Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

liga prvakov Real Madrid Atletico Madrid Branko Oblak Mladen Rudonja Marijan Pušnik Gregor Židan Dejan Stanković Tomaž Kavčič Jan Oblak Jan Oblak

Sobota, 28. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nogometna anketa o finalu lige prvakov

Branko Oblak: Če bo imel Atletico ponovno srečo s sodniki …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

V soboto zvečer se bo v Milanu odločalo o naslovu evropskega klubskega prvaka. Madridska velikana, Real in Atletico, za zadnjega brani Jan Oblak, se bosta pomerila v finalu lige prvakov. Slovenska srca bijejo za Škofjeločana, hkrati pa jih ni malo, ki priznavajo, da imajo večje možnosti za osvojitev naslova beli baletniki.

O tem, kdo ima v evropskem finalu večje možnosti za osvojitev naslova, smo se pogovarjali s številnimi znanimi nogometnimi imeni. Blesteli so v različnih vlogah. Kot reprezentanti na zelenicah, kjer so branili barve številnih evropskih velikanov, kot trenerji različnih klubov ali pa tudi selektorji. Kaj so povedali?

Kavčič: Udarila se bosta dva različna sloga nogometa

Tomaž Kavčič pričakuje izenačeno tekmo. | Foto: Tomaž Kavčič pričakuje izenačeno tekmo. Tomaž Kavčič (62 let) se rad spominja obdobja, ko je vodil mlado slovensko izbrano vrsto do 21 let, v kateri je pomembno vlogo namenil tudi takratnemu najstniku Janu Oblaku, ki bo v sobotnem finalu branil za Atletico. V zadnjih letih deluje na Kitajskem. Nazadnje je vodil drugoligaški klub Hunan Billows.

"Za naslov se bosta udarili dve vrhunski ekipi, dva različna sloga nogometa. Govorijo, da Atletico igra samo obrambno, a dejstvo je, da ima tudi odlične nogometaše v napadu. Zelo tesno tekmo pričakujem. Ne nazadnje je Atletico proti Realu v španskem prvenstvu zmagal in remiziral. To je finale. Zmaga lahko katerakoli izmed ekip, ki sta prišli tako daleč. Upam, da bo to Atletico. Tudi zaradi Jana Oblaka, seveda."

Oblak: Če bo imel Atletico oporo v sodniku, je vse mogoče

"Oblak je zelo kakovosten vratar. To drži, a mora svojo kakovost dokazati še v reprezentanci," pravi Branko Oblak. | Foto: "Oblak je zelo kakovosten vratar. To drži, a mora svojo kakovost dokazati še v reprezentanci," pravi Branko Oblak. Branko Oblak (69 let), ki je bil pred leti izbran za najboljšega slovenskega nogometaša v zadnjih 50 letih, je kot nogometaš nosil drese Olimpije, Hajduka, Schalkeja in Bayerna, s katerim je postal nemški prvak. Preizkusil se je tudi kot selektor Slovenije, v zadnjih letih pa nogomet spremlja le še kot zunanji opazovalec.

"Težko je govoriti o tem, kdo bo boljši, saj je liga prvakov zelo nepredvidljivo tekmovanje. V tem trenutku ocenjujem, da je Real v določeni prednosti. Boljši je po vseh kriterijih, kar pa v nogometu še zdaleč ne zadošča, da osvoji lovoriko. Svoje možnosti ima tudi Atletico, saj ga krasi zelo dobra obramba. Če se bo zaprl in bo imel oporo v sodniku, je vse mogoče. Atletico ima zelo agresivne igralce. Na začetku prejmejo rumeni karton, nato pa naredijo še veliko ostrih prekrškov, a niso kaznovani. Če bo imel Atletico ponovno srečo s sodniki … Vseeno je bližje naslovu Real, sploh če bo Cristiano Ronaldo dvoboj odigral tako, kakor zna. V tej sezoni je nekajkrat pokazal, kako lahko blesti v ligi prvakov. Oblak je zelo kakovosten vratar. To drži, a mora svojo kakovost dokazati še v reprezentanci. V Atleticu mu je lažje, ker ima dobre soigralce v obrambi. Zdaj mora dokazati še, da je iz pravega testa v reprezentanci. Potrebuje nekaj tekem, na katerih bo rešil Slovenijo, pa bo postal glavni."

Pušnik: Nisem pristaš Simeonejevega nogometa

Marijan Pušnik bo navijal za lepo tekmo in veliko število zadetkov. | Foto: Marijan Pušnik bo navijal za lepo tekmo in veliko število zadetkov. Marijan Pušnik (55 let) je v karieri vodil številne slovenske prvoligaške klube, deloval pa je tudi v Iranu in na Japonskem. V jesenskem delu 2015/16 je ljubljansko popeljal Olimpijo do naslova prvaka, nato pa trenersko paličico predal nasledniku Marku Nikoliću.

