Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 12. 2015,
9.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije Brdo pri Kranju

Sreda, 16. 12. 2015, 9.53

8 let, 1 mesec

Čeferin v dilemi: zaslužiti, a tudi preseliti Katančevo četo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska nogometna reprezentanca bi se lahko junija pomerila z zvenečim tekmecem, ki ga močno zanimajo priprave v novem centru na Brdu pri Kranju. Nogometna zveza Slovenije se je znašla pred dilemo.

Katančeva četa bo v nogometno leto 2016 uradno vstopila 23. marca, ko se bo na Bonifiki na prijateljskem dvoboju pomerila z Makedonijo. Slovenska reprezentanca še čaka na prvo zmago nad Makedonci, ki jih je pred leti vodil tudi Srečko Katanec. Do zdaj je z njimi odigrala tri prijateljske tekme in še vedno ostala praznih rok.

Pet dni pozneje bo slovenska izbrana vrsta odpotovala v Belfast, kjer jo bo pričakala udeleženka EP 2016 Severna Irska. Slovenski nogometaši se bodo tako pomerili s predstavnikom otoškega nogometa, s katerim se bodo pogosteje srečevali tudi v kvalifikacijah za SP 2018, saj so se znašli v skupini z Anglijo in Škotsko.

Slovenska reprezentanca bo do začetka kvalifikacij za SP 2018 odigrala tri prijateljske tekme. Dva tekmeca sta že znana, tretji še ne. Potekajo še dogovori, zato vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS) noče razkriti kandidatov. "Pogovarjamo se z dvema velikima reprezentancama, a dokler ni vse dogovorjeno, si ne upam povedati, za koga gre. Na vsak način bo naša reprezentanca junija odigrala vsaj eno spektakularno tekmo. Morda v Sloveniji, morda tudi ne," je bil namenoma skrivnosten predsednik krovne zveze Aleksander Čeferin.

Najprej bi se pripravljali v Sloveniji, nato odigrali še tekmo

O imenih morebitnih tekmecev, sploh tistega, ki bi prišel v poštev za junijsko prijateljsko tekmo na slovenskih tleh, ni hotel govoriti. Je pa spregovoril o dilemi, s katero se srečuje v zadnjih dneh in je povezana s tem, kdo bi junija uporabljal pred kratkim zgrajeni Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju.

"Velika reprezentanca, ena od največjih v Evropi, se zanima za junijske priprave v centru na Brdu pri Kranju, po katerih bi odigrala še tekmo s Slovenijo. Težava je, ker se v tem primeru naša reprezentanca ne bi mogla pripravljati tukaj. To je velika dilema. Po eni strani bi lahko nekaj zaslužili in naredili velik medijski dogodek, po drugi strani pa je podcenjevalno do svoje reprezentance, da jo zaradi nekih finančnih koristi preseliš iz lastnega centra za trening. Tukaj imamo veliko dilemo," je dodal predsednik. Dogovori še potekajo, tako da bo dilema v bližnji prihodnosti odpravljena.

Mogoča sta le dva scenarija. Ali bo Slovenija junija gostila močno evropsko reprezentanco na domačih tleh in ji dovolila, da se pripravlja na Brdu pri Kranju, ali pa bo dogovor padel na neplodna tla in se bo Katančeva četa odločila za drugo možnost, ki vključuje gostovanje.

Evropa navdušena nad pridobitvijo na Gorenjskem

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjih mesecih že večkrat preizkusila nacionalni center na Brdu pri Kranju. Zelo je zadovoljna s pogoji za delo. Če bi se krovna zveza odločila za možnost, da v nogometno oazo sredi Gorenjske povabi evropsko nogometno velesilo, bi se morala Katančeva četa v zameno za dobiček in promocijo Slovenije v tujini za nekaj časa preseliti drugam.

V prejšnjih letih, zlasti pred dvoboji v Ljudskem vrtu, je bila nastanjena na Ptuju, trenirala pa v bližnjem nogometnem središču v Kidričevem, tako da se ena izmed preverjenih možnosti "prisilne" selitve ponuja kar sama.

Predsednik Čeferin uvršča nogometni center na Brdu pri Kranju med najlepše v Evropi, podobno razmišljajo tudi gostje NZS, ki so si ga ogledali v živo. "Predstavniki Uefe in Fife so nad njim navdušeni," zatrjuje predsednik NZS, ki ga spomladi 2016 čaka še prijetna obveznost, ko bo slavnostno odprl nacionalni pripravljalni center, dogodek pa bodo obiskali tudi vodilni funkcionarji Fife in Uefe.

Za zdaj so ga uporabljali le slovenski nogometaši, leta 2016 pa naj bi njegov prag prestopili tudi tuji kandidati, tako klubi kot tudi reprezentance. Takšen je tudi namen krovne zveze, ki želi z omenjeno dejavnostjo zaslužiti. O tem, kako bo "poslovala" junija, se še ni odločila.

Ne spreglejte