Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 11. 2023,
11.34

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

konferenčna liga KI Klaksvik NK Olimpija NK Olimpija David Sualehe

Petek, 10. 11. 2023, 11.34

5 mesecev, 2 tedna

David Sualehe se je vpisal v zgodovino

Neverjetno, kaj uspeva temu Portugalcu v dresu Olimpije!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
NK Olimpija David Sualehe | Ko se med strelce vpiše David Sualehe, vedno doseže zadetek z veliko težo. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Ko se med strelce vpiše David Sualehe, vedno doseže zadetek z veliko težo.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

To ni več naključje. David Sualehe je portugalski branilec, ki se zelo poredko vpiše med strelce, ko pa mu to uspe, vselej doseže zadetek z ogromno težo in pomembnostjo. V četrtek je tako postavljal nove mejnike v Stožicah, njegovo ime bo z zlatimi črkami zapisano v zgodovini Olimpije.  

NK Olimpija : Klaksvik Mustafa Nukić
Sportal Olimpija po zgodovinskem uspehu ni več črna ovca Evrope

Strelska statistika Davida Sualeheja, 26-letnega Portugalca z mozambiškimi koreninami, je prav posebne narave. Od sezone 2014/15 in prvih dokazovanj v mladinski ligi prvakov, ko je nosil še dres slovitega Porta, je v karieri po podatkih Transfermarkta odigral 163 tekem. Na igrišču je prebil skoraj 12 tisoč minut, okušal igranje v številnih tekmovanjih tako na Portugalskem kot tudi v Sloveniji, se večkrat preizkusil tudi v evropskih pokalih.

David Sualehe je v prejšnji sezoni pomagal Olimpiji do pokalne lovorike ... | Foto: www.alesfevzer.com David Sualehe je v prejšnji sezoni pomagal Olimpiji do pokalne lovorike ... Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je levi bočni branilec, je večkrat zapretil tekmečevim vratom, a zadetka dolgo ni in ni mogel doseči. Pri doseganju zadetkov je bil zelo skromen. Skromen, a tudi selektiven. V celotni karieri je namreč dosegel le dva zadetka. No, ko pa mu je to uspelo, je dosegel takšna, ki sta navijače Olimpije vedno spravila v delirij in dodobra ogrela njihova srca. Proslavljal ju je z ogromnim ponosom in dokazal, da je postal mož za doseganje zadetkov, ki prinašajo nekaj več.

Branilec s polnim imenom David De Senna Fernandes Sualehe pri Olimpiji prisega na igralno številko 3, za zdaj pa se lahko pohvali le z dvema zadetkoma. A kakšnima! Prvič je strelsko zablestel 16. aprila. Takrat je na večnem derbiju v Stožicah zatresel mrežo Maribora. Ažbeta Juga je premagal z natančnim strelom z okrog 20 metrov. Olimpijo je popeljal v vodstvo, prevesil jeziček na tehtnici v korist zmajev in jih približal zmagi, s katero so si državni naslov zagotovili že pet krogov pred koncem prvenstva.

... in naslova državnega prvaka z Olimpijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida ... in naslova državnega prvaka z Olimpijo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekdanji up Porta, ki v svoji domovini ni nikoli zaigral v prvi, ampak zgolj v drugi ligi, kjer je zbral skoraj sto nastopov, je tako svoj strelski prvenec v članski konkurenci proslavljal na tekmi, ki velja za največji praznik slovenskega klubskega nogometa, hkrati pa je takratno četo Alberta Riere popeljala do zagotovitve kante. Olimpija je takrat zmagala z 2:0, zadel je še Admir Bristrić.

NK Olimpija David Sualehe
Sportal Zgodovinska evropska zmaga Olimpije v Stožicah

Prvi strelec Olimpije v konferenčni ligi

Po zadetku proti Mariboru je sledil nov daljši strelski post Sualeheja. Trajal je skoraj sedem mesecev, nato pa je 26-letni Portugalec znova izbral zelo posrečen trenutek za novo veselje. V četrtek se je vpisal v zgodovino kluba kot prvi nogometaš, ki je zatresel mrežo v skupinskem delu konferenčne lige. V igro je vstopil namesto Justasa Lasickasa v 75. minuti, ko je bil rezultat srečanja med prvakoma Olimpije in Ferskih otokov še začetnih 0:0.

V karieri je zbral več kot 160 nastopov, med strelce pa se vpisal le dvakrat: proti Mariboru za naslov prvaka Olimpije in proti Klaksviku za zgodovinsko prvo zmago v Evropi. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com V karieri je zbral več kot 160 nastopov, med strelce pa se vpisal le dvakrat: proti Mariboru za naslov prvaka Olimpije in proti Klaksviku za zgodovinsko prvo zmago v Evropi. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Zmaji so bili boljši. Pripravili so si številne priložnosti, eno izmed njih je kmalu po vstopu v igro zapravil tudi Sualehe, v 84. minuti pa je dobrih dva tisoč gledalcev v Stožicah norelo od navdušenja, saj je Olimpija končno zatresla mrežo Klaksvika. To je uspelo ravno Sualeheju, ki je z mojstrskim strelom z leve strani kazenskega prostora atraktivno premagal vratarja ferskih prvakov ter dosegel strelski prvenec v Evropi. Zmaji so si lahko oddahnili, igra je v nadaljevanju še bolj stekla, Olimpija je na koncu zmagala z 2:0, zadel je še Mustafa Nukić.

David Sualehe je v 75. minuti zamenjal Justasa Lasickasa. Devet minut pozneje je občinstvo v Stožicah spravil na noge, pisala se je zgodovina. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com David Sualehe je v 75. minuti zamenjal Justasa Lasickasa. Devet minut pozneje je občinstvo v Stožicah spravil na noge, pisala se je zgodovina. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Zgodilo se je podobno kot pred sedmimi leti proti Mariboru. Ko se med strelce vpiše Sualehe, torej zmaji doma zmagujejo z 2:0, navijači pa proslavljajo nekaj veličastnega.

Če bo obveljalo pri tej tradiciji, privrženci zeleno-belih že komaj čakajo, da bi Portugalec, rojen v Portu, zadel še kdaj. To bi namreč lahko pomenilo, da je Olimpija dosegla nov odmeven uspeh. Glede na to, da ga pogodba z ljubljanskim klubom veže do konca junija 2025, je pred njim še ogromno priložnosti za nov zgodovinski zadetek.

Njegovemu rojaku zmanjkalo le nekaj centimetrov

Dres Olimpije nosijo štirje portugalski nogometaši (Rui Pedro, David Sualehe, Jorge Silva in Diogo Pinto). To ne čudi, saj jih je prejšnji trener Joao Henriques zelo spoštoval, na njih pa računa tudi njegov naslednik Zoran Zeljković.

Rui Pedro je v prvem polčasu zatresel mrežo Klaksvika, a je bil malenkost prehiter, tako da je sodnik gol razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Rui Pedro je v prvem polčasu zatresel mrežo Klaksvika, a je bil malenkost prehiter, tako da je sodnik gol razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Strelsko najbolj izstopa Rui Pedro. Je najboljši strelec 1. SNL, le nekaj centimetrov pa mu je preprečilo, da ne bi med prvim polčasom dosegel veljavnega zadetka proti Klaksviku in tako postal strelec prvega zadetka Olimpije v konferenčni ligi. Čast je tako pripadla njegovemu rojaku Sualeheju.

NK Olimpija : Ludogorec Green Dragons
Sportal Kdo pravi, da je že konec evropskih sanj Olimpije?
Ne spreglejte