Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Liverpool Manchester United

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 12.25

6 let, 7 mesecev

Kdo ima več lovorik: Manchester United ali Liverpool?

Dilema, ki je ni

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Manchester United | Foto Reuters

Foto: Reuters

Manchester United je z novo lovoriko na lestvici najuspešnejših angleških ekip zdaj tudi na papirju prehitel svoje večne tekmece iz Liverpoola. Pa jih je res? Poglejmo, kaj pravijo številke.

Rdeči vragi so v nedeljo na Wembleyju z veliko težavami – vse skupaj je nekaj minut pred koncem tekme odločil Zlatan Ibrahimović – v finalu ligaškega pokala premagali Southampton (3:2) in v desetih mesecih osvojili še tretjo lovoriko. Po pokalu FA, ki so ga dobili ob koncu lanske sezone, so v tej sezoni dodali lovoriki v angleškem superpokalu in ligaškem pokalu.

Po tekmi so se pojavili zapisi, da je Manchester United po "velikih" lovorikah (42:41) postal najuspešnejša angleška ekipa, a navijači Liverpoola, ki se že desetletja lahko tolažijo le s svojo uspešno zgodovino, so skočili v zrak in začeli preštevali lovorike.

Kaj pravijo številke?

Menijo, da jih United z novo lovoriko ni prehitel, pač pa se le izenačil z njimi (41:41). Čez vse lovorike smo se sprehodili tudi sami in jih prešteli. Ali je res 42:41 v prid Uniteda, je 41:41 ali kako drugače?

Manchester United Skupaj: 65
Angleško prvenstvo 20
Pokal FA 12
Ligaški pokal 5
Liga prvakov/evropski pokal 3
Pokal UEFA/Pokal pokalnih zmagovalcev/Liga Europa 1
Svetovno klubsko prvenstvo/Interkontitentalni pokal 2
Angleški superpokal 21
Evropski superpokal 1

 

Liverpool Skupaj: 60
Angleško prvenstvo 18
Pokal FA 7
Ligaški pokal 8
Liga prvakov/evropski pokal 5
Pokal UEFA/Pokal pokalnih zmagovalcev/Liga Europa 3
Svetovno klubsko prvenstvo/Interkontitentalni pokal 0
Angleški superpokal 16
Evropski superpokal 3

Zakaj angleški superpokal ne, evropski da?

V nedeljo je minevalo točko pet let od zadnje lovorike Liverpoola. Steven Gerrard in Jamie Carragher (na sliki) sta medtem že končala karieri, oba sta se upokojila brez angleškega naslova. | Foto: Reuters V nedeljo je minevalo točko pet let od zadnje lovorike Liverpoola. Steven Gerrard in Jamie Carragher (na sliki) sta medtem že končala karieri, oba sta se upokojila brez angleškega naslova. Foto: Reuters

No, po teh tabelah ni nobenih dilem, kdo je boljši in uspešnejši, a ker Angleži, še posebej so tukaj striktni navijači Liverpoola, angleški superpokal jemljejo za revijalno tekmo, jo brez pomisleka črtajo s svojega seznama.

Povsem drugače pa zanimivo dojemamo evropski superpokal, in če obema prištejemo lovorike v tem prav tako za mnoge revijalnem tekmovanju, resnično pridemo do izenačenja pri 44:44.

A če pri štetju upoštevamo samo največje lovorike, torej brez superpokalov – tako domačega kot evropskega –, je zmagovalec Manchester United z 42:41. Če upoštevamo še interkontinentalni pokal, ki se je po moči brez težav kosal z zdajšnjim svetovnim klubskim prvenstvom, imajo rdeči vragi celo dve veliki lovoriki več kot Liverpool, ki je tako izgubil še vojno na papirju, na igrišču pa jo je že pred dolgo časa. Reds so se zadnje lovorike veselili leta 2012 v ligaškem pokalu.

Kateri je največji angleški klub?

  • Manchester United
    78,26 %
    180 glasov
  • Liverpool
    21,74 %
    50 glasov
Oddanih 230 glasov

Rdeči vragi še na dveh frontah, Liverpool na nobeni

Jürgen Klopp je na Anfield prišel kot možakar, na katerega se lepijo lovorike, a bo še drugo leto zapored ostal brez nje. Liverpoolu ostane le še boj za vodilno četverico in uvrstitev v ligo prvakov. | Foto: Sportida Jürgen Klopp je na Anfield prišel kot možakar, na katerega se lepijo lovorike, a bo še drugo leto zapored ostal brez nje. Liverpoolu ostane le še boj za vodilno četverico in uvrstitev v ligo prvakov. Foto: Sportida Če gledamo realno, tako United kot Liverpool v tej sezoni nimata več možnosti za angleški naslov, saj Chelsea nima le ogromne prednosti, ampak deluje kot dobro namazan stroj. Težko si je predstavljati, da bi se na začetku omenjena še vpletla v boj za angleški naslov.

Tudi če bi modri nerazumljivo popustili, so pred kluboma še Manchester City, Arsenal in Tottenham, zato je upanje na to lovoriko podobno sanjam.

Je pa to edina pot, da Liverpool v tej sezoni še oplemeniti svojo zbirko trofej, na katerih je iz leta v leto več prahu. Nazadnje se je angleškega naslova veselil pred skoraj 30 leti, na drugi strani pa je United poleg premier league v igri za naslov še vedno tako v pokalu FA kot tudi v ligi Europa.

Čaka ga sicer težka naloga, saj se bo v četrtfinalu pokala FA na Stamford Bridgeu udarili s Chelseajem, v ligi Europa pa se bo pomeril z izjemno neugodnim ruskim Rostovom, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Miha Mevlja.

Ne spreglejte