Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

3

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Reforme pri Evropski nogometni zvezi (Uefa)

"Čeferin je v šestih mesecih naredil več kot Platini v osmih letih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

3

NZS novoletna prireditev Aleksander Čeferin | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Potem ko je prejšnji teden izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, potrdil nekaj predlogov reform, med drugim o omejitvah mandatov ključnih mož pri Uefi, je to večinoma naletelo na odobravanje javnosti in organizacij, ki se bojujejo za integriteto v športu.

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki ga je nasledil Radenko MIjatović, se je septembra na presenečenje mnogih zavihtel na čelo Evropske nogometne zveze (Uefa). Po napovedih se zavzema za  reforme v tej ugledni, a hkrati v bližnji preteklosti tudi s škandali omadeževani inštituciji.

Podpora pri reformah

Ena od organizacij, zadovoljnih z reformami, je tudi Siga (Sport Intergity Global Alliance). To so ustanovili lani in je, kot pravijo pri Sigi, edina, ki vključuje šport, vlade, akademike, mednarodne organizacije, sponzorje, poslovneže, lastnike televizijskih in drugih pravic, nevladne organizacije in druge, in to z vsega sveta. Njen cilj je med drugim vzgajati večjo integriteto v športu.

"Siga pozdravlja nedavne vesti, da je IO Uefe soglasno podprl niz reform za boljše delovanje in za dobro evropskega nogometa ter integritete športa. Ti predlogi odražajo Sigine standarde glede dobrega vodenja. Siga bi z veseljem sodelovala z Uefo in jo podprla na tej poti reform," so na svoji spletni strani zapisali pri Sigi.

Na Uefi se obetajo spremembe. | Foto: Reuters Na Uefi se obetajo spremembe. Foto: Reuters

Čeferin vs. Platini

"Napredek Uefe kaže, da so še vodje s podobnimi načeli, kot so naša, zavezani k zaščiti integritete v športu, ki jih resno zanima prihodnost," so še dodali pri Sigi. Glede dosedanjega in prihodnjega dela Aleksandra Čeferina je optimističen tudi eden od uglednih nogometnih piscev oziroma novinarjev, Anglež Keir Radnedge, avtor 33 športnih knjig, biografij, enciklopedij, sicer pa zdajšnji in nekdanji sodelavec številnih uglednih televizijskih in radijskih postaj, časnikov in revij.

Radnedge, tudi predsednik nogometne komisije pri Mednarodnem združenju športnih novinarjev (AIPS), je že primerjal Čeferinovo dosedanje delo na Uefi z delom njegovega predhodnika, Francoza Michela Platinija. "Čeferin je v šestih mesecih naredil več za reforme, kot je Platini v osmih letih," je na Twitterju zapisal Radnedge.

IO Uefe je sicer prejšnji teden med drugim potrdil predlog, ki bi predsedniku Uefe in članom izvršnega odbora delovanje omejil na največ tri štiriletne mandate. Predlagane reforme izvršnega odbora mora potrditi še kongres Uefe, ki bo 5. aprila v Helsinkih.

Giani Infantino si na SP želi več ekip iz Azije in Afrike. | Foto: Sportida Giani Infantino si na SP želi več ekip iz Azije in Afrike. Foto: Sportida

Koliko mest bo imela Evropa?

Čeferin je prejšnji teden poudaril še, da si Uefa želi več kandidatov za organizacijo evropskega prvenstva leta 2024. Rok se izteče 3. marca, edini kandidat pa za zdaj ostaja Nemčija. Uradno bodo prireditelja izbrali septembra.

Predstavniki IO Uefe so prejšnji teden čas namenili tudi zahtevi, da bi na po novem razširjenem svetovnem prvenstvu na 48 ekip imela Evropa vsaj 16 predstavnikov. Predsednik Čeferin je šel še dlje in izrazil tudi zahtevo, da bi vsaka od evropskih ekip igrala v svoji od 16 predtekmovalnih skupin, saj je prepričan, da bi se prav vse lahko zavihtele v drugi krog.

Gianni Infantino, novi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bi rad videl, da bi več mest dobile reprezentance iz Afrike in Azije, zato se obeta zanimiv boj. Končna odločitev o razporeditvi števila mest na SP bo bržčas znana na majskem kongresu v Manami.

 

Ne spreglejte