Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 4. 2016,
9.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

NK Rudar NK Zavrč NK Maribor NK Maribor NK Krško NK Krka NK Koper NK Gorica NK Domžale NK Celje NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 2. 4. 2016, 9.19

6 let, 7 mesecev

Dan, ko si lahko Novaković in Eleke oddahneta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Večina prvoligaških dvobojev 27. kroga bo odigranih danes. Vodilna Olimpija se odpravlja v Novo mesto, kjer lahko za kratek čas prednost pred Mariborom poviša na sedem točk. Vijolice čaka zahtevno gostovanje v Novi Gorici. V Velenju bo pozornost plenil lokalni derbi …

Krka – Olimpija, v soboto ob 15.00

Olimpija je znova favorit. V takšni vlogi je v Novem mestu v zadnjih treh sezonah gostovala že petkrat, a se zmage veselila le enkrat. Na štadionu Portoval težko osvaja točke, tako da velja za enega najbolj neugodnih prizorišč, kar si jih je mogoče zamisliti v Prvi ligi Telekom Slovenije. Današnji obračun prinaša spopad za točke, ki jih Olimpija nujno potrebuje v boju za naslov prvaka, Krka pa za obstanek. Spet bo vroče. Tribune novomeškega štadiona, najmanj udobnega v prvi ligi, bodo polne. Prihaja vodilno moštvo, v katerem ne manjka aktualnih, nekdanjih in prihodnjih reprezentantov. Ko je Olimpija na Portovalu zmagala prvič in zadnjič (lani je v jesenskem delu zmagala s 3:1), se je z dvema zadetkoma izkazal Miha Zajc.

"Naša glavna naloga bo, da od samega začetka tekmecu vsilimo svoj ritem igre. Če nam to uspe, bo pot do zmage bistveno lažja," sporoča strateg zmajev Marko Nikolić, njegov stanovski kolega pri Krki Andrej Kastrevec pa hrabro dodaja: "Proti Olimpiji gremo seveda na zmago, saj se zavedamo, da zmaji ne morejo priti v Novo mesto in igrati ter prevladovati vseh 90 minut. Tako močna Olimpija še ni, ima pa nekaj odličnih posameznikov, na katere bomo morali še posebej paziti." Med njimi je opozoril tudi na Nigerijca Blessinga Elekeja, ki še čaka na strelski prvenec v dresu Olimpije.

Zaradi kazni bo pri gostiteljih manjkal mladi dalmatinski branilec Luka Bogdan, gostje pa bodo pogrešali obrambnega stebra Nemanjo Mitrovića.

Gorica – Maribor, v soboto ob 16.55

Leta 2016 na slovenskih prvoligaških zelenicah nista izgubila le vodilna Olimpija in Gorica. Vrtnice so v štirih spomladanskih krogih enkrat zmagale in trikrat remizirale, zdaj pa prihaja tekmec, ki ga zanimajo le tri točke. Mariborčani so jeseni že osvojili Novo Gorico. Takrat se je slovenski javnosti prvič predstavil hrvaški strateg Krunoslav Jurčić, ki se je po prvem letošnjem porazu s Celjani poslovil od štajerske prestolnice. Nasledil ga je Darko Milanič, ki je v bogati karieri deloval tudi v mestu vrtnic in bo skušal danes prelisičiti dobrega znanca Mirana Srebrniča. To bo derbi kroga, saj bo četrtouvrščena Gorica gostila drugouvrščene vijolice, ki želijo ubraniti naslov, a za Olimpijo zaostajajo štiri točke.

Na strelski prvenec v letu 2016 čaka tudi Milivoje Novaković. | Foto: Na strelski prvenec v letu 2016 čaka tudi Milivoje Novaković.

"Za tekmo smo še bolj motivirani, saj Maribora dolgo nismo premagali. Srčno si želimo polnega štadiona," je izrazil željo nogometaš Gorice Tine Kavčič, ki bo zaradi kazni v postavi pogrešal Uroša Celcerja. Štirikratni državni prvak je Mariborčane nazadnje ugnal pred dobrimi peti leti, nato pa na 19 srečanjih ostal brez zmage. V Novi Gorici se obeta nova priložnost za prvi zadetek Milivoja Novakovića. Nasprotnikova vrata so zanj kot zakleta, zapravil je številne imenitne priložnosti, na zadnji reprezentančni tekmi v Belfastu pa zastreljal celo strel z bele točke. V boljši strelski formi je mladi reprezentant Gregor Bajde, ki je v ponedeljek zatresel mrežo irskih sovrstnikov. Obramba Gorice bo morala tradicionalno dobro paziti tudi na kapetana Marcosa Tavaresa, ki je pred dnevi praznoval 32. rojstni dan. Zaradi kartonov bo srečanje v Športnem parku preskočil Dare Vršič.

Rudar – Celje, sobota ob 19.00

Šaleško-savinjski derbi je že od nekdaj poln energije, saj velja za prestižno srečanje dveh lokalnih tekmecev. Tokrat bo še posebej naelektren, saj v jubilejni 70. izvedbi prinaša zlate točke. Kdor bo zmagal, bo opravil ogromno delo v boju za obstanek. V tej sezoni je položaj pri dnu razpredelnice Prve lige Telekom Slovenije izenačen kot že dolgo ne. Od šestouvrščenega Celja do zadnjega Krškega ekipe ločijo le tri točke. V Velenju bi radi še naprej spremljali prvoligaške tekme. Igralci skušajo odmisliti finančne težave, s katerimi se spopada klub in se jih trudi v najkrajšem mogočem času odpraviti, a pri tem doživlja številne udarce.

