Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 8. 2017,
17.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Dare Vršič NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Indija Rene Mihelič

Nedelja, 27. 8. 2017, 17.05

6 let, 6 mesecev

Kje bo nadaljeval kariero najboljši nogometaš 1. SNL?

Dareta Vršiča vabijo na drugo stran sveta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Dare Vršič Maribor | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski reprezentant Dare Vršič po izteku pogodbe z mariborskim klubom še išče novega delodajalca. Z vijolicami ni našel skupnega jezika, potem ko se je zataknilo pri denarju. Medtem ko so se njegovi donedavni soigralci uvrstili v elitno ligi prvakov in si obogatili žepe, se Vršič spogleduje z možnostjo, da bi se odpravil v Indijo.

Kje bo nadaljeval kariero 32-letni zvezni igralec, ki je bil v prejšnji sezoni Prve lige Telekom Slovenije izbran za najboljšega nogometaša? Mariboru je z zadetki in podajami pomagal do 14. državnega naslova, po proslavljanju lovorike in krajših poletnih družinskih počitnicah pa se je lotil iskanja novega delodajalca.

Nogomet igra zaradi denarja

Vršič je že igral v tujini. Ima izkušnje iz Slovaške, Romunije in Avstrije, tako daleč, kot je Indija, pa še ni nastopal. | Foto: Sportida Vršič je že igral v tujini. Ima izkušnje iz Slovaške, Romunije in Avstrije, tako daleč, kot je Indija, pa še ni nastopal. Foto: Sportida "Spoznal sem, da še nisem prestar in da lahko še nekaj naredim v nogometu. Da lahko veliko pokažem tudi v tujini. Premorem dovolj kakovosti, samozavest je na najvišji ravni, zdaj popolnoma zaupam svojim sposobnostim. Če imaš to, se lahko zgodijo tudi takšni čudeži, da 32-letnemu nogometašu uspe dober prestop v tujino. Nogomet igramo zaradi denarja. Zakaj ne bi služil dobrega denarja?" je razmišljal pred tremi meseci, ko je prejel priznanje za najboljšega igralca 1. SNL.

Pogajanja z Mariborom so zašla v slepo ulico. Vijolice niso ponudile toliko denarja, kot bi si ga nogometaš iz Apač po svojem prepričanju zaslužil.

Treniral je na Štajerskem in čakal na konkretno ponudbo iz tujine, ki bi ga zadovoljila. Navezal je stike s ciprskim klubom Pafosom, ki ga vodi slovenski trener Luka Elsner, a dogovora niso sklenili.

Se bo pridružil Miheliču?

Atletico de Kolkata je že dvakrat osvojil indijsko prvenstvo (2014 in 2016). | Foto: Reuters Atletico de Kolkata je že dvakrat osvojil indijsko prvenstvo (2014 in 2016). Foto: Reuters Morda se bo odpravil v Indijo, kjer se zanj zanimajo trije klubi. Za Vršiča se zanimata tudi nekdanji prvak Chennaiyin, za katerega bo v novi sezoni igral tudi nekdanji kapetan Maribora Rene Mihelič, in Kerala Blasters. Nekdanji nogometaš Olimpije in Maribora naj bi ponudbi obeh klubov zavrnil. Na seznamu indijskih snubcev pa je še en klub, ki ga indijski mediji niso razkrili, ob tem pa namignili, da bi se lahko motivirani Slovenec kmalu preselil v Indijo.

Velika azijska država ima več kot milijardo prebivalcev, a se kljub veliki navezanosti na Združeno kraljestvo, s katerim je bila dolga leta v kolonialnem odnosu, ne more pohvaliti z bogato nogometno tradicijo. Leta 2014 je v želji po čim večji popularizaciji nogometa ustanovila indijsko superligo (ISL), ki je privabila kar nekaj bolj ali manj ostarelih zvezdnikov svetovnega nogometa. Italijan Alesandro del Piero, Francozi Robert Pires, David Trezeguet in Florent Malouda, Anglež David James in Šved Fredrik Ljungberg so bili del zgodovinskega projekta v Indiji.

Se bo trikratni očka z mlado družino preselil v prostrano deželo v Aziji? | Foto: Vid Ponikvar Se bo trikratni očka z mlado družino preselil v prostrano deželo v Aziji? Foto: Vid Ponikvar

Zaradi majhnega števila udeležencev - v tem letu se bo število klubov z osmih povzpelo na deset - indijsko prvenstvo traja le nekaj mesecev. Letošnjo se bo začelo v začetku oktobra in trajalo skoraj do konca koledarskega leta. Naslov bo branil Atletico de Kolkata, ki je bil kar nekaj let v tesnih odnosih s soimenjakom iz Madrida, za katerega nastopa tudi slovenski vratar Jan Oblak.

Nekdaj zvezdniki na Otoku, zdaj v Indiji

Dimitar Berbatov (desno) in Wes Brown (levo) sta se srečevala na Otoku, zdaj si služita denar v Indiji. | Foto: Reuters Dimitar Berbatov (desno) in Wes Brown (levo) sta se srečevala na Otoku, zdaj si služita denar v Indiji. Foto: Reuters Če bi se Vršič preselil v Indijo, bi naletel na kopico priznanih nogometašev, ki so se v starejših letih odločili za dokazovanje v mladi ligi.

Med njimi prevladujejo nogometaši z bogatimi izkušnjami iz angleške premierlige. To so Bolgar Dimitar Berbatov, Irec Robbie Keane in Anglež Wes Brown, v Indiji pa si bo po novem nogometni kruh služil tudi mladi Ganec Courage Pekuson, ki je v prejšnji sezoni branil barve Kopra.

Pred Vršičem, ki bo prihodnji mesec praznoval 33. rojstni dan, je tako pomembna odločitev. Za nekaj mesecev zamenjati evropske zelenice z indijskimi, kjer bi lahko izstopal po kakovosti, ali še naprej iskati novega delodajalca.

Ne spreglejte