Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 11. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Kevin Kampl Bayer Leverkusen Bayern München Carlo Ancelotti nogomet

Petek, 25. 11. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Derbi nemškega prvenstva med Bayernom in Bayerjem

Carlo Ancelotti se boji novega spodrsljaja, prihaja Kevin Kampl

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Mats Hummels | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bayern München je v slabi formi in trepeta pred novim spodrsljajem. V soboto ga čaka derbi 12. kroga nemškega nogometnega prvenstva. V goste prihaja Bayer Leverkusen s slovenskim reprezentantom Kevinom Kamplom.

Bayern München – Bayer Leverkusen

Štadion Allienz arena v Münchnu, sobota ob 18.30, 12. krog nemškega prvenstva. Sodnik: Marco Fritz (Nemčija).

Verjetni začetni enajsterici:
Bayern München: Neuer; Alaba, Hummels, Martinez, Lahm; Alcantara, Alonso, Kimmich; Ribery, Lewandowski, Müller.
Bayer Leverkusen: Leno; Wendell, Toprak, Tah, Henrichs; Brandt, Baumgartlinger, Aranguiz, Kampl; Volland, Hernandez.

Najprej je z 1:1 v prvenstvu pred domačimi navijači remiziral s Hoffenheimom, potem je prejšnji konec tedna doživel še prvenstveni poraz na derbiju v Dortmundu, Borussia ga je premagala z 1:0, za nameček je sredi tedna doživel še šok v ligi prvakov. V Rostovu je izgubil proti slovenskemu reprezentantu Mihi Mevlji in soigralcem, kar je pomenilo, da je izgubil možnosti za prvo mesto v skupini D.

Zdaj Bavarce, ki v prvenstveni krog prvič po 14 mesecih ne vstopajo z vrha lestvice, čaka nov zahteven preizkus. V goste prihaja udeleženec lige prvakov Bayer Leverkusen s še enim slovenskim reprezentantom na čelu. S Kevinom Kamplom, ki je v zelo dobri formi. Na zadnjih treh tekmah, dveh v ligi prvakov in eni v prvenstvu, je prispeval dva zadetka in podajo.

Zvezdnik slovenskega in tudi nemškega nogometa bo tekmo seveda začel v prvi postavi gostov, pri katerih bo zelo nevaren tudi napadalec Javier Hernandez. Mehičan je v tej sezoni zabil sedem golov, a mreže nasprotnikov ni zatresel že nekaj časa.

Bayern je v krizi, Bayerju ne gre najbolje

Bo Kevin Kampl potrdil dobro formo? | Foto: Reuters Bo Kevin Kampl potrdil dobro formo? Foto: Reuters Bayern, ki je z naskokom prvi favorit za naslov prvaka in je bil najboljši v zadnjih štirih sezonah, je trenutno na drugem mestu. Za Leipzigom, ki je največje presenečenje, zaostaja tri točke.

Bayerju gre veliko slabše. V enajstih tekmah je zbral vsega 16 točk in je šele osmi. Mnogo nižje, kot so v Leverkusnu pričakovali.

Bayern ima nekaj težav s poškodbami. Zagotovo ne bo mogel računati na mladega francoskega napadalca Kingsleyja Komana, ki je poškodovan, verjetno ne bo nastopil niti izkušeni nemški branilec Jerome Boateng. Pri Bayerju bodo pogrešali napadalca Karima Bellarabija in vezista Larsa Benderja.

Bayer lahko samozavest krepi s pogledom na preteklost. Proti Bayerju je bil v zadnjem času zelo uspešen. V zadnjih osmih medsebojnih obračunih je petkrat zmagal, dvakrat remiziral in le enkrat izgubil. Zgodilo se je v 31. krogu prvenstvene sezone 2014/15, ko je v Leverkusnu klonil z 0:2.

Nekaj zanimivosti pred derbijem med Bayernom in Bayerjem:

  • Nazadnje, ko je Bayern odigral prvenstveno tekmo, pred katero ni bil na vrhu lestvice, je v 6. krogu pretekle sezone s 5:1 odpravil Wolfsburg. To je bila tekma, v kateri je Robertu Lewandowskemu uspel velik podvig. Poljak je na igrišče vstopil s klopi in zabil kar pet golov v devetih minutah.

  • Bayern ima v povprečju drugo najstarejšo ekipo v nemški ligi. Bayer se ponaša z drugo najmlajšo.

  • Odkar je leta 2013 okrepil Bayern, je najboljši strelec Münchenčanov Lewandowski zabil že 81 golov za Bavarce, a še nikoli ni zatresel mreže Bayerja.

  • Bayer Leverkusen je v tej sezoni izgubil že pet tekem. Lekarnarjem se že od sezone 1982/83 ni zgodilo, da bi doživeli toliko porazov v tako zgodnji fazi sezone.

  • Vratar Bayerna Manuel Neuer nima najboljših spominov na Bayer. Proti moštvu iz Leverkusna je izgubil devetkrat. Proti nobenemu izmed drugih klubov ni izgubil tolikokrat.

Carlu Ancelottiju, ki je na klop Bayerna sedel poleti, v zadnjem obdobju ni do smeha. | Foto: Reuters Carlu Ancelottiju, ki je na klop Bayerna sedel poleti, v zadnjem obdobju ni do smeha. Foto: Reuters

Oba trenerja trdita, da Bayern ni v krizi

"Tekma proti Bayerju je lepa priložnost, da pokažemo, kaj zmoremo. Želimo igrati dobro in zmagati," pred derbijem pravi trener Bayerna Carlo Ancelotti. "Smo dobro pripravljeni, a imamo težave v glavah. Taktično moramo igrati bolje. V zadnjem času smo nasprotnikom puščali preveč priložnosti. To moramo popraviti," pravi Italijan, ki se lahko pohvali s tremi naslovi evropskega prvaka. Dva je osvojil z Milanom, enega je prinesel Real Madridu.

"Bayern ni v krizi. Proti Borussii je bil boljši večji del tekme, proti Rostovu prav tako. Včasih se zgodi, da izgubljaš, čeprav igraš zelo dobro. Čaka nas tekma proti eni izmed najboljših ekip v Evropi. Morali se bomo pošteno potruditi, če želimo priti do pozitivnega rezultata," pred tekmo v Münchnu pravi trener Bayerja Martin Schmidt. "Proti Bayernu smo v zadnjem obdobju odigrali nekaj dobrih tekem. Upam, da bo tudi tokrat tako in bomo po zadnjem sodnikovem žvižgu zadovoljni," je še sporočil.

Ne spreglejte