Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
23. 4. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Luis Suarez Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Gareth Bale Karim Benzema James Rodriguez Luis Enrique Neymar Zinedine Zidane špansko prvenstvo el clasico Real Madrid Barcelona

Nedelja, 23. 4. 2017, 11.50

6 let, 7 mesecev

Pred derbijem Real - Barcelona

Drama z Neymarjem, hud udarec za Barcelono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred najodmevnejšim dvobojem, kar ga ponuja klubski nogomet, velikim španskim derbijem med Realom in Barcelono (danes ob 20.45) je bilo največ črnila prelitega o zvezdniku, ki danes sploh ne bo stopil na zelenico. To je Brazilec Neymar, ki bo izpustil dvoboj zaradi kazni. Katalonci so se trudili, da bi bilo drugače, a so jih na cedilu pustili sodni mlini.

Zdaj je že potrjeno, da Neymarja ne bo v današnji ekipi Barcelone. V soboto zvečer je bilo drugače, saj se je nogometna Evropa spraševala o tem, ali so Katalonci pripravljeni tvegati poraz za zeleno mizo in v moštvo vseeno uvrstiti Brazilca, ki mora zaradi izključitve in sarkastičnega pozdrava sodnikom na srečanju v Malagi izpustiti tri tekme.

Sodišče bo odločalo šele v ponedeljek

Namesto trojčka MSN bo v Madridu nastopil le dvojček MS (Lionel Messi in Luis Suarez). | Foto: Reuters Namesto trojčka MSN bo v Madridu nastopil le dvojček MS (Lionel Messi in Luis Suarez). Foto: Reuters Barcelona se je trudila, da bi Neymarju vseeno dovolili igrati v Madridu. Pritožila se je na višje sodišče. To je storila v zahtevanem roku, a nato ni pravočasno dobila odgovora.

Sodišče je sporočilo, da bo o tem odločalo šele v ponedeljek. Barcelona se ni hotela igrati z ognjem in v nedeljo dopoldne sporočila, da brazilski as, čeprav je pripotoval v Madrid, ne bo kandidiral za srečanje. V sporočilu za javnost je navedla, da se je tako odločila zaradi nejasnosti v postopku in tega, da je do srečanja manj od 12 ur. Želela se je osredotočiti le na športni del srečanja.

''Pripravljeni smo na dvoboj z Neymarjem ali brez njega,'' je še dan pred dvobojem razmišljal Luis Enrique. Vztrajal je pri tem, da bo treba počakati do začetka tekme, ali bodo odgovorni organi vendarle dopustili nastop članu trojčka MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar). Strategu španskih prvakov, ki bodo letos le stežka ubranili naslov, ni bilo treba čakati do večera. Ponos Katalonije je v nedeljo dopoldne sporočil, da v Enriquejevi zasedbi za derbi vseh derbijev vendarle ne bo nekdanjega napadalca Santosa.

Kako se bo razpletel el clasico v Madridu?

  • Z zmago Reala.
    49,53 %
    213 glasov
  • Z remijem.
    6,51 %
    28 glasov
  • Z zmago Barcelone.
    43,95 %
    189 glasov
Oddanih 430 glasov

Zidane meni drugače

Zinedine Zidane je previden. Zaveda se, da čaka Real poleg derbija z Barcelono do konca prvenstva še šest tekem. | Foto: Reuters Zinedine Zidane je previden. Zaveda se, da čaka Real poleg derbija z Barcelono do konca prvenstva še šest tekem. Foto: Reuters Barcelona si danes rešuje sezono. Iz Evrope je izpadla v četrtfinalu, ko jo je nadigral Juventus (3:0 in 0:0), prav lahko pa se zgodi, da bo ostala še brez druge velike lovorike. Španski naslov, ki ga je osvojila lani, ji nevarno polzi iz rok, saj je največji tekmec Real, za nameček je odigral tekmo manj, ušel na tri točke prednosti. Katalonce bi v skoraj enakovrednem boju za naslov ohranila le zmaga v Madridu.

To je zadnja priložnost Barcelone, čeprav trener Reala meni drugače. ''Če bi premagali Barcelono, to še ne bi pomenilo, da bi si zagotovili naslov španskega prvaka. To je le ena tekma, čaka nas jih še šest v prvenstvu,'' je dejal Zinedine Zidane in ponazoril, da je derbi specifična tekma, malce drugačna od preostalih, a vseeno vredna toliko kot preostale, saj prinaša le tri točke.