Leon Črnčič je prepričan, da bodo na današnjem lokalnem derbiju odločale malenkosti. | Foto: Leon Črnčič je prepričan, da bodo na današnjem lokalnem derbiju odločale malenkosti.

"Odločale bodo malenkosti, mi pa bomo naredili vse, da se bodo te malenkosti obrnile v našo korist. Na tekmo vabim vse navijače, da nam stojijo ob strani in da skupaj premagamo Celje," sporoča nekdanji mladi reprezentant Leon Črnčič. V njegovi ekipi ne bo treh kaznovanih igralcev. Manjkali bodo Stjepan Babić, Klemen Bolha in prvi vratar Matej Radan, namesto katerega se bo v vratih predstavil Matic Čretnik. Trener Jernej Javornik noče jadikovati, za boljšo voljo je poskrbel remi na prijateljski tekmi z madžarskim drugoligaškim klubom ZTE v reprezentančnem premoru.

Celjani nimajo težav s kartoni. V ekipo se vrača Hrvat Marko Pajač, v knežje mesto pa se je poln pozitivnih občutkov vrnil novopečeni članski reprezentant Blaž Vrhovec. Kapetan celjskega moštva napoveduje boj za zmago na štadionu Ob jezeru. Če bi se to uresničilo, bi se izbranci Iztoka Kapušina nekoliko oddaljili od zgoščene skupine klubov, največjih kandidatov za izpad. Proti nekdanjemu klubu je poln pričakovanj tudi napadalec Matej Podlogar.

Domžale – Krško, sobota ob 19.00

Elsnerjeva četa je z dvema zaporednima zmagama našla ritem, s katerim lažje drži korak z drugouvrščenimi Mariborčani. Domžalčani za vijolicami zaostajajo pet točk. Danes v mesto ob Kamniški Bistrici prihaja zadnjeuvrščeno Krško, ki je po odličnem vstopu v leto 2016 padlo v rezultatsko krizo in na zadnjih dveh nastopih ostalo brez točk. Gostitelji se bodo v lov na zmago podali tudi z Maticem Črnicem, ki je v ponedeljek v Belfastu debitiral v dresu članske izbrane vrste. Letos je v 1. SNL dosegel dva zadetka, tako da si še s šestimi prvoligaškimi znanci deli prvo mesto na lestvici strelcev. Mariborčan je v tej sezoni zadel v polno sedemkrat. Toliko golov je v domžalskem dresu dosegel le še mladi Hrvat Antonio Mance. "Že v uvodnih minutah moramo začeti s polno paro, vršiti pritisk in zmagati," opozarja francoski vratar Axel Maraval.

Članski reprezentant Matic Črnic je s sedmimi zadetki najboljši strelec Domžal v tej sezoni. | Foto: Članski reprezentant Matic Črnic je s sedmimi zadetki najboljši strelec Domžal v tej sezoni.

Pri gostih iz Posavja bosta manjkala kaznovana Jure Petric in Gregor Sikošek. Krčani so med reprezentančnim premorom odigrali tudi prijateljski dvoboj s Kekovo Rijeko in po sanjskem prvem polčasu vodili z 2:0 (v polno sta zadela Enis Đurković in Luka Pavić), nato pa je hrvaški podprvak po preobratu zmagal s 4:2. To je dobra napoved za srečanje v Domžalah, saj se Krško v prvi ligi otepa težav z doseganjem zadetkov. Nanj čaka že 207 minut.

Zavrč – Luka Koper, nedelja ob 16.55

V Halozah bo slovesno, saj se bodo "domov" vrnili trije nekdanji člani Zavrča, ki so se pozimi odločili za selitev na Obalo. To so Zlatan Muslimović, Toni Datković in Albert Riera. Nekdanji španski reprezentant je odpravil poškodbo, tako da bo kandidiral za nastop v zaselku ob slovensko-hrvaški meji, kjer je nastopal v jesenskem delu. Koprčane bo prvič v 1. SNL kot samostojni trener vodil Milan Obradović. Nekdanji pomočnik Slavka Matića odlično pozna Haložane, saj je skupaj z nekdanjim "šefom" v Zavrču deloval sredi jeseni. Ko je takrat pomagal Matiću, Zavrč na sedmih tekmah ni izgubil niti enkrat.

Hrvat Toni Datković je prve prvoligaške izkušnje v Sloveniji nabiral v dresu Zavrča. | Foto: Hrvat Toni Datković je prve prvoligaške izkušnje v Sloveniji nabiral v dresu Zavrča.

Pri gostiteljih, ki po zadnji zmagi v Krškem izžarevajo boljšo voljo, bosta manjkala Ed Kevin Kokorović in mladi slovenski reprezentant Aleks Pihler. V tej sezoni sta skupaj zbrala že 16 rumenih kartonov.

Ne spreglejte