Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
11. 7. 2018,
9.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

FIFA SP 2018 Didier Deschamps Roberto Martinez Samuel Umtiti

Sreda, 11. 7. 2018, 9.00

5 let, 9 mesecev

Po prvi polfinalni tekmi SP 2018

Ne zanima ga, kaj je bilo pred 20 leti, čas je za sedanjost

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Didier Deschamps | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francija že čaka na nasprotnika v velikem finalu svetovnega prvenstva v Rusiji 2018, ki bo v nedeljo na štadionu Lužniki v Moskvi. Galski petelini so zahvaljujoč izjemni obrambi in zadetku Samuela Umtitija z 1:0 premagali Belgijo in se še na drugem velikem tekmovanju zapored uvrstili v veliki finale.

Anglija Hrvaška
Sportal Hrvati po velikem preobratu do zgodovinskega uspeha!

Pred dvema letoma na evropskem prvenstvu 2016 sta jih nato pred domačimi gledalci na zadnji stopnički zaustavila Cristiano Ronaldo in druščina, Francozi pa tokrat nočejo, da se zgodba ponovi. "V podobnem položaju smo bili že pred dvema letoma," se grenke izkušnje spominja francoski selektor Didier Deschamps.

"Trpeli smo, da smo tukaj. Po finalu na Euru ni šala, da smo spet v boju za lovoriko. Veseli me, da smo našim navijačem dali razloga za veselje," je dodal in poudaril, da niso še nič osvojili. "V prvi vrsti se moramo dobro spočiti, nato pa pripraviti na tekmeca. Videli bomo, kdo bo."

Želi spisati najlepše poglavje v francoski zgodovini

Didier Deschamps je ponosen na naslov pred 20 leti, a meni, da takratni veseli trenutki nimajo nikakršne povezave z mladimi fanti, ki jih vodi zdaj. | Foto: Reuters Didier Deschamps je ponosen na naslov pred 20 leti, a meni, da takratni veseli trenutki nimajo nikakršne povezave z mladimi fanti, ki jih vodi zdaj. Foto: Reuters Francija bo po po 20 letih napadala svojo drugo svetovno krono. Del takratne zlate generacije je bil tudi Deschamps.

"Pustimo tisti čas. Treba je živeti v svojem času in ne tavati v zgodovini. Nikoli svojim igralcem nisem omenil tistega naslova, saj se nekateri takrat še rodili niso. Francozom je tisti naslov veliko pomenil, mlada generacija pa se ga ne spominja. Tukaj sem, da spišem novo stran v zgodovini, mogoče najlepšo do zdaj za francoski nogomet," je po novi izjemni taktični predstavi proti rdečim vragom dejal francoski selektor.

Napadalec za 150 milijonov evrov povsem odpovedal

Veliko željo po naslovu so imeli tudi izjemni Belgijci, ki pa so bili proti Franciji nemočni. Kevin de Bruyne, nogometaš, ki je na nogometni tržnici ovrednoten na kar 150 milijonov evrov, je odpovedal na celi črti, odrezan od igre je bil tudi Romelu Lukaku, Eden Hazard pa sam ni mogel prebiti trdne obrambe Francozov.

Belgijski selektor Roberto Martinez je bil po porazu zelo razočaran, a je ponosen na svoje fante, ki so dali vse od sebe. | Foto: Reuters Belgijski selektor Roberto Martinez je bil po porazu zelo razočaran, a je ponosen na svoje fante, ki so dali vse od sebe. Foto: Reuters

"Odločala je ena sama žoga"

"Razočaranje je ogromno, saj je bila tekma res izenačena. Odločila je ena sama žoga, kar le potrjuje moj prvi stavek. Ni nam uspelo prebiti gibljive in trdne obrambe nasprotnika, a ponosen sem na svoje igralce, saj so se res borili do zadnje sekunde. Če bi imeli malce sreče, bi lahko bilo drugače, a zdaj nam ne preostane drugega kot to, da čestitamo Franciji in ji zaželimo srečo v finalu," pa je tekmo komentiral belgijski selektor Roberto Martinez.

Belgija ima še vedno možnost, da izboljša svojo najboljšo uvrstitev do zdaj. Leta 1986 na SP v Mehiki je bila četrta, zdaj pa bo želela uspešno prvenstvo v Rusiji končati vsaj na tretjem mestu.

Belgija, Francija
Sportal Francozi še tretjič v finalu SP
Danijel Subašić
Sportal Kako velike so resnično težave Hrvatov?
Ne spreglejte