Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
18.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zdravko Mamić Zoran Mamić

Sreda, 15. 7. 2015, 18.55

7 let, 12 mesecev

Brata Mamić zapustila pripor ob plačilu varščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunajobravnavni senat zagrebškega sodišča je sprejel varščine, ki so jih v zameno za obrambo s prostosti ponudili znani hrvaški nogometni delavci Zdravko in Zoran Mamić ter Damir Vrbanović.

Vodilni dvojček zagrebškega nogometnega moštva Dinamo, brata Zdravko in Zoran Mamić, ter izvršni direktor Hrvaške nogometne zveze (HNS) Damir Vrbanović so pred kratkim skupaj ponudili 7,5 milijona kun (987.000 evrov) varščine, a je sodišče znesek zvišalo na 12 milijonov kun (1,58 milijona evrov).

Že nekaj ur po odločitvi sodišča so nakazali potreben denar, ki naj bi ga zagotovili njihovi prijatelji, ter malo po 18. uri zapustili zapor v Remetincu. Zdravko Mamić je moral nakazati sedem milijonov kun (921.000 evrov) varščine, njegov brat Zoran štiri milijone kun (526.000 evrov), Vrbanović pa milijon kun (131.500 evrov). Sodišče je sicer zavrnilo predlog, da bi kot varščino zastavili hišo Zorana Mamića, ki je ocenjena na 20 milijonov kun (2,63 milijona evrov).

Zdravko Mamić je pred številnimi novinarji, ki so jih pričakali pred zaporom, izrazil prepričanje, da bosta z bratom dokazala svojo nedolžnost. Kot je dejal, se bodo borili za pravice osumljencev, ki ne smejo govoriti o svoji plati zgodbe ali o podrobnostih preiskav proti njim, medtem ko lahko mediji oblikujejo različne konstrukcije, kot je tudi v njegovem primeru.

Med pričami tudi znani nogometaši?

Osumljeni se bodo branili s prostosti pod pogojem, da ne bodo vplivali na priče ali ponovili kaznivih dejanj, katerih jih bremenijo. V nasprotnem primeru bodo morali znova v pripor in bodo ostali brez varščin. Neuradno naj bi bila med več deset pričami tudi znana hrvaška nogometaša Luka Modrić in Dejan Lovren, ki sta nekoč igrala za Dinamo, ugibajo hrvaški mediji.

Prvoobtoženi delavec davčne uprave Milan Pernar je zaradi suma sprejemanja podkupnine prvi od četverice končal v zaporu v Remetincu, a se na odločitev o priporu ni pritožil niti ni zahteval izpustitve ob varščini. Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Vrbanovića, ki je bil dolgoletni direktor Dinama, ter Pernarja, da sta skupaj z bratoma Mamić oškodovala Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijona evrov), državni proračun pa vsaj za 12,4 milijona kun (1,6 milijona evrov). Malverzacije naj bi se dogajale šest let.

Brata Mamić sta zanikala odgovornost za omenjena kazniva dejanja, preko svojih odvetnikov pa sta sporočila, da ne nameravata odstopiti s položajev v Dinamu.

Ne spreglejte