"To je za nas finale," je odločen Luis Enrique, ki je opozoril na cilj na današnjem el clasicu. Barcelono zanima le zmaga. | Foto: Reuters "To je za nas finale," je odločen Luis Enrique, ki je opozoril na cilj na današnjem el clasicu. Barcelono zanima le zmaga. Foto: Reuters

Povsem drugače razmišlja njegov stanovski kolega pri Barceloni. ''To je odločilno dejanje, v katerem se odreja, kdo bo še vztrajal v boju za naslov. To tekmo doživljamo kot finale, v zadnjih letih pa smo dokazali, da zmoremo zmagati v gosteh pri Realu,'' se Enrique zaveda, da bi si brez zmage v Madridu močno otežil pot do naslova. ''Seveda pa ne bo še nič izgubljenega, dokler smo matematično še vedno v igri za naslov,'' je vendarle poskušal dopovedati, da upanje umira zadnje. Če bi Barceloni danes spodletelo, bi bilo upanje na zelo majavih temeljih.

El clasico v številkah:

Skupno število tekem: 232
Zmage Reala: 93 (392 zadetkov)
Zmage Barcelone: 90 (377 zadetkov)
Remiji: 49
Največ zadetkov: 21 (Lionel Messi - Barcelona)

Bale se vrača

Gareth Bale bo danes kandidiral za večni derbi. | Foto: Reuters Gareth Bale bo danes kandidiral za večni derbi. Foto: Reuters Zidane je vesel, da je Gareth Bale odpravil zdravstvene težave. Hitri Valižan se je proti Barceloni že večkrat izkazal. Real ga je pogrešal v torek, ko je po podaljšku in številnih spornih sodniških odločitvah v četrtfinalu lige prvakov izločil Bayern. Zdaj bo Otočan, donedavno najdražji nogometaš na svetu, nared za tekmo, ki pomeni smetano na torti španskega klubskega nogometa.

Bliža se kultni El clasico. Zidane je v soboto resda dejal, da se bo o tem, ali bo Bala uvrstil v začetno enajsterico, odločil šele na dan tekme, a je španska javnost prepričana, da bo Cristianu Ronaldu in Karimu Benzemaju v napadu delal družbo prav Bale, Real pa bo tako najbližje zasledovalce na lestvici napadel s trojčkom BBC.

Enrique zaupa izbrancem

Barcelona je izpadla v četrtfinalu lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Barcelona je izpadla v četrtfinalu lige prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images ''Izpad Barcelone iz Evrope nam ne bo olajšal dela,'' je Francoz, ki se je v dresu madridskega velikana v preteklosti na el clasicih večkrat pomeril s stanovskim kolegom Enriquejem, prepričan, da so Katalonci napeti kot puške in komaj čakajo začetek srečanja na Santiago Bernabeuu.

To bo zadnji veliki španski derbi za stratega iz Asturije, ki se po koncu sezone poslavlja od vročega stolčka v Barceloni. Med kandidati, ki bi ga lahko nasledili, ima po poročanju španskih medijev velike možnosti za prevzem odmevnega položaja trener Athletica iz Bilbaa Ernesto Valverde.

Enrique bi se želel na Bernabeuu, kjer je pred leti nastopal tudi v dresu belih baletnikov, posloviti v velikem slogu in ohraniti možnosti za naslov prvaka. ''Moji nogometaši so profesionalci na najvišji ravni. Znali se bodo hitro pobrati po izpadu iz Evrope,'' je optimističen Enrique.

Nezadovoljni James spet na klopi

Je pred Jamesom Rodriguezom zadnji el clasico? Govorice, da bi lahko poleti zapustil Real, so vse glasnejše. | Foto: Reuters Je pred Jamesom Rodriguezom zadnji el clasico? Govorice, da bi lahko poleti zapustil Real, so vse glasnejše. Foto: Reuters Pri belih baletnikih znova ne bo v začetni postavi Jamesa Rodrigueza. Nekdanji trener Reala Rafael Benitez ga je v prejšnji sezoni še uvrščal v začetno enajsterico, takrat je Kolumbijec izkusil boleč poraz v Madridu proti Barceloni z 0:4, Zidane razmišlja drugače.

Najboljšega strelca SP 2014, za katerega je Real plačal Monacu 80 milijonov evrov, ne bo med prvimi enajstimi. Danes bo na igralnem položaju Jamesa, tik za trojčkom BBC, stal Isco, morda pa dobi priložnost od prve minute Marco Asensio, strelec zadnjega gola proti Bayernu.

Pri Barceloni bodo poleg Neymarja manjkali tudi poškodovani Rafinha, Aleixa Vidal in Jeremy Mathieu. Po odpravljeni poškodbi se vrača Turek Arda Turan.

Ne spreglejte