Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 8. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Rudi Garcia Simon Rožman NK Domžale Chievo Liga Europa Marseille Boštjan Cesar

Četrtek, 24. 8. 2017, 11.32

6 let, 6 mesecev

Boštjan Cesar o Marseillu in Domžalah

Slovenec, ki v Marseillu ni imel miru pred navijači

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Boštjan Cesar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Domžale zvečer čaka največji evropski izziv v klubski zgodovini. Gostovale bodo v Marseillu, kjer lahko pokvarijo načrte francoskemu favoritu in ga senzacionalno izločijo iz Evrope. Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar dobro ve, kako je igrati na Velodromu. Danes bo stiskal pesti za Domžalčane.

Izkušeni slovenski branilec Boštjan Cesar, ki lahko že letos postavi nov mejnik na sončni strani Alp in preseže častitljivo mejo stotih nastopov za reprezentanco, je v teh dneh navdušen.

Ne le zaradi Maribora, ki je spisal novo nogometno pravljico in se uvrstil v skupinski del lige prvakov, ampak tudi zaradi Domžal. Čeprav ne spadajo med največja slovenska mesta, je njihova klubska nogometna zasedba še vedno v boju za mogočen cilj, nastop v skupinskem delu evropske lige.

Kapo dol zlasti trenerju Rožmanu

Veselje Domžalčanov po rekordnem domačem obisku v Evropi in remiju proti Marseillu | Foto: Morgan Kristan / Sportida Veselje Domžalčanov po rekordnem domačem obisku v Evropi in remiju proti Marseillu Foto: Morgan Kristan / Sportida Domžale so letos prekrižale načrte že vodilnima kluboma v Estoniji in na Islandiji, nato senzacionalno premagale nemški Freiburg, prejšnji četrtek pa za piko na i pred več kot deset tisoč navijači v Stožicah presenetile še Marseille (1:1). S tem so potrdile status ene največjih letošnjih osvežitev evropskih tekmovanj. Danes jo lahko zagodejo še francoskemu velikanu, za katerega je nekoč nastopal Cesar.

"Na papirju se morda zdi nerealno, da lahko tako majhno mesto, kot so Domžale, tako enakovredno konkurira Marseillu. Ko pa sem gledal prvo tekmo, sem se prepričal, da so Domžale kakovostna ekipa. Kapo dol igralcem, vodstvu, zlasti trenerju Rožmanu. Če bodo tako pogumno nastopili tudi v Marseillu, lahko pripravijo presenečenje. Moramo seveda vedeti, da ima Marseille dobre igralce, individualno precej močnejše od tekmecev iz Slovenije, a Domžale lahko s svojo moštveno igro pridejo še kako daleč. Domžale so majhen klub z velikimi rezultati. Pohvalil bi zlasti ekipo, je velik plus za slovenski nogomet," je optimizem, ki je v zadnjih mesecih prerasel v zaščitni znak domžalskega tabora ob nastopih v Evropi, pokazal tudi nekdanji branilec Marseilla.

Rad bi, da bi izločili Marseille 

Simon Rožman je prejšnji četrtek ostal neporažen proti slovitemu stanovskemu kolegu Rudiju Garcii. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Simon Rožman je prejšnji četrtek ostal neporažen proti slovitemu stanovskemu kolegu Rudiju Garcii. Foto: Morgan Kristan / Sportida Cesar ni nikoli maral napovedovanja športnih rezultatov. Tudi tokrat ni bilo drugače. "Verjamem le, da bodo Domžale dale vse od sebe. Prepričan sem, da živijo za to tekmo. Navijal bom za njih. Želel bi, da premagajo in izločijo Marseille. Bil bi zelo vesel," je dejal 35-letni Ljubljančan, ki je družinsko srečo našel v Zagrebu.

Nikoli v karieri ni imel tesnejših stikov z Domžalami. Z njimi se je srečeval le na nogometnem igrišču v 1. SNL. Po Olimpiji se je preselil k zagrebškemu Dinamu, nato pripravil kovčke in odšel v Marseille, po tem pa nadaljeval kariero v različnih klubih iz nogometno najrazvitejših držav.

