Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

špansko prvenstvo el clasico Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Petek, 2. 12. 2016, 10.25

6 let, 6 mesecev

Davčna utaja Portugalca?

Cristiano Ronaldo pred el clasicom v težavah. Je res "skril" 36 milijonov evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španske davčne oblasti so začele preiskovati tudi (ne)plačevanje davkov superzvezdnika madridskega Reala Cristiana Ronalda, ki naj bi "skril" blizu 36 milijonov evrov. Portugalski nogometaš naj bi denar, ki ga je prejemal od multinacionalk za pokroviteljstvo, nakazoval v podjetje na Irskem, da bi se izognil plačilu davkov.

Portugalec Cristiano Ronaldo se pripravlja na veliki derbi španskega prvenstva. Real bo v soboto gostoval pri Barceloni. El clasico se bo začel ob 16.15, evropski prvak pa ima pred branilcem španskega naslova na prvoligaški razpredelnici šest točk prednosti.

Časopis El Confidencial je poročal, da je Cristiano Ronaldo dlje časa izkoriščal marketinško podjetje Multisports&Image Managment (MIM), ki je nastalo leta 2004 v Dublinu, ter prek Irske dobil denar, ki ga je prejemal od velikih svetovnih podjetij. Irska ima namreč najnižjo davčno stopnjo za korporacije v Evropi, ki znaša 12,5 odstotka.

Davčne oblasti bodo preiskale njegove račune

Portugalec v tej sezoni z Realom brani naslov evropskega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Portugalec v tej sezoni z Realom brani naslov evropskega prvaka. Foto: Vid Ponikvar Ustanovitelj podjetja MIM je odvetnik Andy Queen, ki neposredno ni povezan z Ronaldom, vendar El Confidencial pravi, da je v dokumentih, ki jih je objavil Football Leaks, jasno razvidno, da ima MIM od leta 2012 pravico koristiti njegove osebnostne pravice - Ronaldovo ime, izjave, podpis, biografske podatke, fotografije in videoposnetke.

Španski časopis Marca navaja, da bodo španske davčne oblasti preiskale davčne račune in preverile, ali se je Ronaldo s pomočjo MIM izognil plačilu davka.

Portugalcu grozi, da bo moral naknadno odšteti okrog 43,5 odstotka davka od zaslužka. Če se bo izkazalo, da je Ronaldo, ki naj bi v letih 2013 in 2014 tudi na Portugalskem utajil zajeten kupček denarja, prek MIM res "skril" blizu 36 milijonov evrov neplačanih davkov, bo moral na sodišču kazensko odgovarjati za davčno utajo.

Ronaldo ima med drugim sklenjene pogodbe z Nikejem, KFC-jem, Toyoto, Konamijem in Unileverjem.

V druščini zvezdnikov Barcelone

Portugalski as je zadnji nogometaš iz španskega klubskega velikana, ki je pod drobnogledom zaradi davčnih utaj.

Lionel Messi je bil poleti obsojen davčne utaje, a ni šel v zapor. | Foto: Reuters Lionel Messi je bil poleti obsojen davčne utaje, a ni šel v zapor. Foto: Reuters

Sodišče denimo preganja ali je preganjalo zvezdnike Barcelone Lionela Messija, Neymarja, Javierja Mascherana in Samuela Eto'oja.

 

Ne spreglejte