Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
13. 11. 2015,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BiH Irska nogomet

Petek, 13. 11. 2015, 14.01

8 let

Bosance čaka ovira, ki je ustavila svetovne prvake

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometna reprezentanca Bosne in Hercegovine bo danes v Zenici proti Irski začela lov na zgodovino. BiH namreč še nikoli ni bila del evropskega prvenstva, a naloga ne bo lahka.

Bosanci so bili blizu uvrstitev ne EP že pred štirimi leti, ko so v dodatnih kvalifikacijah igrali s Portugalci. Po prvi tekmi, ko so doma remizirali (0:0), jim je še dobro kazalo, a sta na povratni tekmi Cristiano Ronaldo in druščina strnila vrste, BiH premagala s kar 6:2 in še drugič v dveh letih razžalostila vso Bosno. Portugalci so Bosno zaustavili tudi v dodatnih kvalifikacijah za nastop na SP 2010.

Čeprav bosanska reprezentanca poimensko na Balkanu morda zaostaja le za Hrvaško, do zdaj še ni izkoristila tega potenciala. Čeprav ji tudi v teh kvalifikacijah ni šlo, so Bosanci trdno odločeni, da preskočijo Irsko oviro in se prvič v zgodovini uvrstijo na glavni turnir, ki bo v Franciji prihodnje leto.

Bosanski selektor skrivnosten

"Na zadnjem treningu se bom odločil, ali bomo igrali po standardnem sistemu 4-3-3 ali bo potrebna kakšna sprememba. Pri Irski manjka nekaj odličnih mož, a imajo ogromen bazen igralcev, zato menim, da rezerve za fante, ki manjkajo, ne bodo prav nič slabše," opozarja selektor Bosne in Hercegovine Mehmed Baždarević.

Premagali Nemce, a vseeno pristali na tretjem mestu

A Irska je izjemna ekipa, ki je v kvalifikacijah premagala tudi svetovne prvake Nemce ter izgubila le s Škoti in Poljaki. Vseeno to ni bilo dovolj za prvi dve mesti v močni skupini, zato bo pot na drugo zaporedno evropsko prvenstvo iskala v dodatnih kvalifikacijah.

Pri Ircih zaradi poškodb in kartonov manjka veliko mož, tako da v Zenici ne bodo nastopili v najboljši postavi. Manjkal bo tudi Shane Long, ki je bil edini strelec edine medsebojen tekme med Irsko in BiH iz leta 2012.

"O manjkajočih se piše že ves teden, čeprav za tiste s kartoni vemo že od zadnje kvalifikacijske tekme. Ko se bo vse skupaj začelo, ne bo pomembno, kdo manjka. Pomembni bodo le fantje, ki so tukaj, in to, kako se bodo spopadli z izzivom. Pred nami sta dve zelo težki tekmi," je pred nocojšnjo tekmo dejal irski selektor Martin O'Neill.

Irci brez prvega vratarja

Poleg Longa O'Neill ne bo mogel računati še na prvega vratarja Shaya Givena, Roberta Elliota, Davida Meylerja ter na kaznovana Johnathana Waltersa in Johna O'Sheaja. Pri domačih bo manjkal le Muhamed Bešić (kartoni).

Ne spreglejte