Zdaj je že dolgo obrambni steber Chieva iz Verone, a še vedno rad spremlja dogajanje pri Marseillu. Ko ga je žreb v odločilnem krogu kvalifikacij za nastop v skupinskem delu evropske lige povezal z Domžalami, se je ponosno nasmehnil, nato pa zaploskal izvedbi Rožmanove čete, ki se ni ustrašila slovitih in bogatih tekmecev, ampak jih v Ljubljani spravila v resne težave.

Spominja na Reko ali Split

Francoski novinarji so se nanj spomnili pred prvim srečanjem play-offa med Domžalami in Marseillom, nam pa je podrobneje predstavil prizorišče, kjer bo rumena družina skušala še enkrat šokirati evropsko javnost. Na povratni tekmi.

Štadion Velodrome v novi podobi spada med najlepše v Franciji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Štadion Velodrome v novi podobi spada med najlepše v Franciji. Foto: Guliverimage/Getty Images

Domžalskim navijačem pojasnjuje, da bodo v Marseillu videli veliko lepih stvari. "Turisti lahko uživajo v Marseillu. Ima veliko znamenitosti, drugače pa je to tipično pristaniško mesto, navezano na morje. Tudi klima je takšna. Ko sem prišel v Marseille, me je takoj spomnil na Reko ali Split. Je podobno pristaniško sredozemsko mesto, le da nekoliko večje," je naredil primerjavo s hrvaškima pristaniščema, kjer je v poletnih mesecih ogromno Slovencev.

Navijači znajo poskrbeti tudi za kakšno nepošteno potezo

Poleti na jugu Francije vladajo zelo visoke temperature, še bolj pa jih dvigajo bučni navijači. "Res je, Marseille ima ene najbolj vročekrvnih navijačev v Evropi. Štadion Velodrome je vedno poln, vzdušje pa pravo nogometno. Navijače lahko le pohvalim. Dobro, ko ne gre vse po načrtih, se pojavijo pritiski, a moramo takrat igralci ostati profesionalni. Navijači se znajo takrat odločiti tudi za kakšno nepošteno potezo, a se to od privržencev v takšnih mestih po svoje tudi pričakuje," je v smehu opozoril na vročekrvnost, vzkipljivost, pa tudi nepredvidljivost nogometnih navdušencev v večjih pristaniških mestih v Sredozemlju.

Kakšno je vzdušje na domačih tekmah Marseilla?

V omenjenih mestih je pogosto mogoče opaziti tudi stvari, ki ne spadajo v šport, ampak pod rubriko črne kronike. Kako je v Marseillu? "Zvečer, ko pade noč, se čuti, da je res veliko takšnih vibracij. Sam nisem imel nobenih težav, kak soigralec pa je potožil o tem. Mesto žal slovi tudi po kriminalu, drogi. Če greš kot turist po središču mesta, ne moreš doživeti neprijetnosti. Drugače pa je, ko si v predmestju. V tem pogledu je Marseille podoben Neaplju," je predstavil manj priljubljeno plat drugega največjega francoskega mesta.

Navijači bodo presenetili igralce

Velodrome je gostil tekme tudi na EP 2016. | Foto: Guliverimage/Getty Images Velodrome je gostil tekme tudi na EP 2016. Foto: Guliverimage/Getty Images Privrženci Marseilla najbolj sovražijo pariški klub PSG. Zdaj, ko je s pomočjo katarskega bogastva kupil Neymarja, ki se mu bo kmalu pridružil še Kylian Mbappe, še toliko bolj. "To je največji francoski derbi med največjima kluboma v Franciji, ki imata tudi največ navijačev. Ko igrata derbi, se čuti pritisk ves teden. Je pa takšne tekme vseeno lepo igrati. Zelo," se spominja velikih tekem v dresu nekdanjega evropskega prvaka.

Olympique Marseille, priljubljeni OM, je stopil na evropski vrh leta 1993, dvanajst let pozneje pa za dva milijona in pol kupil slovenskega branilca Cesarja. Ljubezen navijačev mu je kmalu zlezla pod kožo. Danes je prepričan, da bodo navijači Marseilla pripravili lepo presenečenje igralcem. "Vedno ga. Ali s transparentom, skupno koreografijo … Nekaj od tega bo zagotovo. To je vedno lepo videti." Morda bodo prinesli tudi pirotehnična sredstva, s katerimi so se predstavili v Stožicah.

Zdaj je le še bolj vroče

V nedeljo se je proti Angersu med strelce vpisal Kamerunec Clinton N'Jie. | Foto: Reuters V nedeljo se je proti Angersu med strelce vpisal Kamerunec Clinton N'Jie. Foto: Reuters Domžale bo danes spremljalo ogromno gledalcev. Lahko bi se jih zbralo tudi okrog 50 tisoč! Legendarni kapetan slovenske nogometne reprezentance, ki jo že prihodnji petek čaka izjemno pomemben preizkus za SP 2018, gostovanje na Slovaškem, še ni preveril energije na prenovljenem Velodromu. Štadion Marseilla je pred EP 2016 doživel številne kozmetične popravke.

"Lahko si samo mislim, da je na štadionu še bolj vroče, kot pomnim. Navijači so zelo glasni. Zdaj, ko je štadion zaprt, se jih sliši še bolj. Res je prekrasen. Ko je bil prenovljen, sem se sprehodil mimo njega, nisem pa še bil na kakšni tekmi," Cesar nogometašem Domžal napoveduje neponovljivo izkušnjo. Gostitelji so na podobne prizore že navajeni. V nedeljo, ko so doma remizirali z Angersom (1:1), je bilo skoraj 50 tisoč gledalcev.

Ni imel miru pred navijači

Njegov soigralec je bil tudi legendarni kapetan albanske reprezentance in Marseilla Lorik Cana. | Foto: Reuters Njegov soigralec je bil tudi legendarni kapetan albanske reprezentance in Marseilla Lorik Cana. Foto: Reuters Ko je Cesar prvič nastopil na Velodromu, je Marseille premagal Troyes z 2:1. Takrat objekt še ni bil z vseh strani obdan s streho. Slovenec je takoj začutil, da Marseille predstavlja povsem drugo dimenzijo od Olimpije in zagrebškega Dinama.

"Ko sem prišel na štadion, sem v trenutku začutil veličino kluba. Prišlo je 50 tisoč gledalcev. Navijači poskrbijo, da se počutiš pomembnega. To so lepe stvari. Na vsakem gostovanju sem čutil, da so bili z menoj. Pravzaprav te spremljajo povsod. Na treningih, na ulicah, resnično nimaš miru pred njimi. Seveda v pozitivnem smislu, saj sem mislil na dajanje avtogramov ali skupno fotografiranje. Mesto živi za nogomet," ga je očarala strast navijačev Marseilla.

Slačilnico nekdanjega evropskega prvaka si je delil s številnimi znanimi imeni. "Takrat sta bila Franck Ribery in Samir Nasri še mlajša, napadalec Djibril Cisse pa je po drugi strani že nekaj pomenil v svetovnem nogometu. Ali pa vratar Fabien Barthez. Prijetno je bilo igrati z njimi," se spominja obdobja, ko je v ekipi sodeloval s številnimi zvezdniki. Med njimi je bil tudi Albanec Lorik Cana, pa bodoči francoski reprezentant Mathieu Valbuena, Afričan Mamadou Niang

Nekateri niso vedeli, kje je Slovenija

Ko je prišel v Marseille, ga niso podcenjevali kot Slovenca, niti zamenjevali za Slovaka. "Dobro so me sprejeli. Sem pa imel soigralce z vseh koncev sveta, tako da nekateri res niso vedeli, kje je sploh Slovenija," se spominja dogodkov izpred desetletja.

Vse kaj drugega kot napredovanje Marseilla bi bila velika senzacija. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vse kaj drugega kot napredovanje Marseilla bi bila velika senzacija. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Navijači Marseilla po zaslugi pogumnih predstav Domžal danes dobro vedo, kaj je nogometna Slovenija. Lahko zvečer doživijo ogromen šok in ostanejo brez pričakovane nagrade, igranja v Evropi? To bi bila prvovrstna senzacija, o kateri je v zadnjih tednih veliko razmišljal Simon Rožman.

Ne spreglejte