"Spremljali bomo enega od pričakovanih finalnih dvobojev, saj sta bila oba kluba v ožjem krogu kandidatov za evropski naslov. Možnosti v finalu so 50 : 50. Real mi je nekako bolj simpatičen. Vedno smo v ligi prvakov radi navijali za večje klube, kot so Real, Barcelona, Manchester United ali Milan, tokrat pa bom zaradi Jana Oblaka navijal za Atletico. Če bi Slovenec osvojil ligo prvakov, bi bilo to res zelo odmevno. Najbolj bom navijal za to, da bi v finalu spremljali lepo tekmo in videli veliko zadetkov. Spoštujem Diega Simeoneja in bi mu čestital za vse, kar je dosegel z Atleticom. Ima granitno obrambo in hitre protinapade, sicer pa nisem pristaš njegovega nogometa, ker ni veliko zadetkov. Bojim se, da bo podobno tudi v finalu."

Rudonja: Ne pričakujem, da bo imel Jan Oblak veliko dela

Mladen Rudonja pričakuje, da bo Atletico v tekmo vstopil previdneje. | Foto: Mladen Rudonja pričakuje, da bo Atletico v tekmo vstopil previdneje. Mladen Rudonja (44 let) je bil eden bolj prepoznavnih simbolov Katančeve zlate generacije, ki je šokirala nogometno javnost s prebojem na dve veliki tekmovanji (EP 2000 in SP 2002). V zadnjih letih je opravljal vlogo skavta za angleške klube.

"Lahko razmišljamo s srcem ali glavo. Če bi razmišljal s srcem, bi si želel, da postane prvak Atletico, če pa bi razmišljal z glavo, bi realno gledano večje možnosti za zmago pripisal Realu. Zakaj? Zaradi več izkušenj in veličine kluba. Desetkrat je bil že evropski prvak, Atletico pa še nikoli. Take tekme, kot bo sobotna, so za nogometaše Reala že napol rutinske, zelo domače. Liga prvakov je njihovo domače tekmovanje, tako da se bodo finala lotili brez treme in krčev. Pričakujem, da bo Atletico v tekmo vstopil previdneje. Če bo prejel gol, se bo zelo težko vrnil v tekmo. Oblak verjetno ne bo imel veliko dela. Kar ga bo imel, bo moral vse ubraniti, saj bo to tekma, ki jo lahko odloči že ena napaka. Atleticu dajem možnosti le v primeru izvajanja strelov z bele točke."

Stanković: Real je vedno kandidat za velike lovorike

Dejan Stanković je ambasador finala lige prvakov v Milanu. | Foto: Dejan Stanković je ambasador finala lige prvakov v Milanu. Srb Dejan Stanković (37 let) je ambasador finala lige prvakov, ki se igra na milanskem San Siru, kjer je pred leti navduševal v dresu Interja. Nekdanji srbski reprezentant je s črno-modrimi osvojil tudi ligo prvakov (2010). Je slovenski zet, saj je poročen s sestro Milenka Ačimovića, ki mu bo letos pomagal pri izvedbi nogometnega kampa v Kranjski Gori.

"Težko je napovedati, kaj se bo zgodilo, saj gre za finale. Mislim, da bo zelo zanimivo. Atletico je organizirana ekipa, ki bo nasprotnika čakala na svoji polovici in igrala na protinapade. To je jasno. Real pa je Real, ki je vedno kandidat za velike lovorike in je v finale prišel tudi v tej sezoni, ko kraljevi klub še zdaleč ni blestel in je imel veliko težav. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Upam na dobro tekmo."

Židan: Atletico krasi neverjetna taktična disciplina

Gregor Židan: V finalu lahko zmagovalca odloči že ena napaka. | Foto: Gregor Židan: V finalu lahko zmagovalca odloči že ena napaka. Gregor Židan (50 let) je nekdanji slovenski reprezentant, ki je pred obdobjem državne samostojnosti nosil tudi dres s hrvaškim grbom. Najboljša nogometna leta je podaril Olimpiji, zagrebškemu Dinamu in Mariboru, zdaj pa bogate izkušnje prenaša na podmladek ljubljanskega kluba, ki se je nedavno okitil z naslovom državnega prvaka.

"Favorita v finalu ni, zato je razplet finala absolutno nehvaležno napovedati. Pred nami je tekma, ki bo zelo zahtevna za obe ekipi. Atletico igra prav poseben nogomet, ki marsikomu ni všeč, a tisti, ki se bolj spoznamo na nogomet, vemo, da lahko popolnost, ki krasi Atletico, dosežeš le s trdim delom. Atletico ima tudi nadarjene nogometaše, o tem ni dvoma, a bolj kot to jih krasi neverjetna taktična disciplina. Ali bo to dovolj za naslov, bomo videli. Verjetno se strinjamo, da je posamična kakovost na strani Reala, ki v tej sezoni ne briljira, a ga je prav ta kakovost popeljala do finala. V tem pa lahko odloči že ena napaka. Spomnimo se, Atletico je bil pred dvema letoma vse do izdihljaja tekme prvak, pa se je potem v minuti vse spremenilo."

Ne spreglejte