija Simona Rožmana

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
NK Domžale | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kakšna je razlika med nogometnim klubom Domžalami pod vodstvom Luke Elsnerja in njegovim naslednikom Simonom Rožmanom? Na to vprašanje smo poizkušali odgovoriti statistično. Kaj smo ugotovili?

Ko je Luka Elsner v začetku septembra letos po treh letih zapustil klop Domžalčanov, s katerimi se je uveljavil kot eden izmed najbolj prepoznavnih, gotovo pa najbolj nadarjenih slovenskih nogometnih trenerjev, so se mnogi zbali, kaj se bo zgodilo z Domžalčani. Za temi je bil dober začetek sezone, nase so opozorili predvsem v Evropi. V kvalifikacijah za ligo Europa so na kolena spravili celo angleški West Ham United.

34-letnega trenerja, ki je v Domžalah globok pečat pustil tudi kot igralec, je rekorder po številu nastopov v rumenem dresu, je nasledil še leto mlajši Simon Rožman, ki se je v trenerski posel vrnil po enoletnem premoru, odkar je zapustil Celje, kjer je zelo glasno opozoril nase.



Simon Rožman je vse skupaj spravil na še višjo raven 

Simon Rožman je poskrbel, da so Domžale najbolj učinkovito moštvo v Sloveniji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Simon Rožman je poskrbel, da so Domžale najbolj učinkovito moštvo v Sloveniji. Foto: Urban Urbanc/Sportida Da dobra podoba Celjanov, ki jih je popeljal do drugega mesta v prvenstvu v sezoni 2014/15 in z njimi zaigral v finalu pokala, ni bila zaman, je dokazal tudi v Domžalah, s katerimi v zadnjih tednih navdušuje.

Medtem ko je Elsner z Domžalami trikrat zmagal, dvakrat igral neodločeno in dvakrat izgubil, gre Rožmanu še veliko bolje. Na desetih tekmah je sedemkrat zmagal in le trikrat izgubil.

Predvsem Rožmanove Domžale navdušujejo z učinkovitostjo in skrbijo, da so z naskokom najbolj učinkovito moštvo prve slovenske lige in tudi širše. V desetih tekmah pod vodstvom novega trenerja so zabile kar 29 golov.

Elsner je prisegal na bolj obrambno, nadzorovano igro. Domžale so v sedmih prvenstvenih tekmah, preden se je preselil k Olimpiji, dosegle enajst golov.

Zanimivo, kljub temu, da dosegajo veliko več golov, kot so jih prej, so Domžale pod vodstvom prejšnjega trenerja proti nasprotnikovim vratom usmerile več strelov, kot jih zdaj. Toda pod vodstvom Rožmana so veliko bolj učinkovite.



Luka Elsner je igral bolj nadzorovano

Luka Elsner je z Domžalami igral bolj nadzorovan nogomet. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka Elsner je z Domžalami igral bolj nadzorovan nogomet. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kljub zelo napadalni igri, ki jo goji in v zadnjem času z njo navdušuje nogometno Slovenijo, je Rožmanova obramba v Domžalah bolj trdna, kot je bila Elsnerjeva na začetku sezone. Na desetih tekmah je njegovo moštvo prejelo osem golov. Elsnerjeve Domžale so jih veliko več. Devet na sedmih tekmah.

Podatek o posesti žoge in podajah potrjuje, da so Domžale pod vodstvom prejšnjega trenerja igrale bolj nadzorovano, a so bile manj konkretne.

S prihodom Rožmana se je to spremenilo. Domžalčani po novem igrajo hitro in direktno proti nasprotnikovim vratom, medtem ko imele pred tem pogosto niti igre v svojih rokah, a bile veliko manj konkretne. Prej so bile kot Barcelona, zdaj so kot Real Madrid, če se malce pošalimo.

 

Najlepši zadetki 17. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte