Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 7. 2012,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 11.30

8 let

Casillas navdušen nad Italijo (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mesec nogometnih užitkov na Poljskem in v Ukrajini bo sklenjen s finalom med Španijo in Italijo. Oba selektorja sta polna hvale na račun tekmeca. Del Bosque pričakuje enakovredno tekmo.

Finale med Španijo in Italijo ni samo obračun med ''rdečo furijo'' in ''azzurri''. Prinaša spopad dveh motorjev in izjemnih mislecev na sredini igrišča, Xavija in Andree Pirla, dveh izjemnih kapetanov, ki spadata med najboljše vratarje 21. stoletja, Ikerja Casillasa in Gianluigija Buffona, obeta se tudi nevsakdanja strateška bitka med dokazanima vojskovodjama, obema selektorjema. Na tem prvenstvu še nista doživela poraza. Če ga bosta drevi, bo to v najbolj neprimernem trenutku. ''Ne smemo se bati Špancev. V finalu ne pričakujemo, da bomo napadli in stiskali tekmeca od prve do zadnje minute, a ko bo nastopila prava priložnost, bomo naredili vse, da odigramo naš nogomet. Takšnega, kot znamo,'' sporoča Cesare Prandelli. Blizu španskega skalpa je bil že na tekmi skupinskega dela v Gdansku, ko je imel nekaj minut v žepu celo vodstvo proti branilcem naslova. Drevi pričakuje podobno postavitev aktualnih svetovnih prvakov. Nič ga ne bi presenetilo, če bi španski selektor ponovno na klopi pustil vse klasične napadalce. ''Pričakujem hrabro Španijo, ki bo zadrževala žogo, a tudi na nas izvajala pritisk. Na tem prvenstvu je prejela najmanj zadetkov, in, tudi če ne igra s pravim napadalcem, je vedno v stanju, da lahko naredi višek prostora,'' se španskih nevarnosti zaveda nekdanji trener Fiorentine, ki je na Apeninskem polotoku po šokantnih rezultatih v JAR (2010) končno poskrbel za prebujeno nogometno evforijo.

Španija ostaja zvesta slogu in filozofiji

Proti največji favoritinji prvenstva ne bo lahko. Da ima opravka z najbolj zahtevnim tekmecem, dokazujejo številne pohvale, ki pred finalom iz Prandellijevih ust kar dežujejo na španski naslov. ''Španija dokazuje, da je najboljša reprezentanca na svetu. Je zvesta svojemu slogu in filozofiji. Njeni igralci igrajo skupaj že vrsto let. Dosegajo izredne uspehe, kar dokazuje, da ne premorejo le tehničnega znanja, pač pa da med njimi vladajo pravi odnosi. Španija tudi ne igra dolgočasno. Druge ekipe se je bojijo in proti njej igrajo obrambno, a Španija še vedno zmaguje. Torej tudi to ne pomaga,'' je namignil načrt, s katerim bi se lahko drevi lotil španskih velemojstrov. Italijanom bi lahko pomagalo tudi zgodovinsko dejstvo, da skoraj vedno, ko odidejo na tekmovanje brez bremena favorita, a tudi (zaradi afer) z dodatnim glavobolom, pridejo zelo daleč. Se lahko po šampionskih letih 1982 in 2006 izpiše nova pravljica slovenskih zahodnih sosedov, tako opevanih ''ljubiteljev stav''? Christian Maggio se vrača po odsluženi kazni rumenih kartonov in bo kandidiral za mesto na desnem bočnem položaju. Antonio Cassano je v polfinalu na tekmi z Nemčijo dobil boleč udarec v koleno, a naj bi bil za ''dvoboj vseh dvobojev'' nared.

Del Bosque se ne obremenjuje s preteklostjo

Španijo lahko skrbi podatek, da na največjih tekmovanjih (EP ali SP) po rednem delu ali pa podaljških sploh še ni ugnala Italije. Selektor ''rdeče furije'' se s tem vendarle ne obremenjuje. ''Italija je bila že štirikrat svetovni prvak, mi smo pred štirimi leti postali evropski prvaki. Lepo in prav, to je lepa zgodovina, a zdaj moramo gledati le na sedanjost. Menim, da smo bili na tem tekmovanju zelo podobni. Z Italijo smo igrali v isti skupini in remizirali, v izločilnem delu smo oboji že zmagali po 11-metrovkah, pri tem pa sta tako Pirlo kot Ramos uporabila 'Panenko'. Imamo tudi podoben slog igranja, tako da med Španijo in Italijo ni veliko razlike,'' je Vicente del Bosque poveličal letošnjo špansko-italijansko rapsodijo na poljsko-ukrajinskih zelenicah. Nad italijanskim slogom je navdušen tudi španski kapetan Iker Casillas, ki na Euru ni prejel zadetka že 491 minut.

''Italija je na tem turnirju vedno boljša. Dobra je bila že proti nam v prvi tekmi, nato pa le še napredovala, tako da bo v finalu spoštovanja vreden tekmec. Če bi tako kot Italija igrala še katera izmed drugih reprezentanc, bi se verjetno prebila v finale. Italija si je to zaslužila,'' razmišlja španski selektor. Se bo spet odločil za ''preverjeno'' formacijo 4-6-0, v kateri bo Cesc Fabregas nastopil v vlogi namišljenega napadalca ali pa bo izpolnil napoved, ki jo je v soboto zaupal nekaterim španskim medijem in dejal, da bo zaigral izrecno napadalno z več napadalci? Del Bosque se zaveda, kje so Italijani najbolj močni. ''V zvezni vrsti diktirata ritem Pirlo in de Rossi,'' je poudaril in dodal, da ga spremlja občutek, da bo finale postregel z vrhunsko in enakovredno predstavo obeh finalistov. Pa naj zmaga boljši!

Ne spreglejte